Ga naar hoofdinhoud

Zes Friese hengsten goedgekeurd op nakomelingen

De beoordeling van het nakomelingenonderzoek voor Friese hengsten is afgerond. Jorn, Loadewyk, Jense, Jisse, Jesse en de in Amerika verblijvende Meinse zijn goedgekeurd op afstammelingen en blijven daarmee gehandhaafd voor de fokkerij. Lutger heeft zijn deklicentie verloren.

Voor Jense en Jesse betekent het een voorlopige goedkeuring, omdat nog niet is voldaan aan de reglementaire eis dat voor definitieve goedkeuring minimaal veertig nakomelingen gekeurd moeten zijn. Deze hengsten worden volgend jaar opnieuw door de inspectie beoordeeld. Voor Jesse zal dat normaal gesproken geen probleem opleveren, gezien het feit dat zijn nakomelingen het hoogste verrichtingsgemiddelde ooit behaalden in de ABFP-testen.

Prima fokwaarden waren er ook voor Jisse en Meinse. Jorn en Loadewyk danken hun handhaving voor een belangrijk deel aan hun onverwante bloedvoering.

Van Lutger werden geen nakomelingen getest. De hengst kampte sinds zijn goedkeuring in 2006 met bevruchtingsproblemen, waardoor zijn kinderschare uiterst beperkt bleef.

De nieuwe lichting, bestaande uit Maurits (van hem werd al een groot aantal nakomelingen getest), Mewes, Maeije, Maurus, Tjalf, Norbert en Olgert, kreeg overeenkomstig de bepaling in het aangepaste reglement nakomelingenonderzoek zonder uitzondering groen licht om met het onderzoek van start te gaan. Dit op basis van de keuringsresultaten van hun eerste jaargang gekeurde driejarigen. De eerste test, met bijna uitsluitend hengsten uit de eerste bezichtiging, is inmiddels van start gegaan bij de WB-Stables te Warga.

 

 

Bron: Horses / KFPS

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook