Ga naar hoofdinhoud

Zeeuwse fokkers drukken stempel op stamboekkeuring

De KWPN-stamboekkeuringen voor de rijpaarden zijn donderdag begonnen met een geslaagde dag in Vrouwenpolder. De jury Ine van Deurzen en regio-inspecteur Petro Trommelen, lieten van de 37 aangeboden paarden er zeventien huiswaarts gaan met het sterpredicaat, en daarvan zijn er maar liefst twaalf Zeeuws gefokt! Nog eens negen paarden ontvingen een score van 70 punten of meer voor exterieur, zij kunnen via sport of aanlegtest alsnog ‘ster’ worden. Zowel de spring- als de dressuurpaarden kenden enkele uitschieters.


Dressuurpaarden
Bij de dressuurpaarden werden er tien van de achttien aangeboden paarden ster. Uitschieter in die groep was Jazz-dochter Gradonna (f/g R.N.D. Sporthorses uit Meersel-Dreef). De jeugdige en charmante Gradonna beschikt over een hard fundament. Ze beweegt met veel expressie, tact en bergopwaarts. Voor de stap ontving ze 70 punten, voor alle overige onderdelen 80 punten. Haar totaalscore bedroeg 80 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging. En daarmee lijkt ze in de voetsporen te treden van haar stalgenoot, Negro-dochter Felita, de kampioen van CK Zeeland in 2013. Bij de 4-7 jarige veulenboekmerries viel de door Carla de Meijer-Haak uit Hoek gefokte Eliora (Special D x elite sport dres v. Jazz x Roemer) positief op.
Springpaarden
De hoogste score van de dag, 80 voor exterieur en 80 voor springen, was voor Gerna. Ze valt op door haar mooie model en bovengemiddelde springmanieren. De dochter van Boss VDL uit Rowerna keur pref (v. Iroko) van f/g Sam Moens uit Aagtekerke springt met goede reflexen en toonde over veel vermogen te beschikken. Gerna is een jeugdige goed ontwikkelde langgelijnde merrie met goede verhoudingen in het lichaam. Ze heeft een hard fundament. Tijdens het vrijspringen toonde ze veel inzet, ze is voorzichtig en opent goed. Gerna is een halfzus van de Nationaal Kampioen Huwerna (v. Bubalu VDL), die in 2012 de Equimax Veulenbokaal op naam schreef. Nog een opvallend springpaard is Geniene (Zirocco Blue VDL uit Trampoliene keur sport spr v. Andiamo). De merrie ontving in maart dit jaar via de thuiskeuring al 75 punten voor exterieur. Vandaag liet ze zien ook over de juiste springkwaliteiten te beschikken. Ze springt met veel macht en maakt de sprong elke keer weer fantastisch af. Zowel moeder Trampoliene als overgrootmoeder Iliadiene v. Julio Mariner xx (wedstrijdnaam Eurocommerce Lima) sprongen beiden internationaal. Rien Jakobsen uit Middelburg en Henk van Dijk uit Heinkenszand staan als fokkers te boek van o.a. Geniene.
Bron: Horses/KWPN regio Zeeland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook