Van: De Paardenkrant
Aan: Bert Poppelaars (fokker), Marian Dorresteijn (fokker en jurylid), Wiebe Yde van de Lageweg (hengstenhouder)
Dankzij het nieuwe selectietraject, dat vorige week door de ledenraad van het KWPN werd aangenomen, kunnen hengsten van vier tot en met zeven jaar via deelname aan de Vion of Pavo Cup direct worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. De eerste en tweede bezichtiging (deelname hengstencompetitie) komen daarmee voor deze hengsten volledig te vervallen. Zijn we in de nieuwe situatie nog wel bezig met het beoordelen op natuurlijke aanleg? Worden de prestaties van de hengsten niet veel te veel beïnvloed door de ruiter die hem voorstelt?
Van: Bert
Aan: allen
Het idee om dichter bij het fokdoel te selecteren kan ik alleen maar toejuichen. De kans dat hieruit hengsten komen die onze fokkerij vooruit helpen is in mijn ogen een stuk groter dan bij de huidige selectieprocedure voor drie- en vierjarige hengsten.
Ik hoop wel dat de selectie mede gebaseerd blijft op de genetische achtergrond van een hengst en niet alleen op zijn prestatie, die sterk beïnvloed kan zijn door de opleiding en de vakmanschap van de desbetreffende ruiter of amazone.
Na aanwijzing voor de test zal de hengst nog altijd 21 dagen getest worden. Die periode is lang genoeg om te beoordelen of de aanleg en kwaliteit die eerder door de hengsten werd getoond, ook daadwerkelijk aanwezig zijn.
Verder hoop ik dat voor aanwijzing het exterieur voldoende wordt meegewogen, maar gezien de ervaring met het KWPN zal dat zeer zeker gebeuren. Het blijft erg belangrijk dat een dekhengst correct en functioneel gebouwd is.
Dit nieuwe traject kan wel eens de opstap zijn naar een selectiesysteem waarin alle jonge hengsten pas definitief gekeurd worden tijdens hun verrichtingen als vier- tot zevenjarige. Uit oogpunt van het welzijn een grote plus en verder een bescherming voor veel fokkers die de afgelopen jaren bij pasgekeurde hengsten hebben gedekt die later in nogal wat gevallen die verwachtingen niet konden waarmaken.
Van: Marian
Aan: allen
Een prima besluit, want je wilt als stamboek eigenlijk geen kans missen om een hengst te keuren waarvan je verwacht dat hij de fokkerij vooruit kan helpen.
De eisen omtrent afstamming, correctheid, gezondheid en functioneel exterieur blijven natuurlijk ook voor deze hengsten gewoon van kracht, dus daar verandert niets aan.
Externe factoren zoals de invloed van de ruiter spelen natuurlijk wel een rol, maar daarom moeten deze hengsten ook gewoon het verrichtingsonderzoek doorlopen. Ook bij de ‘gewone’ hengstenkeuring heb je te maken met de invloed van diegene die het paard keuringsklaar heeft gemaakt en tijdens de hengstencompetitie is de ruiter die het paard rijdt ook van essentieel belang.
Juist door de selectiemomenten uit te breiden moet het mogelijk zijn om de beste hengsten te keuren en deze voor het KWPN te behouden.
Van: Wiebe Yde
Aan: allen
Ik ben het ermee eens dat de beoordeling verder van de natuurlijke aanleg afstaat. De verrichting wordt beïnvloed door de training van de jonge hengsten en de ruiter of amazone die hem voorstelt, maar het nieuwe selectietraject biedt jonge hengsten ook goede mogelijkheden en kansen. Sommige paarden lopen onder het zadel nu eenmaal beter en krijgen zo dus ook een meer gepaste beoordeling. Daar komt bij dat zij sowieso het verrichtingsonderzoek lopen, daar worden de eerder vertoonde kwaliteiten nogmaals uitgebreid getoetst.
Daarbij moeten we het exterieur en vooral de correctheid bewaken. Er zijn in het verleden weleens hengsten via de sport binnen gekomen die wat dat betreft niet helemaal door de beugel konden. Hun nakomelingen hebben daar in de sport en fokkerij geen voordeel van gehad.
Deze Info@ verscheen woensdag 2 mei 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]