Ga naar hoofdinhoud

‘Wie betaalt, bepaalt’

Van: De Paardenkrant
Aan: Rob Hoekstra (bondscoach springen Groot-Brittannië), Rob Ehrens (bondscoach springen Nederland), Marc Houtzager (springruiter)
Bij de opening van het FEI Sports Forum maakte voorzitter prinses Haya bekend dat de FEI Nations Cup series vanaf dit jaar gefinancierd gaat worden door het Saudi Equestrian Fund. Dat is mooi, zo’n vloedgolf aan petro-dollars, maar de Arabieren willen ook invloed. De springsport moet veel mondialer worden, met kansen voor opkomende landen. Is dit goed nieuws, of een negatief voorbeeld van ‘wie betaalt bepaalt’.


Van: Rob Hoekstra
Aan: allen
Het is goed dat het Saudi Equestrian Fund dit jaar de Top League overneemt. Hoe we volgend jaar gaan moderniseren wordt besloten door mensen die de historie van de sport kennen en daar al vele jaren bij betrokken zijn. De sponsor kan zich daarin mengen, maar bepaalt niet alles. Het is geen kwestie van de sport verkopen aan de hoogste bieder!
Globalisering is een belangrijke doelstelling. We moeten er wel voor zorgen dat topsport bedreven wordt door landen die ook op dat topniveau kunnen presteren. Er moet een weg zijn voor de opkomende landen, maar zij moeten eerst op hoog niveau mee kunnen doen. Als je voetbalt in de tweede of derde divisie, zal je ook niet tegen Ajax mogen voetballen. In dat geval is het geen topsport meer en is het voor het publiek ook niet aantrekkelijk om naar te kijken.

Van: Rob Ehrens
Aan: allen
Op de eerste plaats ben ik van mening dat de landenwedstrijden hoe dan ook behouden moeten blijven. Ze staan nog steeds hoog aangeschreven bij de ruiters en bij de eigenaren. Ik ben het helemaal eens met de uitspraken op het Sports Forum in Lausanne dat er gekeken moet worden naar een andere opzet. Hier zijn we al een lange tijd over aan het denken. We moeten ook niet te conservatief zijn. Het voorstel dat we voorgeschoteld kregen op het Sports Forum moeten we niet aan de kant schuiven. Integendeel, hier moeten we snel mee aan de slag om het uit te werken.
Ik heb niet het idee dat de invloeden beheerst gaan worden door de olie-dollars. Het is op het moment heel moeilijk om sponsors te vinden. De verandering kan heel positief worden. Wij hebben nu allemaal een stem in deze zaak en daar moeten we heel zorgvuldig mee omgaan.

Van: Marc
Aan: allen
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er de afgelopen vier jaar nooit een Europese sponsor is opgestaan. We moeten het daarom toejuichen dat we eindelijk een sponsor hebben gevonden in het Saudi Equestrian Fund. Saudi Arabië investeert veel in de paardensport en loopt duidelijk voorop in vergelijking met andere landen uit het Midden-Oosten.
Het is al langer bekend dat de formule van de landenwedstrijden op de schop moet. Over de invulling kan ik nog geen oordeel vellen, omdat daar nog niets over vastgelegd is. De belangrijkste voorwaarde moet volgens mij zijn dat de sterkste landen tegen elkaar strijden. Wellicht kan gewerkt worden met verschillende leagues. Op die manier gaan landen op twee of drie niveaus met elkaar de strijd aan. De uiteindelijke winnaar mag het volgende jaar een niveau omhoog en andersom. Een formule die we uit het verleden kennen en volgens mij een goede manier is om meer landen te laten deelnemen.
Het mag zeker niet zo zijn dat landen die veel betalen op het hoogste niveau mee mogen doen. Dat zou de sport niet ten goede komen.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 8 mei 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.