Ga naar hoofdinhoud

Springsport spelletje voor rijke sponsors?

Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Ehrens, Axel Verlooy, Angelique Hoorn
Kellemoi de Pepita, Sanctos van het Gravenhof, Uraquay, Ciske van Overis… De springpaardenhandel kende weinig rust rond de Kerstdagen. Alle topruiters met kapitaalkrachtige sponsors versterkten hun stal met troeven voor de Olympische Spelen. Alle topruiters met minder kwistige sponsors stonden – relatief – met lege handen. Worden die Olympische Spelen eigenlijk nog wel leuk, sportief gezien? Of is de springsport inmiddels een spelletje voor puissant rijke sponsors


Van: Rob
Aan: allen

Mijn commentaar is povertjes omdat dit gewoon tot de hedendaagse realiteit behoort.
Op de eerste plaats gebeurt dit al zo lang ik de paardensport bedrijf. Ik heb het zelf ook al meerdere malen meegemaakt, denk aan Koh-I-Noor en Olympic Sunrise.
Zolang er paardenhandel is, worden ook de toppaarden vermarkt. Echter, een grote troost is dat wij in ons kleine landje heel blij zijn met een grote reeks eigenaren die de paarden behouden voor de Nederlandse springsport. Het aantal is te groot om allen bij naam te noemen, maar wij moeten ons er bewust van zijn dat het heel bijzonder is wat deze mensen doen voor onze sport.
Het is en blijft heel jammer dat er toppaarden verkocht worden. Toch moeten wij de realiteit onder ogen blijven zien. Naar mijn idee blijven de Olympische Spelen sportief gezien op een hoog niveau staan. De toppers willen daar toch allemaal aan mee doen.

Van: Axel
Aan: allen

In de laatste maanden voor een Olympisch jaar worden altijd toppaarden verhandeld. Uiteraard komt dit de handel alleen maar ten goede. Daarbij wordt de topsport er niet door vervalst. Neem de Rolex World Rankings, de top 50 kent alleen maar topruiters. Deze ruiters zullen te allen tijde beter blijven presteren dan de mindere ruiters. Succes is niet af te dwingen door de meest kwaliteitsvolle paarden aan te kopen, maar blijft afhankelijk van de kwaliteiten van de ruiter.
Ik ben zaakvoerder voor handelsstal Euro Horse. Wij bezitten drie Olympische troeven van Harrie Smolders: Regina Z, Exquis Walnut en Cluysenaer. Jamal Rahimov, die bij ons op stal traint, zal met zijn nieuwe aankoop Warrior ook aanwezig zijn in Londen. We mogen blij zijn dat er rijke sponsors zijn in de paardensport, dat komt iedereen ten goede. Echter, geloof mij, de topruiters blijven aan de top.

Van: Angelique
Aan: allen

Het verhaal heeft twee kanten. De aan- en verkoop van deze toppaarden geeft de handel natuurlijk een enorme boost. Echter, voor de ruiter die daardoor zijn toppaard verliest is het op dat moment flink balen. Al is het wel heel begrijpelijk dat de eigenaar tot verkoop over gaat wanneer er veel geld wordt geboden. Sportief gezien staat de ruiter dan met lege handen, maar het is financieel gezien niet langer verantwoord om zo’n paard aan te houden.
Wat betreft de sport geloof ik niet dat ruiters die deze dure paarden op stal krijgen direct vooraan mee zullen doen op de Olympische Spelen. Acht maanden is een hele korte aanloopperiode om een succesvolle combinatie te vormen. Al sluit ik niet uit dat het de betere ruiters, zoals Rodrigo Pessoa die een Ciske van Overis onder het zadel krijgt, wel lukt. Ik denk dat dit voor de mindere ruiters niet opgaat, maar alles is mogelijk. Sportief gezien zullen de Spelen dus zeker wel leuk blijven. Een medaille is immers niet te koop.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 3 januari 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]

3 reacties op “Springsport spelletje voor rijke sponsors?

  • Senja

    Het is goed dat toppaarden verkocht worden. Hiermee stimuleer je niet alleen de handel maar ook de ontwikkeling en evolutie. Natuurlijk moeten een aantal toppaarden beschikbaar blijven voor Nederland maar handel is goed voor de ontwikkeling in de fokkerij en training en opleiding van paarden. Zo komen de mensen met het geld terug om weer te investeren in nieuwe aanwinsten. Zowel ruiters als fokkers dienen voor ogen te houden dat sport, opleiding en training cruciaal is in de ontwikkeling van de paardenbranche in Nederland. Verkoop hoort daar bij. (maar niet te snel verkopen)

  • H.

    De springsport is GEEN spelletje van rijke sponsors, wel van de TOP springsport.

    Dus goed lezen ….. dan stem je oneens.

  • Als er geen gekke waren, dan haden de wijzen niets te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.