Van: De Paardenkrant
Aan: Emmy de Jeu, Eric Naberink, Gert Willem van Norel
In uitgave twee van het KWPN-magazine In de Strengen zal het stamboek voor het eerst tot publicatie van de OC-fokwaarden van 35 jonge hengsten overgaan. Zou je als fokker de hengst van je dromen links laten liggen omdat hij negatief uit de bus komt wat betreft OC-vererving? Of moeten we deze publicatie met een korreltje zout nemen, de erfelijkheidsgraad van OC is immers slechts 10 tot 20 procent.
Van: Emmy
Aan: allen
In de eerste plaats is het een goede zaak dat de resultaten van zo’n kostbaar onderzoek ook daadwerkelijk naar buiten worden gebracht. Tegelijkertijd plaats ik een kanttekening bij de betrouwbaarheid van deze gegevens.
Ik hoop dat de uitleg van het KWPN op de hengstenkeuring in Den Bosch meer helderheid brengt over de toegepaste werkwijze. Hoeveel waarde is bijvoorbeeld gehangen aan de kwaliteit van de moederlijn van de geprikte veulens, in welk gebied zij opgroeiden en welk percentage van de dekaantallen is gebruikt?
Pas als daar meer duidelijkheid over is, kan ik de waarde van het onderzoek eerlijk beoordelen. Op dit moment zou ik bij de keuze voor een passende hengst voorbij gaan aan de resultaten, omdat de onderzoeksmethode naar mijn idee nog te weinig waterdicht is. Daar komt bij dat de erfelijkheidsfactor slechts in kleine mate bepalend is voor het ontstaan van OC. Ik zie liever dat er meer aandacht uitgaat naar andere factoren, zoals de voeding en de opfok van de veulens. Op dat gebied valt nog veel winst te behalen, zonder dat het fokkers en hengstenhouders schade toebrengt.
Van: Eric
Aan: allen
Op de eerste plaats is het een prima streven van het KWPN om de gezondheid hoog in het vaandel te hebben en ook te houden. Duurzaamheid van onze kostbare sportpaarden is immers gewenst. Waarschijnlijk zullen er fokkers zijn die hengsten met een negatieve uitslag links laten liggen, terwijl dit niet per se nodig is.
Allereerst is het belangrijk dat je er als fokker zelf al voor zorgt dat je gezonde fokmerries hebt en dat je de merries hier ook op screent, dan heb je al een goed begin. Uitgaande van een gezonde en goede fokmerrie, zou ik zelf liever bij een hengst dekken die kwalitatief goed fokt, en dus zorgt voor goede sportpaarden. Het (meestal geringe) risico op een chip neem ik liever, dan in te moeten leveren op kwaliteit.
Het is goed ons te realiseren dat we in Nederland heel ver zijn op dit gebied. Tegelijkertijd gebruiken fokkers regelmatig buitenlandse hengsten, waarbij je meestal minder informatie hebt, en over dat risico stapt men dan makkelijker heen. Als we te veel focussen op negatieve uitkomsten van OC-fokwaarden, laten we waarschijnlijk ook mooie kansen liggen om goede paarden te fokken.
Van: Gert Willem
Aan: allen
Ik laat een hengst vanwege een negatieve publicatie absoluut niet links liggen, wetende dat OC niet hinderlijk hoeft te zijn voor de sport. Als we goede paarden om die reden laten staan, gooien we het kind met het badwater weg.
Uiteraard hebben we nooit genoeg informatie over onze fokkerij. Ik voer al 35 jaar een strenge selectie op de gezondheid van mijn paarden. We hebben er immers niks aan om onnodige dierenartskosten te maken, daar is geen discussie over mogelijk.
Dit is alleen het meest belabberde tijdstip om tot deze publicatie over te gaan. We hebben in deze tijden van recessie al genoeg moeite om de veulens te verkopen. Het gevolg is dat er veel geklaagd wordt over de dekgelden. In principe is de fokkerij pure liefhebberij. Fokkers hebben de droom om ooit die kampioen te fokken, daar ontleent het KWPN zijn bestaansrecht aan. Als fokkers te veel waarde hechten aan de publicatie, dan bestaat de kans dat er weinig keuze aan goede hengsten overblijft. Als hengstenhouder moet je in dit geval bovendien al kapitalist zijn om nog te kunnen investeren in een goede dekhengst die misschien al vroegtijdig afgeschreven wordt.
Deze [email protected] verscheen dinsdag 24 januari 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]
In principe zou ik me ook weinig aantrekken van OC(D) als ik een paard zelf zou blijven rijden.
Maar als je wilt verkopen…..
De markt zit zo in elkaar dat als er een OCD zit de prijs (die toch op dit moment mager is) nog verder daalt.
Of het paard er echt hinder van heeft in de sport??
Dat is een andere vraag waarvan ik denk dat het meestal wel meevalt.
Maar economisch gezien is het een aderlating.
Een gewoon paard met OCD op de foto is niets meer waard. Een goed paard is ineens een gewone prijs waard.
Waar zit de belemmering? in de economie of de sport??
Als fokker ben ik blij met extra info over de OCD vererving dwz op basis van de populatiegenetica en dus statische de meest betrouwbare benadering. Betrouwbaarheid moet je altijd in acht nemen, dat geld voor alle informatie zeker ook voor sport gegevens. Erfelijkheidsgraad is vaak laag, voor sportresultaten ligt deze slecht op 15%,288 zo betrekkelijk is fokkerij. het grootste verschil wordt altijd in het management/mileu gemaakt.
Ik fok incidenteel met 2 merrielijnen, die beide bewezen goed zijn op foto’s [30 jaar ervaring]. Afgelopen jaar voor het eerst een fors ocd jaarling. Shocking omdat wij dit nog niet eerder meegemaakt hadden. Bij navraag op de kliniek naar de vader, was dat ook geen indicatie. Bij doornemen history veulen kwam wél een verklaring boven. Mij werd bevestigd dat de verbenings stoornis m.n. te danken was aan een veulenkreupelheid door een hoge hoefzweer achter. Het 2 mnd oud veulen heeft toen 3 wkn op 3 benen gestaan. 1 achter niet gebruikt, 1 achter zwaar overbelast, met 1 maand boxrust en zware antibiotica omdat de hoefzweer niet anders weg kon. Beide sprongen waren aangetast. Alle andere ocd risico spots waren ruimvoldoende tot zeer goed. Aldus een bevestiging, dat geselecteerd op vererving verre van garantie biedt. Ik ben het eens om een heel goede hengst niet te laten staan, maar zal zelf niet kiezen voor een vaderpaard die een verhoogd risico vererft. Immers je probeert je stam ‘ocd vrij’ te managen en dan tracht je toch te beinvloeden wat te beinvloeden valt. En ja, het is een pracht jaarling en ik ben ondertussen ± 4.000 verder en daarom voorlopig even uitgefokt. Dus óók dat speelt een rol. Bij dit soort set backs, al dan niet via de vader, heeft dit ook een direct effect op of fokkers door willen gaan met een volgend veulen te fokken, of niet en kost het de hengsten houders alsnog! Feit is dat stuisvogel politiek nooit goed is.
Ik wens de hengstenhouders zo wie zi veel succes dekomende jaren met de fokkerij, misschien moeten de dekgelden ook mee in de flow van vraag en aanbod want iedereen moet mee in de tand des tijds dus ook hengstenhouders.