Van: De Paardenkrant
Aan: Siebe Kramer (springruiter), Daan Nanning (voorzitter hengstenkeuringscommissie), Mareille van Geel-Schröder (springamazone)
Van elke jaargang mogen de beste negen Nederlandse paarden van de Isah Cup naar het WK voor jonge springpaarden in Lanaken. Maar eenmaal in Lanaken komen deze negen geselecteerde paarden vier keer zoveel paarden tegen die níet tot de besten van hun jaargang behoorden. Deze niet-geselecteerde paarden springen in Lanaken dankzij een wildcard. Hiermee wordt de waarde van de Isah Cup als selectie voor het WK ondergraven. Wat kunnen we hieraan doen?
Van: Siebe
Zowel in de Isah Cup als in Lanaken komen heel erg veel paarden aan de start, dat is gewoon een feit. In de nationale competitie kan het voorkomen dat op de eerste dag 120 vijfjarigen foutloos blijven. Dan moet alles perfect lopen wil je kans maken op een startplaats in Lanaken.
Ik denk dat het goed is dat er naast de kwalificatie via de nationale competitie ook een wildcard-systeem is. Je kunt het proberen via de Isah Cup en als dat niet lukt, is de wildcard een alternatief. Je moet dan wel, zoals ik, het geluk van een goede sponsor hebben. Je kunt kritisch zijn op de wildcards, maar de mensen die daarvoor betalen maken het evenement wel mogelijk. Daar profiteren wij als ruiters allemaal van. Vorig jaar had ik me met één paard gekwalificeerd en daarnaast kon ik dankzij mijn sponsor nog enkele andere paarden meenemen.
Zolang een combinatie met een wildcard op het WK iets te zoeken heeft – en dat is in de praktijk meestal ook het geval – vind ik het niet zo’n probleem. Als het om de wildcards in Lanaken gaat, vind ik dat het mes aan meerdere kanten snijdt.
Van: Daan
Ik kijk er iets genuanceerder tegenaan. Ik vraag me af: moet je of wil je daar iets aan veranderen. Daarnaast heeft een organisatie het recht om een wildcard uit te geven, al zijn het er soms iets te veel. Een deelnemer weet dat het in Lanaken net een tandje breder en hoger staat en dat de tijd is krapper is. Ikkan mij zodoende niet voorstellen dat een ruiter of amazone, die over onvoldoende capaciteit beschikt, naar het WK gaat. Met alle respect voor de Isah Cup. Dat was zeker dit jaar een geslaagde wedstrijd met goede sport en goede paarden. Ik heb daarbij ook paarden gezien die niet onderdoen voor de paarden die geselecteerd zijn. Vooral bij de vijfjarigen zat een aantal waarvan ik het echt jammer vind dat ze niet geselecteerd zijn.
Anderzijds zijn er ook wel een paar paarden geselecteerd die het misschien in Lanaken moeilijk krijgen. Het snelste paard is niet altijd de beste en zeker niet als ze pas vijf of zes jaar zijn. Maar dat ondermijnt het selectiesysteem niet. Het is moeilijk om een perfect selectiesysteem te bedenken. Dat er wildcards gegeven worden vind ik prima, maar het is aan de deelnemer om zich te realiseren dat de WK in Lanaken geen eenvoudige opgave is.
Van: Mareille
Ik vind de Isah Cup een mooie wedstrijd waar heel veel paarden aan meedoen. Dan is het best heel moeilijk om je via deze weg te plaatsen voor het WK. De paarden moeten ongelooflijk hard rennen om vooraan te kunnen eindigen. Ik zou het daarom mooier en ook veel beter vinden als de rubriek voor vijfjarigen op punten zou worden verreden.
Om eerlijk te zijn is er denk ik niet zoveel te doen aan het vergeven van wildcards en dat hoeft ook niet. Het is super dat er een WK is en het is een heel mooi uithangbord voor de jonge springpaarden. Natuurlijk is het ook een commerciële aangelegenheid. Op elk internationaal concours worden ook startplekken gekocht, maar er worden voor het WK zeker niet zomaar wildcards weggeven.
Er zijn ook heel goede paarden die om wat voor een reden dan ook niet hebben kunnen deelnemen aan de Isah Cup of zich niet hebben kunnen plaatsen voor het WK. Zoals bijvoorbeeld de iets minder snelle paarden, die wel heel veel potentie hebben. En ten tweede wordt er ook wel heel goed gekeken naar de resultaten van de paarden die een wildcard krijgen. Alleen paarden met heel goede resultaten komen daar eventueel voor in aanmerking.
Deze Info@ verscheen woensdag 20 augustus 2014 in De Paardenkrant.
Poll

Het vergeven van enkele wildcards voor iedere nationale sport-organisatie is op zich geen probleem. Het wordt een ander verhaal als dit meer ‘pay-cards’ worden dan ‘wild-cards’. Pay-cards die worden uitgegeven door de organisatie, Zangersheide. Natuurlijk moet alles betaald worden, maar dat is een kwestie van kosten/baten analyse. Niet daarvoor nog 100 deelnemers enkele duizenden euro’s te laten betalen om mee te doen.
De overeenkomst met een WK voor jonge dressuurpaarden ligt gewoon gigantisch scheef. Hiervoor worden echt paarden geselecteerd, net zoals in feite bij de ISAH cup. Echter als op het WK dressuurpaarden te Verden/Ermelo de komende jaren net zoveel betaalde deelnemers worden toegelaten als bij het WK te Zangersheide dan hoor ik toch echt veel mensen in opstand komen, dat weet ik zeker. Het WK te Zangersheide is nu niets meer dan een massale springwedstrijd voor Zangersheide waar iedereen elkaar ontmoet en aan het eind van de streep er een bepaald kaartje aan wordt gehangen, namelijk ‘Wereldkampioen’.
Wildcards of niet het maakt niet uit wij als gewone mensen kunnen genieten van mooie sport het blijft voor ons democratisch geen toegangsgeld geen parkingkosten het blijft een feest als paardenliefhebber om het te mogen meemaken dank zij de sympathieke familie Melchior die geen spoortje blasé of arrogantie heeft.Gezien de enorme infrastructuur die daar op poten wordt gezet met een feilloze organisatie is het mooi van ‘ the happy few’ dat ze een tafel en of sponsering geven het is maar op die manier dat zo een uniek evenement kan blijven bestaan.Bedankt familie Melchior
Proef ik hierin jaloezie naar zangersheide.Kijk eens wat daar allemaal de laatste 10tallen jaren voor de paardensport gedaan is.Wild cards weggeven of zoals Mathijs noemt pay-cards kopen.
Je gaat toch niet duizenden euros uitgeven als je niet kan meedoen op dit niveau.Dus waarom moet het verboden worden,is super mooie sport ,en het leeft want kijk maar eens hoeveel top ruiters er gaan kijken als ze niet kunnen of mogen meedoen.En zoek maar eens iemand of een organisatie die het steeds weer voor mekaar krijgt,ik hoop dat het nog jaren op deze voet door kan gaan.En je kan zonder goede resultaten te overleggen geen wild card krijgen,ja alles is misschien mogelijk.
Dus bij het dressuur moet dit volgens jullie beide ook mogelijk worden dat een startplaats te koop is buiten de nationale organisaties om?
Spel word toch al jaren zo gespeeld,hoe je het draait of keert,maar ben geen dressuur ruiter ,en weet te weinig af hoe dit precies werkt,dus weet ik niet.
Gewoon even mijn mening.Het kopen van een startplaats zou in principe in geen enkele discipline en voor geen enkele wedstrijd mogen kunnen.De start gerechtigheid voor om het even welke wedstrijd zou in een reglement ondubbelzinnig moeten vastgelegd worden.En dit reglement moet strikt voor iedereen gelijk toegepast worden,zonder enige uitzondering.Een wedstrijd verliest zijn waarde en zijn geloofwaardigheid als alle kandidaat deelnemers niet dezelfde eerlijke kansen krijgen.Maar ja, zo werkt het niet in deze wereld.Hopelijk blijven we van dit systeem gespaard in de dressuur. Natuurlijk is het de organiserende Federatie of organisatie die beslist hoe dit reglement er gaat uitzien en of ze wildcards en afkopen van een startplaatsen gaan toelaten of niet. Zoals het aan de leden is te beslissen of zij willen lid zijn of niet van een club die zijn leden niet op gelijke basis behandeld. vr gr EC
behandelt
Startplaatsen kopen is al jaren gang und gebe in de internationale sport ook bij de dressuur. Als we met z’n allen interessante concoursen willen behouden hebben we ons daar bij neer te leggen en ik denk dat een ieder dat ook allang gedaan heeft. Een goede organisatie is nu eenmaal ook afhankelijk van geld. Dus waarom zou het bij Zangersheide niet mogen. Of het bij de jonge dressuur paarden niet zo is weet ik niet, geen verstand van. Misschien gebeurt het wel maar niet openbaar.