Ga naar hoofdinhoud

Moeten springcijfers op centrale keuringen niet meetellen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Cor Loeffen (NHB-instructeur), Wiepke van de Lageweg (hengstenhouder), Willem Greve (springruiter)
Hengstenhouder Reinie Tewis zou de centrale keuringen van het KWPN voor de springmerries graag iets anders willen zien. Dat zou meer een exterieurbewaking moeten zijn, waar de springcijfers van de stamboekkeuring niet zo zwaar moeten tellen. Op een nationale keuring kunnen de uitverkoren merries dan weer met een schone lei beginnen en wel weer vrijspringen. Is dit een goed idee?


opi1- Info@ Cor Loeffen (midden) (Large)Van: Cor
De centrale keuring is een moment van selectie voor het voorlopig keurpredicaat. Daarmee onderscheiden deze merries zich in de populatie. Bij de springpaarden is dit een combinatie van het exterieur en het vrijspringen. Het exterieur, de stap en de draf kunnen op de CK beoordeeld worden, het springen en de galop niet meer, terwijl dit voor een springpaard twee zeer belangrijke onderdelen zijn.
Dat een functioneel exterieur van invloed is op de rijdbaarheid en levensduur is bekend. Uit onder meer het Jumpex-onderzoek is gebleken dat er een goede relatie is tussen vrijspringen en springen onder het zadel. Dat er mensen zijn die tijdens het vrijspringen de paarden op zo’n wijze presenteren dat de natuurlijke aanleg moeilijk te beoordelen is, is de KWPN en de juryleden een doorn in het oog en een punt van aandacht.
Om op de CK alleen het exterieur te beoordelen is de klok terugdraaien. Het vrijspringen is geen fokdoel op zich, maar op jonge leeftijd – als het paard nog niet beleerd is – geeft het een indicatie over zijn natuurlijke aanleg/reactie tijdens het springen van hindernissen.
Voor een potentiële koper is het vrijspringen een belangrijk criterium voor de eventuele aankoop van een springpaard dat nog niet onder het zadel is.


opi1- Info@ Wiepke van de Lageweg (midden) (Large)Van: Wiepke
Ik zou de springpaardenkeuring ook graag anders zien. De stamboekopname verloopt nu goed. Voor de selectie voor de nationale merriekeuring zouden er twee groepen geselecteerd moeten worden, zoals in het verleden. Het vrijspring-kampioenschap waaraan alle stermerries mee kunnen doen die bijvoorbeeld 85 punten of meer hebben gekregen bij het vrijspringen tijdens stamboekopname of gedurende IBOP/EPTM. De andere groep strijdt voor een kampioenschap voor driejarige springmerries die op de CK worden geselecteerd op exterieur, correctheid, beweging en springen (merries op de CK hebben allemaal voor minimaal 75 punten gesprongen). Dit zijn de complete merries. Er zullen ook verschillende merries zijn die aan beide kampioenschappen mee kunnen doen.
Op deze manier geef je duidelijk aan dat vrijspringen een belangrijk criterium is, maar zeker ook dat exterieur, correctheid en beweging hoog in het vaandel van het KWPN moeten blijven staan. Voor fokkers is een nationale kampioensmerrie geweldig, en er is denk ik niets mis mee om jaarlijks twee te huldigen. Op deze manier is de plaatsing in de finales voor het publiek weer boeiend en beter te volgen. Dit alles zorgt voor finales waar het publiek voor blijft komen.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Willem
Het moet allemaal meetellen; zowel de springkwaliteiten als het exterieur. Ook ik vind het exterieur zeer belangrijk. Maar een merrie moet niet als een natte krant springen en toch hoog geplaatst worden omwille van haar exterieur.
Het vrijspringen op de nationale keuring is natuurlijk een momentopname. Daarom moet er op meerdere momenten naar de springkwaliteiten gekeken worden. Een merrie die zowel op de stamboekkeuring als op de nationale keuring goed springt, moet hoog geplaatst worden. Een merrie die twee keer matig springt maar een goed model heeft, moet zeker niet hoog geplaatst worden. De keuzes van de jury moeten door iedereen goed te volgen zijn. Er zit dit jaar een aardige lijn in.
Ik ben wel met Reinie eens dat het exterieur goed in de gaten gehouden moet worden. Het is belangrijk dat we correcte paarden blijven fokken, daar moeten we niet te makkelijk overheen stappen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 28 augustus 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Op centrale KWPN-keuringen springcijfers niet meetellen. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.