Ga naar hoofdinhoud

Moet Janssen afscheid nemen van Kittel?

Van: De Paardenkrant
Aan: Maarten van der Heijden, Karin Retera, Jeannette Haazen

De mededeling dat Sjef Janssen de nieuwe trainer van Matthias Alexander Rath zou worden, veroorzaakte veel opschudding. Uit de heftige reacties – ook die van de KNHS – valt op te maken dat de bondscoach inderdaad helemaal voor Oranje hoort te gaan. Maar als dat zo is, moet Sjef Janssen dan ook afscheid nemen van zijn leerling Patrik Kittel?


Van: Maarten
Aan: allen

Ik denk dat de opschudding nogal meeviel, want de kwestie was erg snel uit de lucht. De reactie van de KNHS was dan ook minder heftig dan gesuggereerd wordt. De letterlijke tekst van de KNHS luidde als volgt: ‘Bondscoach Sjef Janssen heeft na overleg met de KNHS besloten om de Duitse dressuurruiter Matthias Alexander Rath tot en met de Olympische Spelen van 2012 niet te gaan trainen’.
Wat betreft Patrik Kittel is de situatie anders. Patrik trainde namelijk al bij Sjef voordat hij bondscoach werd; daarnaast ligt de prioriteit van een bondscoach bij de teamprestatie. Het is jammer dat we twee weken na dato nog steeds over deze kwestie spreken, het zorgt alleen maar voor onnodige afleiding op het enige belangrijke traject dat nu de absolute focus verdient: de voorbereiding en training richting de Olympische Spelen in Londen!

Van: Karin
Aan: allen

In de aanloop naar de Olympische Spelen vind ik het wel zo kies dat onze bondstrainer geen kaderlid van één van onze grootste concurrenten voor een teammedaille onder zijn hoede neemt. De actie die de KNHS in dit geval heeft ondernomen, is in mijn ogen dan ook zeer terecht. Anderzijds, waar bemoeit iedereen zich toch mee? Laat Sjef Janssen trainen wie hij zelf wil! Moeten we aan de poort in Erp gaan controleren wie er allemaal het erf komt oprijden? Goed beschouwd denk ik dat het feit dat een topruiter uit Duitsland in ons land om begeleiding komt vragen een erkenning is van de trainingsfilosofie die in ontwikkeling is in Nederland. Dit kan aanzet geven tot verdere mondialisering ervan. En daar is, op de lange duur, winst uit te halen die verder gaat dan een medaille. Want als er één schaap over de dam is, volgen er meer!

Van: Jeannette
Aan: allen

Dat de bondscoach helemaal voor Oranje moet gaan, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar waarom worden de KNHS en hippisch Nederland nu pas wakker? De KNHS had jaren geleden al bepaalde regels moeten stellen en controles moeten uitvoeren over wat ze wel of niet dulden van de bondscoach. En zeker niet nu pas reageren, nu het om Matthias Alexander Rath gaat. Met of zonder Totilas! Patrik Kittel versloeg afgelopen jaar onze andere Nederlandse teamleden op het EK in Rotterdam, toen was er nergens ophef over en werd het nog bijna binnengehaald alsof het een Oranje overwinning was! Overal waar té voor staat is niet goed en dit is té laat! Daarom is dit ook té veel commotie over iets wat zo voorspelbaar was! Buiten dat weet iedereen die Sjef kent, dat Sjef uiteindelijk toch datgene doet wat hij zelf bepaalt.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 14 februari 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

12 reacties op “Moet Janssen afscheid nemen van Kittel?

 • Johan

  Ik vind alle bovengenoemde beschrijvingen en meningen onzin. Net als de vraag in de poll. De vraag moet in eerste instantie zijn of je als bondscoach nog meer zou mogen doen dan uitsluitend het NL-team? Los daarvan is de vraag of iemand full time in dienst is/ kan zijn van de KNHS?
  Kosten/baten denk ik.

 • gerda

  Van mij mag Sjef iedereen coachen. Ik vind de ophef wat overdreven. Net alsof het voor de OS niet mag, maar anders wel? Beetje scheef en hypocriet..

  Moge de beste combinatie winnen in Londen!

 • ikhaat

  Van mij mag Sjef ook iedereen trainen dus ook Rath. Toch heb ik in de vote gestemd voor “Eens” , gelijke monniken gelijke kappen.Iedereen die tot een bepaalde groep behoort moet ook gelijk behandeld worden. Als hij als bondcoach geen Rath mag trainen dan ook geen Kittel!

  Bijna iedereen valt Sjef aan dat hij Rath traint, maar meer dan 60% vindt dat hij wel Kittel mag trainen. Ik noem dit afgunst richting Rath.

 • Jan

  Ik denk dat Sjef Janssen, zelf moet weten wat hij doet en wie hij traint. Het is een vakman en weet heel goed wat hij doet, ook al zegt mijn gevoel dat hij nu heult met de vijand.
  Ik ben van mening dat de Duitsers erg ontevreden zijn met hun prestaties op dressuur gebied. Zij zien het voorlopig ook niet gebeuren beter te worden als er in Nederland ( waar de Duitsers geen moeite mee hebben om deze te kleineren en belachelijk te maken), een ruiter Edward Gal met een geweldig paard Totilas rond loopt. Dat frustreert de Duitsers enorm, dus dan maak je jou concurrent af door hun beste paard te kopen voor een belachelijke hoge prijs.
  Nu ze daar geen fatsoenlijke ruiter voor kunnen vinden is er paniek bij de Duitsers ontstaan en pakken ze hun laatste strohalm en halen een top trainer coach uit Nederland.
  Ook uit respect naar mijn eigen vrouw Ankie toe, zal ik het niet doen om de simpele reden dat deze door de zelfde Duitse kamp voor alles wat slecht is, is uitgemaakt inclusief haar trainingen en africhting.
  Ik denk hierbij dat hij er verstandig aan doet om deze uitdaging af te zeggen en voor Nederland iets te blijven doen zodat Nederland voor de toekomst ook gewaarborgd is voor verder succes.

 • g

  Ik denk dat hij er HEEL VEEL GELD mee gaat verdienen, en daar draait alles toch om ?
  Heel simpel.

 • fred scholliers

  Sjef moet gewoon blijven doen waar hij goed in is en dat is dressuurpaarden trainen.

 • Mandy

  Het zou heel raar zijn als Sjef In het buitenland gaat begeleiden. Dat hij Kittel al trainde voordat hij bondscoach werd, en ze toen der tijd daar geen problemen mee hadden, moeten ze dat nu ook zo laten. Maar nu hij bondscoach voor nederland is zou het heel vreemd zijn als hij ook in het buitenland gaat begeleiden. Hoe zou dat b.v. staan als Bert v Mardijk dat zou gaan doen………..
  Zelfde verhaal.
  Wil hij daar heen dan zou hij zijn bondscoach carriere vaarwel moeten zeggen, zo simpel is het.

 • g

  Mandy ,

  Sjef is bondscoach t/m de Olympische spelen, dan stopt hij er waarschijnlijk mee en NA de O.S. gaat hij M A R pas begeleiden.
  Even opletten dus

 • P. Koudijs

  Je moet winnen door beter te presteren dan je concurrentie, niet omdat de concurrentie slecht presteert. Iedereen heeft het recht om zijn eigen trainer te kiezen. Als ruiters alleen kunnen presteren omdat Sjef langs de kant staat wordt het misschien eens tijd dat ze bij zichzelf te raden gaan. Sjef hoeft ruiters die in een A kader zitten nietmeer te leren paardrijden mag ik hopen, de puntjes op de i zetten moet toch kunnen!

 • Nicoline Raimond

  Het exporteren van onze Nederlandse trainingsmethoden heeft alles te maken met het succes ervan. De prestatie telt. Het paardenwelzijn telt bij deze zeer omstreden trainingsmethode niet. En dat is helaas het geval in de hele paardensport. Nicoline Raimond

 • Nicoline Raimond

  Het exporteren van onze Nederlandse trainingsmethoden heeft alles te maken met het succes ervan. De prestatie telt. Het paardenwelzijn telt bij deze zeer omstreden trainingsmethode niet. En dat is helaas het geval in de hele paardensport. Nicoline Raimond

 • Meta

  Zowieso vreemd deze Poll….
  Dhr.Janssen is eind vorig jaar geopereerd aan een hersentumor!
  Dat is potverdorie geen kleine ingreep en vergt een lange periode van herstel en misschien zware medicatie en lastige vermoeiende nasleep, onderzoeken enz..
  Laat zo iemand toch respectvol met rust en zelf zijn doen en laten bepalen.
  Ik zou heel goed kunnen begrijpen dat hij ermee stopt en geniet van zijn vrouw en kinderen en alles rondom hun eigen paardenbedrijf , ver van alle media en paparazzi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.