Ga naar hoofdinhoud

Paardenhandelaren mogen geen ‘fout’ geld aannemen

Van: De Paardenkrant
Aan: Eric Naberink, Arent Zoer, Kyra Swelheim
Dressuuramazone Annemieke Vincourt lag onder vuur vanwege haar banden met de familie van de Syrische president Assad. Vraag jij je wel eens af uit welk moreel hout je klanten zijn gesneden? Is er een grens wat voor jou acceptabel is, of wil je gewoon niet weten waar het geld vandaan komt?


Van: Kyra
Aan: allen
Als ik een paard goed kan verkopen en ik weet niet hoe de klant dat financiert, zal ik daar ook niet naar vragen. Ik heb bijvoorbeeld veel Chinese klanten. Ik ga er vanuit dat dat hardwerkende mensen zijn die hun geld eerlijk verdienen. Ik word toch ook niet bij de supermarkt gevraagd waar mijn geld vandaan komt?
Het wordt een ander verhaal als ik weet dat iemand discutabel is. In dat geval zal ik de verkoop zeker niet stimuleren, maar of ik uiteindelijk wel of niet tot verkoop over ga, hangt af van de situatie en van hoe iemand bekend staat. Een dictator die vreselijke oorlogsmisdaden op zijn naam heeft, komt mijn erf natuurlijk niet op!

Van: Arent
Aan: allen
Mijn antwoord op die vraag is heel simpel: het voornaamste is dat er geld binnenkomt. Ik ga ervan uit dat mijn klanten betrouwbaar zijn. Als er iemand mijn erf op komt aan wie ik een paard goed kan verkopen, ga ik hem of haar echt niet vragen naar de herkomst van het geld. Daar maak ik me niet zo druk om.

Van: Eric
Aan: allen
Wij hebben met steeds meer verschillende landen en culturen te maken die vragen om de Nederlandse paarden en bijbehorende expertise. Dit hebben wij te danken aan de goede naam van onze paarden en professionals. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt in Nederland steeds belangrijker. Er wordt meer dan vroeger naar de ethische kant van het zakendoen gekeken. Dat gaat in dit geval niet alleen om de herkomst van het geld, maar zeker ook om het paardenwelzijn. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.
Het eerste issue is dat je vaak niet meteen weet met wie je precies te maken hebt, zeker in het buitenland. Meestal kom je daar pas echt achter als je er meerdere malen geweest bent. Het tweede issue is dat wij alles afmeten aan onze Nederlandse normen en waarden. In Indonesië werd ik ermee geconfronteerd dat mijn uitgangspunten gebaseerd zijn op mijn (Nederlandse) achtergrond en dat dit voor hen dus heel anders kan liggen. Bepaalde zaken vinden wij afwijkend, maar zijn in hun ogen de normaalste zaak van de wereld en andersom. Uiteindelijk moet je zelf bepalen welke zaken je kunt accepteren en welke niet.

Deze Info@ verscheen dinsdag 21 februari 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

4 reacties op “Paardenhandelaren mogen geen ‘fout’ geld aannemen

 • kima holland

  Je weet dat Assad foute boel is cultuur verschil of niet er zijn genoeg andere landen om handel mee te drijven die geen kernwapens in het geniep ontwikkelen. paarden verkopen is leuk maar ook daar is een grens…zoals we zien bij onyschenko ook zo’n foute…..

 • Senja

  Wat een hypocrisie allemaal. We zouden praktisch met geen Oostblok land meer zaken kunnen en mogen doen want het is praktisch alleen maar zwart geld. waarom zou je een Assad familie geen les mogen geven? Gaat die massa moorden plegen met paardrijden. Hoeveel chinezen doen zaken met geld dat niet in de boeken voorkomt. Hoeveel constructies zijn er niet te bedenken om geld het land uit te krijgen wat niet op papier staat. Gaan we Abramovich, Borisofski hun voetbalclub afnemen? Wat dacht je van Iran daar gaan ook paarden heen, gekocht met overheidsgeld. Het is gewoonweg belachelijk en hypocriet te denken dat wij weer eens het braafste jongetje van de klas moeten zijn. Ik moet mijn inkomsten opgeven bij de belastingdienst of dat geld nu cash of over de bank gaat maakt niet uit. als ik maar legale goederen en diensten lever die niet in strijd zijn met de wet dan moet ik dat gewoon kunnen doen. Wij moeten nu met zijn alle geen moraal ridder spelen want anders was Nederland nooit zo welvarend geweest, in het verleden niet en nu niet.

 • Arthur C Briels

  Kan iemand mij uitleggen wat er onder ;fout ;geld wordt verstaan.??

 • Richard

  Dan kunnen er ook veel dure auto’s niet meer verkocht worden en kunnen de juweliers hun zaak meestal ook wel sluiten.
  Ik zou ook niet vragen waar het geld vandaan komt.
  Wij Nederlanders zijn weer roomser als de paus. De Duitsers bevoorbeeld vragen ook niet waar al dat geld vandaan komt van al die paarden die naar Rusland en zo verkocht worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.