Ga naar hoofdinhoud

Einde maken aan grote graaien commissionairs

Van: De Paardenkrant
Aan: Matti Marissink, Ger Poels, Daan Nanning (voorzitter VSN)
Recent zijn twee commissionairs door de rechtbank veroordeeld omdat zij veel meer geld aan een bepaalde deal hadden verdiend dan hun klant – de koper van het paard – wist. Wat doen jullie met tussenpersonen die stiekem grote bedragen ertussenuit halen? Stuur je die – met klant en al – van het erf? Ze benadelen immers zowel de koper als de verkoper. Of laat je de deal gewoon doorgaan omdat je anders de klant kwijt bent?


Van: Matti
Aan: allen
Het is natuurlijk erg onhandig en onprofessioneel van een commissionair om meer commissie te nemen dan afgesproken is. Juist in het geval waar vijf paarden verkocht worden en één niet voldoet, komt dat natuurlijk direct uit (Zie artikel Horses.nl/De Paardenkrant, Chris de Heer).
Zelf koop en verkoop ik talentvolle dressuurpaarden, maar wanneer mijn klant een paard zoekt dat ik zelf niet op stal heb, werk ik ook op commissiebasis. Het beste is om gewoon af te spreken hoeveel commissie er wordt gerekend, en dat zowel koper als verkoper te laten weten. Wanneer er dan een probleem met het paard is, of wanneer de koper en verkoper toevallig elkaar spreken, krijg je geen problemen. Het is sowieso met het internet tegenwoordig niet verstandig om als commissionair niet helder te zijn in de afspraken. Iedereen kan alles zo nagaan, bijvoorbeeld via Google. Om de paardenhandel niet in een kwaad daglicht te plaatsen en te voorkomen dat er in de media over wordt geschreven, is het beter dat een ieder zich houdt aan de afspraken die hij maakt met de opdrachtgever(s).

Van: Ger
Aan: allen

Commissionair is een vak apart, maar in onze handel zeker niet te missen. Hoe meer beweging des te beter. Er zijn klanten die door betreffende tussenpersonen geholpen willen worden en die dan ook soms wel dagen rondreizen om het passende paard te vinden voor hun cliënt. Het is dus normaal dat er voor hun job ook een provisie berekend wordt. Maar wanneer dit de spuigaten uit gaat lopen, dan gaan we daar zeker niet mee akkoord! De garantie die de handelaren geven bij verkoop, wanneer het bijvoorbeeld niet zou passen, is moeilijk op te lossen bij abnormale provisies. Een gezegde is: het mes snijdt niet aan twee kanten. Omdat wij veel met trainers samenwerken om het passende paard te vinden voor onze cliënt, wordt vaak in bijzijn van de cliënt later bij verkoop de provisie geregeld. Ook onze inkoop gaat vaak via commissionairs die hun provisie verkrijgen doordat ze ons kwaliteitspaarden aanbieden!

Van: Daan
Aan: allen

Het feit dat commissiebedragen soms zeer hoog zijn is de VSN bekend. Dit is een ongewenste zaak, wat als volgt tot stand kan komen. Als een commissionair een paard ziet en vraagt naar de prijs, wordt die gegeven. Welk bedrag de commissionair aan zijn klant doorgeeft, weet de verkoper van het paard niet. Zelfs wanneer er een koop tot stand komt, weet de verkoper het bedrag niet omdat de gehele transactie, ook de financiële, via de commissionair verloopt. In dit geval treedt de commissionair op als koper en verkoper van het paard en zal deze de eventuele consequenties ook moeten aanvaarden. Ik kan mij niet of nauwelijks voorstellen dat een verkoper akkoord gaat met het betalen van exorbitante commissiebedragen, omdat bij een geschil de verkoper het totale bedrag zal moeten terugbetalen. In die gevallen geeft de commissionair meestal niet thuis of het geld is niet meer aanwezig.
Dat commissiebedragen soms hoger liggen, kan komen doordat er veel werk gedaan wordt en hoge kosten gemaakt worden om het juiste paard te vinden. Ik heb zelf wel eens een half jaar gezocht naar het juiste paard en daarbij veel kosten gemaakt. Dan is een hogere commissie op zijn plaats. Dat er in de praktijk ook misbruik wordt gemaakt van commissiegelden is wel gebleken. Het is dus aan de verkoper en commissionair om hierover duidelijke, bij voorkeur schriftelijke, afspraken te maken. De commissionair moet zich realiseren dat er al meerdere malen, ook in het buitenland, veroordelingen hebben plaatsgevonden met forse schadevergoedingen voor te hoge en/of dubbel ontvangen commissiegelden. Het commissiebedrag zal altijd in verhouding moeten staan tot de koopsom.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 31 januari 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]

4 reacties op “Einde maken aan grote graaien commissionairs

 • Marian Raven

  Het grote graaien is overal, in alle lagen van de bevolking. Het heeft te maken met fatsoen. En al die mensen die nu onfatsoenlijk veel geld voor bepaalde dingen en diensten vragen verbeter je niet met gedragscodes. Er zijn al zoveel regeltjes, alsjeblieft zeg.

 • Richard

  En wij gaat deze gedragscode controleren. De VSN?
  Die hebben toch helemaal geen macht over bepaalde handelaren.
  Daarbij kunnen dit soort schooiers wel plechtig beloven dat ze er zich aan zullen houden maar de echte slechte handelaren zouden hun eigen moeder nog bedriegen

 • Anomiem

  Het gegraai blijft toch wel bestaan zo lang wij het toe staan en er gebruik van maken en het wel weten maar niet willen zien.

 • H. Hegeman

  Zoals Daan Nanning het aangeeft: verkoop je paard niet via, maar áán de commissionair. Als het paard dan onverhoopt terugkomt omdat het niet voldoet, is hij verantwoordelijk voor het hele bedrag. De vorige eigenaar (de eigenlijke verkoper) blijft alleen verantwoordelijk voor het geld dat hij heeft gekregen. Wil een commissionair dit niet doen, denk dan maar eens goed na…………….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.