Ga naar hoofdinhoud

Ongelukkige loting

Van: De Paardenkrant
Aan: Gerrit Jan Swinkels (voorzitter Indoor Brabant), Adelinde Cornelissen (dressuuramazone), Ghislain Fouarge (internationaal dressuurjurylid)
Een ongelukkige loting zorgde er afgelopen vrijdag voor dat de beste combinaties van de wereld in de Grand Prix al heel vroeg aan de start verschenen op Indoor Brabant. De spanningsopbouw was daardoor in deze finalewedstrijd van de wereldbeker ver te zoeken. Wat zijn de voordelen van zo’n lukrake loting? Moeten we hier niet rap afscheid van nemen?


Van: Gerrit Jan
Aan: allen
Toen Joep Bartels nog directeur van de wereldbeker dressuur was, hadden we een startvolgorde met de beste combinaties op het eind. De FEI veranderde dit toen omdat men alle deelnemers aan de finale op gelijke wijze wilde behandelen. Maar als je naar de verschillende leagues in de wereld kijkt, dan zijn die niet gelijk. Als je aan die leagues meer kansen wil geven, moet je de winnaars van die leagues in de laatste groep laten rijden. Dat heeft als voordeel dat de wedstrijd daardoor interessanter wordt. Nu was er aan het eind van de Grand Prix van de wereldbeker minder publiek dan bij de kür van de CDI***. Het is toch raar dat de mensen die kür interessanter vonden dan het slot van de wereldbeker-Grand Prix.
We hebben tegenwoordig zeven juryleden én een supervisory panel. Die zijn toch ruimschoots in staat om alle deelnemers gelijke kansen te geven. Daarom geef ik voorrang aan de aantrekkelijkheid van de wedstrijd.

Van: Adelinde
Aan: allen
Ik kan me goed voorstellen dat de wedstrijdorganisatie niet blij is met deze manier van loten, want als de betere ruiters hebben gereden, lopen de tribunes leeg.
Toch heeft deze methode ook zijn voordelen. Voor ruiters die altijd in de eerste groep loten is het ook weleens leuk om aan het einde te starten. Sommigen hebben het gevoel dat juryleden aan het einde meer punten weggeven.
Ik ga er vanuit dat de jury wel zo objectief is dat iedereen de score krijgt die hij of zij verdient, ongeacht de starttijd. Ik verscheen zaterdag ook al als tweede in de ring en wist toch een winnende score neer te zetten. Ondanks dat vind ik het wel prettiger om als één van de laatste combinaties te starten, omdat ik dan weet wat de rest heeft gedaan en me daarop kan focussen. Helen reed zaterdag bijvoorbeeld al 85% bij elkaar. Toen ik twintig minuten later aan de start verscheen, wist ik wat me te doen stond.

Van: Ghislain Fouarge
Aan: allen
Vanuit het oogpunt dat iedereen gelijke kansen verdient, is de loting van afgelopen vrijdag te begrijpen. Veel ruiters menen dat juryleden beïnvloed worden door de startvolgorde. Ruiters die aan het einde starten, zouden een hogere score ontvangen, maar afgelopen vrijdag bewijst wat mij betreft wel dat dit niet opgaat.
Voor de sport is het beter dat er in een andere startvolgorde wordt gereden, naar de plaats op de wereldranglijst. Dat brengt spanning, is leuk voor het publiek om naar te kijken en is daarom ook voor de organisatie gunstiger.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 24 april 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

2 reacties op “Ongelukkige loting

 • eddy crul

  Iedere deelnemer heeft het recht op gelijkwaardige basis behandeld te worden en tevens heeft hij het recht om op een correcte eerlijke manier gejureerd te worden;
  Voor of na uw concurrent starten heeft zeker nadelen of voordelen;Tevens zullen de minder goede combinaties steeds heel vroeg uit te veren moeten en zullen de beste combinaties steeds de beste starturen hebben.(zeker smorgens vroeg)
  Dus hou het eerlijk aub behoud de loting.
  met vr gr
  EC

 • Feanaro

  Voor de toeschouwer is het slaapverwekkend als de spanning na de eerste drie al verdwenen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook