Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Nota Dierenwelzijn visieloos document

Van:     De Paardenkrant
Aan:     Piet Jansen (voorzitter Sectorraad Paarden), Fenna Westerduin (coördinator Nederlands Hippisch Kenniscentrum), John Bierling (directeur van de KNHS
)
Staatssecretaris Henk Bleker heeft met de nieuwe Nota Dierenwelzijn en Dierengezondheid geen vrienden gemaakt bij de Dierenbescherming. Bleker gaat ervan uit dat de paardensector zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, maar de Dierenbescherming stelt dat vijf jaar praten over paardenwelzijn alleen een verbod op prikkeldraad en een apk-keuring voor paardentrailers heeft opgeleverd. Het is misschien moeilijk om toe te geven, maar heeft de Dierenbescherming eigenlijk niet een beetje gelijk?


Van: Piet
Aan: allen

De Sectorraad Paarden (SRP) en de totale paardensector hebben de afgelopen jaren forse stappen gezet als het gaat om paardenwelzijn. Wij hebben hetzelfde doel voor ogen als de Dierenbescherming: het verbeteren van paardenwelzijn. Maar over hoe we dat doel moeten bereiken, denken we verschillend. Excessen (die helaas nog steeds voorkomen) moeten worden aangepakt en uitgeroeid. Met een Paardenbesluit of andere voorschriften die nauwelijks te controleren zijn, bereik je dat echter niet. Met de Gids voor Goede Praktijken zijn belangrijke stappen gezet. Wat daarin staat gaat ook via de diverse organisaties naar de leden en wordt, waar nodig, opgenomen in reglementen.
De paardenhouders die niet zijn aangesloten bij een vereniging, sportbond, stamboek of brancheorganisatie worden nauwelijks bereikt. Ook zij moeten zorgen voor de verbetering van het welzijn van hun paard(en). In samenwerking met het Nederlands Hippisch Kenniscentrum wordt nu een voorlichtingscampagne opgezet over paardenwelzijn en de Gids voor Goede Praktijken. Als sector moeten we hier samen aan werken. Identificatie en – een sluitende! – registratie van alle paarden is daarbij een belangrijke stap. Dan bereiken we ook alle ‘niet-georganiseerden’. Ook in het kader van bestrijding infectieuze ziekten is het van groot belang dat ieder paard in Nederland ‘in beeld’ is.

Van: Fenna
Aan: allen

De Dierenbescherming is heel zwart-wit in hun uitingen en dat hoort ook bij hun functie. Hiermee zetten ze mensen aan het denken en dat is heel goed. Dat de paardensector niets heeft gedaan de afgelopen vijf jaar is echter niet waar. Alle partijen in de paardensector hebben welzijn omarmd, zoals onder andere: de cursus PaardenWelzijn, aanpassing van de wedstrijdregels, onderzoek naar het tegengaan van inteelt en voorlichting over voeding en ziekten. De Sectorraad Paarden heeft het Nederlands Hippisch Kenniscentrum om kennis te ontsluiten. Het NHK heeft intussen een veel bekeken website, kennisbrief en sociale media.
Eind vorig jaar heeft de SRP de Gids voor Goede Praktijken in de paardenhouderij gepubliceerd. Hierin worden richtlijnen beschreven om paardenhouders handvatten te geven waaraan bijvoorbeeld de voeding moet voldoen om het welzijn van paarden te waarborgen. Halverwege dit jaar komt een grote publiciteitscampagne over het welzijn van paarden, ondersteund door de overheid en waarvoor onder andere ook de Dierenbescherming is uitgenodigd om input te leveren. Hou het dus in de gaten!

Van: John
Aan: allen

Allereerst wil ik zeggen dat elke paardenliefhebber het beste met zijn of haar paard voor heeft. De paardensport is meer dan sport alleen, het is een levensstijl. Daarom draait het leven van mensen met een paard vaak volledig om dat paard. Dat er uitzonderingen zijn wil ik niet ontkennen. Die zijn er ook bij bijvoorbeeld mensen met honden of katten. Daarom is het goed dat er een organisatie als de Dierenbescherming bestaat. Want elke liefhebber van paarden wil paardenleed voorkomen en bestrijden. Het is dan ook van belang dat paardeneigenaren weten hoe ze het beste voor een paard kunnen zorgen. En dat mensen die niets van paarden weten, begrijpen dat een paard dat in de wei staat met een wollige dikke vacht niets met dierenleed te maken heeft.
De KNHS heeft heldere sportregels opgesteld om het welzijn van paarden optimaal te waardborgen. De cursus PaardenWelzijn geeft nieuwe paardeneigenaren informatie over verzorging. Met het PaardenLeren spel leren we kinderen op basisscholen al over paardengedrag. Daarnaast staan onze bladen Paard&Sport en Paard&leven vol met tips en adviezen over alles wat met paarden te maken heeft.
Samen met de Sectorraad hebben we de Gids Goede Praktijken voor Paardenhouderij ontwikkeld en starten we binnenkort met een grootschalige voorlichtingscampagne. Ik bestrijd dan ook de uitspraak van de Dierenbescherming dat de paardensector niets doet. Wij doen ontzettend veel. Niet omdat dat moet, maar omdat we allemaal het beste met onze paarden voor hebben. Dus Dierenbescherming, niet mopperen, samen aan de slag!

Deze Info@ verscheen dinsdag 6 maart 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

3 reacties op “Nieuwe Nota Dierenwelzijn visieloos document

  • Senja

    Ik vind het moeilijk om te stellen dat het visie loos is wat Bleker te voorschijn tovert. Ik vind dat er richtlijnen moeten zijn en geen regels. regels kosten heel veel geld en dat is er doodeenvoudig niet. De paardensector moet koste wat het kost overeind gehouden worden en daarom zijn richtlijnen een mooie tool om zo goedkoop mogelijk verandering tot stand te laten komen. Als deze besparing nu gebruikt wordt voor het renoveren/aanpassen ten bate van het dierenwelzijn is dat een prima mogelijkheid. De mens is perfect in staat keuzes te maken ook voor dierenwelzijn. De overheid kan op haar gebied bijvoorbeeld een steentje bijdragen door geen paarden meer te chippen en de irisscan als wettelijk registratie systeem op te nemen. Dat scheelt inbreuk op het lichaam van het paard en de methode is meer dier vriendelijk. Daarbij is het een besparing van duizenden chips die ook weer het milieu aantasten. (maken en afbreken). Richtlijnen voor het houden van paarden maken en voor nieuw te bouwen stallen deze richtlijnen op laten nemen in de bouwplannen. Maken we het met zijn alle te moeilijk dan maken we het ook onmogelijk en zou men altijd proberen een uitweg te vinden om regels te omzeilen. Een liberaal regel beleid met een goede controle op de excessen is in mijn ogen een prima beleid.

  • Karel de Lange

    Volgens Piet zijn er met de totale paardensector de afgelopen jaren forse stappen gezet als het gaat om paardenwelzijn. Daar vallen dus ook de niet- georganiseerden onder.

    Voorts is er geen enkel aantoonbaar bewijs dat het welzijn van de paarden bij de georganiseerde paardenliefhebbers op een veel hoger niveau zou liggen dan bij de niet-georganiseerden.

    Integendeel zelfs. Het zijn juist de georganiseerde paardenliefhebbers die er bedenkelijke en onnatuurlijke trainingsmethoden op nahouden en die de paarden op jonge leeftijd en vaak al voor hun achtste levensjaar compleet de vernieling in rijden. Op dit terrein is de SRP zelfs ernstig tekort geschoten en doet het paardenwereldje van de SRP hier hard aan mee.

    En het is helemaal een drogreden dat met een sluitende registratie het welzijn van de paarden met sprongen vooruit zou gaan. De sluitende registratie waar Piet voor pleit, riekt veel meer naar een greep in de zakken van de paardenhouders om het geleuter van bobo’s als Piet in stand te houden. En daar zitten de paarden en de niet-georganiseerden nu net niet op te wachten.

  • Karel de Lange

    Inmiddels is de chipidentificatie in Duitsland van voorgoed van de baan. Er zijn dus veel betere en goedkopere methodes dan die ons door het ministerie en de SRP worden opgedrongen.

    Piet zal dus zijn eigen broek moeten ophouden om zijn ongevraagde graaigeleuter te financieren.

    [b]Chippen paarden in Duitsland niet verplicht[/b]

    Het zat er al aan te komen. De kans dat het chippen van paarden in Duitsland als enige identificatie wordt gehanteerd, zoals in Nederland, is nagenoeg verkeken. De verschillende onderzoeken die de gevaren van chippen onderstrepen, hebben de commissie agricultuur over de streep getrokken.

    Het recente onderzoek in Duitsland naar de effecten van chippen en brandmerken, toonde definitief aan dat chippen van paarden in de halsspier wel degelijk risicovol is. Dr. Volker Steinkraus, professor Dermatologie, heeft de verschillende samples onderzocht waar de chip geïnjecteerd was. Zijn conclusie liegt er niet om:

    [i]”A brand does not damage the immune system. It does not cause infections. Chipping, however, perforates the skin and infections or encapsulation can develop. The researched tissue samples showed distinct! muscle changes”[/i]

    Verschillende belangenorganisaties hebben de afgelopen weken overleg gehad met de CDU bundestag fractie en ook met de commissie agricultuur. De commissie heeft haar voorstel naar de minister aangepast en stelt nu dringend voor dat alternatieven vormen van identificatie van paarden behouden dient te blijven. Dit voorstel gaat in April van dit jaar naar de Bundestag. Dit betekent dat landbouwminister Ilse Aigner, met deze wijziging rekening dient te houden. Te meer daar het voorstel de steun heeft van de CDU fractie.

    Gezien het feit dat de EU verordening alternatieven vormen van identificatie toestaat, zal brandmerken naast DNA en chip gewoon blijven bestaan in Duitsland. Duitsland heeft als het gaat om identificeren van paarden een naam hoog te houden. Een naam die gebaseerd is op het gebruik van het brandmerk. Nu meerdere wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat brandmerken niet pijnlijker is dan chippen maar wel veiliger, zal met de steun van het CDU, dit voorstel zijn weg vinden door de Bundestag.

    Voor Nederland betekent dit dat alleen chippen niets meer om ’t lijf heeft. Duitsland is het grootste paardenland in Europa en zolang zij meerdere vormen van ID erop nahouden, kan Nederland weinig doen, dan zich hier aan te passen. Nog belangrijker is dat de argumentatie van de dierenbescherming, de grote voorstander van chippen, compleet is weggeslagen. Het chippen is en niet veilig en niet betrouwbaar.

    Bron: http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=16&t=14705

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.