Ga naar hoofdinhoud

NRPS als kweekvijver voor KWPN

Van:  De Paardenkrant
Aan:  Carolyn de Roo-Kooiman, Gertjan van Olst, Wiebe Yde van de Lageweg
Het NRPS gaat dit jaar opnieuw een groep hengsten goedkeuren die eerder geen genade vonden in de ogen van de KWPN-hengstenkeuringscommissie. Wat moeten we hier nu van vinden? Serveert het NRPS de kliekjes van het KWPN, of dient het kleine stamboek nu juist als kweekvijver voor het grote stamboek?


Van: Carolyn
Aan: allen

Ik ben van mening dat het NRPS inderdaad op moet passen dat het niet met kliekjes van het KWPN aan de slag gaat. Hoewel er bij het KWPN best eens een goede tussendoor kan glippen, bijvoorbeeld wanneer een hengst er vanwege zijn leeftijd nog niet aan toe is.
Het lijkt mij een verstandige keuze om een jonge hengst aan te bieden bij het meest kritische stamboek. Ook wij hebben meegemaakt dat aangewezen KWPN-hengsten uiteindelijk niet tot de test werden toegelaten, maar na een goede opleiding konden wij ze wel altijd als een fijn sportpaard verkopen.
Heel belangrijk is om een goedgekeurde dekhengst en een goed sportpaard los van elkaar te zien. Er zijn goedgekeurde hengsten die goed vererven, maar zelf op hoog niveau in de sport niet goed presteren en andersom. Conclusie van ons is dus om een fijne hengst, die niet is toegelaten bij het KWPN, gewoon goed op te leiden als sportpaard. Volgens ons geeft dat meer waarde dan een goedgekeurde NRPS-hengst die niet of nauwelijks dekt. Uitzonderingen daargelaten!

Van: Gertjan
Aan: allen
Het NRPS wordt in het algemeen gezien als ‘het kleine broertje van’ het KWPN. Qua organisatie en invloed is er sprake van een groot verschil.
Het NRPS heeft echter wel een eigen visie en biedt mogelijkheden. De afgelopen hengstenkeuring bracht ik een Cassini II-zoon voor bij het KWPN. De jury wees deze hengst af. Ik respecteer de mening van de jury, maar ben van mening dat dit aparte paard wel een kans verdient. Nu zijn er mogelijkheden bij diverse stamboeken. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het NRPS, omdat de lat toch redelijk hoog ligt, de gezondheidseisen parallel lopen met het KWPN, de opzet van de verrichtingstest mij aanspreekt en de beide stamboeken elkaar erkennen. In dit geval ben ik blij dat deze hengst bij het NRPS wel op de (volgens mij) juiste waarde is ingeschat. De tijd zal leren of hier sprake is van een ‘kliekje’ of een ‘dwaling’ van het KWPN.

Van: Wiebe Yde
Aan: allen

Ik denk dat we blij mogen zijn met het feit dat ons land twee stamboeken telt. De keuringscommissie van het KWPN heeft ruim zevenhonderd hengsten te beoordelen. Het kan best zijn dat daar een paar goede tussen zitten, die op dat moment hun dag niet hebben of er door de commissie niet tussenuit worden gepikt.
In dat geval is het goed dat je met een hengst, waar je zelf in gelooft, naar een ander stamboek kunt stappen waar hij misschien wel een kans krijgt. Dat kan bij het NRPS zijn, maar ook bij een stamboek in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of België.
Dat heeft dan ook niets te maken met het serveren van de kliekjes van het KWPN. Het NRPS heeft bewezen een paar heel goede dekhengsten te ontdekken die het KWPN gemist heeft. Denk aan Hickstead, Cantos, Harley en Douglas. Bij het KWPN gebeurt het evengoed dat hengsten worden goedgekeurd die bij een ander stamboek geen groen licht kregen.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 17 januari 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]

3 reacties op “NRPS als kweekvijver voor KWPN

 • g

  Dank u meneer Van de Lageweg!! Dit is zeker mijn mening. Het KWPN is niet heilig. Zeker niet de weg die ze nu inslaan.
  Ik denk ook aan Dreamcatcher, Rubiquil die volgens mij eerst bij het NRPS zaten maar later ook bij het KWPN.

 • Els van Delft

  Heel goed meneer van de Lageweg

 • Els van Delft

  Heel goed meneer van de Lageweg. Het kwpn is echt niet zo goed als ze zelf denken. Veel leden zijn het ook niet altijd eens met de gang van zaken.
  En inderdaad, er zijn meer hengsten eerst bij de NRPS goedgekeurd en nadat ze goed presteerde en KAMPIOEN 2x werden kregen ze bij de kwpn ook de kriebels dat ze die hengst ook bij hun bestand wilde hebben. Dus niet met modder gooien dat wij de kliekjes hebben van de kwpn hebben, want dat is niet zo.
  Ik voel mij prima bij dit stamboek en ‘kleine broer van kwpn” zoals Gert -Jan het omschrijft word ieder jaar een beetje groter groter en groter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook