Ga naar hoofdinhoud

Beleid rond jonge paarden in competitie is hypocriet

Van: [email protected]
Aan: John Bierling, Hester Klompmaker, Daan Nanning

Maikel van der Vleuten en Piet Raijmakers jr. beoordeelden vorige week vrijdag in Asten 45 vierjarige springpaarden. Volgens de reglementen van de KNHS mogen deze jonge paarden voor 1 april niet aan de start verschijnen. Echter, er worden zelfs competities uitgeschreven waarbij de capaciteiten van driejarige paarden al getoetst worden. Is het niet hypocriet dat dat gewoon kan, terwijl Asten een federatievertegenwoordiger op zijn dak krijgt?


Van: John
Aan: allen
Het welzijn van het paard en faire sport staan bij de KNHS centraal. Onze reglementen worden opgesteld door experts en akkoord bevonden door de Ledenraad, die bestaat uit gekozen sporters, bestuurders en officials.

Elke wedstrijdorganisatie dient een vraagprogramma in bij de KNHS. Hierin staat exact beschreven welke rubrieken onder welke voorwaarden worden uitgeschreven. Zo ook in Asten. Indien dit vraagprogramma voldoet aan de reglementen, keurt de KNHS het vraagprogramma goed. KNHS-officials toetsen tijdens de wedstrijd de nakoming van dit vraagprogramma. Dit om faire sport en het welzijn van het paard te waarborgen.

Zo ook de federatievertegenwoordiger. Het kan niet zo zijn dat organisatoren, officials en sporters in strijd handelen met de reglementen van de KNHS en/of het goedgekeurde vraagprogramma. Houden die zich niet aan wat we met elkaar hebben afgesproken, dan is het logisch dat een official of federatievertegenwoordiger ingrijpt.

De KNHS schrijft overigens uit het oogpunt van welzijn geen springcompetities uit voor driejarige paarden.

Van: Hester
Aan: allen
Dat vierjarige paarden pas vanaf 1 april officieel aan wedstrijden mee mogen doen, vind ik een goede regeling om jonge paarden meer in bescherming te nemen tegen te vroege belasting. Dat je eventueel al eerder met een paard aan oefenspringen meedoet, om ze alvast iets ervaring op te laten doen, is prima. Dit gaat dan meer spelenderwijs.

Je kunt paarden pas goed beoordelen als ze goed in balans zijn. Wanneer een paard in balans en enigszins gesloten galoppeert kun je hem goed bij de sprong brengen en in balans laten springen. De paarden moeten al langer doorgereden zijn en al verschillende parcoursen hebben gezien, ten behoeve van een gedegen beoordeling.

Daarom is het mijn visie dat het voor een paard dat nog vier jaar moet worden te vroeg is om al deel te nemen aan wedstrijden waarin een klassement wordt opgemaakt. Ook mijn vierjarige Vincenzo, die afgelopen zomer derde werd in de VION-cup, startte ik pas in mei voor het eerst op een concours in de BB en dat vind ik eigenlijk al vroeg genoeg voor mijn jonge paarden. Voor een duurzame ontwikkeling moet je spaarzaam met je paard omgaan.

Van: Daan
Aan: allen
De VSN-trofee is, zoals de stelling al suggereert, een ‘toetsing’ van jonge paarden. Er wordt gevraagd om een aangeleunde lijn met daarin drie hindernissen vanuit draf te springen. Indien het paard enkele malen bij de insprong langs loopt of door groenigheid weigert, speelt dit bij ons geen rol, evenmin gemaakte fouten en tijdsoverschrijding. Een geheel parcours vanuit galop springen wordt niet gevraagd, daardoor ligt de moeilijkheidsgraad dus veel lager.

Er wordt uitsluitend een cijfer gegeven voor de natuurlijke aanleg van het paard.
De VSN-trofee wordt ook niet verreden onder de reglementen van de KNHS, omdat het geen wedstrijd is.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 20 maart 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

2 reacties op “Beleid rond jonge paarden in competitie is hypocriet

  • Joan van Gorkum

    Jammer dat er in bovenstaande niet gesproken wordt over het KWPN verrichtingsonderzoek waar wel punten worden gegeven aan amper 3 jarige hengsten. Tevens wordt er een klassement opgemaakt!
    Sterker nog obv de bevindingen worden beslissingen genomen van het wel of juist niet goedkeuren/inschrijven van hengsten.

    Daarnaast is het per jong paard verschillend, de ene compact gebouwde over voldoende kracht beschikkend paard is er eerder aan toe om een parcoursje te springen dan een grote slappe slungelige. De opleider is met zijn/haar eigen of andersmans bedrijfskapitaal aan het werk waar de focus naar mijn idee toch ligt op de lange termijn en niet op de korte termijn.

    De sensibelere over kwaliteit beschikkende paarden moeten toch het nodige gezien hebben, dat leer je niet alleen thuis, daar moet je toch voor op een andere plek zijn. De wedstrijden in Schijndel en Asten zijn daarvoor mooie gelegenheden met goede parcoursen juist afgestemd op jonge paarden.
    De periode na 1 april tot augustus, het moment van de kampioenschappen, is naar mijn idee voor dit soort paarden te kort om dit dan verantwoord op te bouwen. Dit kan echter per paard verschillend zijn. Kortom we hebben te maken met een proffesionele bedrijfstak die daar verantwoord mee om kan gaan.

    Fokkers willen graag kennis vergaren, dat doe je niet alleen uit een boekje maar aan de kant van de (spring)ring. Dit is een sneller informatie verschaffend selectie instrument dan de passieve regelmatig onvolledige index die als mosterd na de maaltijd komt. De eerste nakomelingen van jonge hengsten heb je zo sneller in beeld.

    Joan van Gorkum

    http://www.olland.biz

  • Marion

    Wanneer er euro’s in het spel zijn wijken alle regelementen!
    Dat was veertig jaar geleden al zo – verder terug heb ik geen kijk op – en zal altijd zo blijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.