Ga naar hoofdinhoud

Niet geteste hengsten

Van: De Paardenkrant
Aan: Bert Poppelaars (fokker) , Marian Dorresteijn (fokker/jurylid), Wolfgang Schulze-Schleppinghoff (Fokkerijleider Oldenburger Verband)

Het komt steeds vaker voor dat hengsten al volop dekken, terwijl zij nog niet eens een test hebben afgelegd. Het lijkt erop dat met name de Duitse stamboeken hun grip op hengsteneigenaren verliezen en dat commerciële belangen de overhand krijgen. Is dit tij nog te keren, of moeten we alle commerciële sluizen maar gewoon open zetten?


Van: Bert
Aan: allen
Ook in ons land hebben we al ettelijke voorbeelden gehad van dit fenomeen. Meestal slaagt de desbetreffende hengst later wel voor één of andere test. De echte doordachte fokkers zullen wel oppassen om hun goede merries te laten dekken door hengsten die nog niet officieel erkend zijn. Maar we leven in een vrij land en zelfs het gebruik van een eigen hengst is toegestaan, maar levert op termijn zelden een hoogstaand c.q. verkoopbaar paard op. Door de grote aantallen merries die al gedekt zijn voor de hengst naar een test gaat, staat er enige druk op de keuringscommissie en er zijn juryleden die hier gevoelig voor zijn. Jammer, want op deze manier wordt de fokkerij niet vooruit geholpen en worden soms minpunten van een hengst niet bestraft.

De tendens is meer en meer kiezen voor zekerheid en dat kan via bewezen verervers of door een gekeurde hengst te kiezen die via vader en moederlijn genetisch sterk in elkaar zit en uit een sportgerelateerde familie komt. Vandaag de dag zien we steeds vaker een hype waarbij een hengst via media en commerciële kanalen de hemel in wordt geprezen en die – als we het nuchter aanschouwen – misschien een fantastisch sportpaard is, maar de genetische back-up mist om een topvererver te worden. Door de grote aantallen nakomelingen leveren deze hengsten zelfs hier en daar betere paarden, die dan vaak ook weer worden gebruikt om aan te geven hoe goed de hengst wel niet is.
Op deze manier wordt fokken echt gokken.

Van: Marian
Aan: allen
Het is zeker geen nieuw fenomeen dat (nog) niet gekeurde hengsten door goede publiciteit toch het vertrouwen krijgen van de fokkers. Dit kan je als stamboek ook niet tegengaan.

We leven gelukkig in een vrije samenleving, waarin iedereen zijn eigen keus kan maken. Wat wel opvalt is dat de hype die rond deze hengsten ontstaat steeds grotere vormen aanneemt. Dit is mede te danken aan de geweldige ontwikkeling van internet, youtube-filmpjes, social media etc. Prachtige foto’s met een aantrekkelijk verhaal en spectaculaire hengstenshows kunnen een heel vertekend beeld geven van een hengst. Het spreekwoord ‘Veel beloven – weinig geven, doet een (aspirant)-fokker in vreugde leven’ is zeker ook hierbij van toepassing. Vaak valt het later erg tegen en blijft de fokker met een hele grote drup aan de neus zitten.

Een stamboek kan niets anders doen dan zich van de ‘wilde markt’ onderscheiden door zijn leden goed te adviseren en informeren en van goedgekeurde hengsten, die dus wel aan alle selectiecriteria voldoen, zoveel mogelijk betrouwbare gegevens te publiceren, waardoor merriehouders een zeer bewuste keuze kunnen maken.

Eigenaren van kwaliteitsvolle hengsten zullen zeker de weg naar een erkend stamboek willen blijven volgen.

Van: Wolfgang
Aan: allen
De ontwikkeling dat hengsten al volop dekken terwijl ze nog geen verrichtingstest hebben afgelegd is er niet een van de laatste tijd. Zeker in de dressuurpaardenfokkerij dekken jonge hengsten die veel indruk hebben gemaakt op de keuring in hun eerste jaar al veel merries.

Dat is een trend die wij niet toejuichen en om die reden hebben we de zadelkeuring, die vorige week plaatsvond, in het leven geroepen. Een voorstelling op de keuring aan de hand en bij het vrij bewegen geeft namelijk lang niet altijd uitsluitsel over de kwaliteiten onder het zadel.

Ik denk dat het goed is om fokkers in zekere zin vrij te laten, maar het is wel verstandig om ze van zoveel mogelijk informatie te voorzien. Daarom lijkt het mij een goede zaak om op z’n minst een dertigdagentest te verplichten nog voor dat de hengsten mogen dekken. Maar dan moeten alle Duitse stamboeken daar wat in zien, anders werkt het niet.

Deze Info@ verscheen dinsdag 3 april 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

3 reacties op “Niet geteste hengsten

 • Senja

  Het fenomeen om te dekken met niet gekeurde hengsten hebben de stamboeken voor een groot deel aan hunzelf te wijten. De aperte onzin die daar soms wordt verteld over sommige hengsten tast de geloofwaardigheid aan. Sorry to say so maar al die ontzettend dure kosten die je moet maken en het verzwijgen van de werkelijke reden tast de geloofwaardigheid aan. Ik krijg zo nu en dan het idee dat de commissies denken met een stelletje idioten te maken te hebben. de stamboeken moeten op zoek naar een andere formule waar meer gekeken gaat worden naar het paard en niet naar eigenaar, afstamming en een betere prestatie vergelijking. Is dan alles slecht aan de stamboeken beslist niet. maar vertel geen onzin. is het marketing fokken dan de oplossing ik denk het zeker niet. Zo kwam ik in een dekfolder van een zekere niet gekeurde dressuurhengst tegen dat die mooi lang gelijnd is en nu kan je veel zeggen maar langgelijnd is die zeker niet. Een mooi mode woord die in een goede dekfolder staat maar bezijden de waarheid is. Het geeft voor de kenner weer eens mooi aan hoe je goed moet kijken en zoeken wat je op je kostbare merrie wil gebruiken. Voor de mode fokker maakt het geen moer uit die is straks veel geld kwijt en hoopt op die toevalstreffer die hem een bepaalde status geeft. gelukkig moet iedereen het lekker zelf weten maar zint eer ge begint en vertrouw op de kennis van oude fokkers met verstand van paarden. Dat is veel slimmer dan te luisteren naar stamboek goeroes en marketing goeroes. Mijn tip: ken je merrie zowel haar sterke als zwakke punten. mix en match de genen van hengsten met jou merrie. Een populaire hengst gebruiken is geen garantie voor succes het is geen kopieer machine.

 • gerrit

  DE KWPN zal nooit aan de oude formule iets doen zolang er oude rotten in de commissies zitten Het grote probleem is dat door de welvaart van eind jaren 90 en begin jaren 20 er zoveel gefokt is dat er extreem veel paarden op de markt zijn. Ook hengsten, Het aanbod word steeds groter. Nu word er minder gedekt of goedkoper door niet gekeurde hengsten, Vaak wel met interessante bloed lijnen. Laat die hengsten gewoon dekken en beoordeel ze op hun kunnen. Je hoeft ook niet perse bij de KWPN in te schrijven. Zangersheide is een super alternatief. Daar kan elk paard worden ingeschreven. KWPN word eens wakker.

 • fokker

  Ik denk dat de (te) hoge dekgelden er mede de oorzaak van zijn dat mensen alternatieven gaan zoeken.
  Je bent zo rond de 1000,- kwijt voor een dekking,vaak van hengsten waar nog helemaal niet van bekend is hoe ze fokken.
  Daarbij het feit dat de veulens bijna niks opbrengen , op enkele uitzonderingen na, terwijl de (voer)kosten e.d. steeds hoger worden.
  Logisch dat mensen een goedkopere oplossing zoeken.
  Als “onbekende naam” hoef je ook niet op KWPN keuringen te komen want dan zien ze je niet staan, dus waarom zou je dan nog met veel te dure KWPN hengsten fokken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.