Aan: Heinz Meyer, Ben Schröder, Pieter Kersten
Van: De Paardenkrant
De Isah Cup is hét podium om jong talent te spotten en springaanleg te testen. Toch zie je dat – met name bij de vijf- en zesjarige springpaarden – vaak snelle, voorzichtige paarden boven komen drijven, die uiteindelijk vermogen tekort hebben voor de serieuze sport. Moeten we een deskundige jury behalve de vier-, ook de vijf- en zesjarigen laten beoordelen? En met een afsluitende barrage tussen de beste tien de algemene winnaar per jaargang bepalen?
Van: Heinz
Als dit een uitnodiging is om het Duitse systeem van de Bundeschampionate te kopiëren, dan zeg ik: niet doen! Wij zijn er zelf in Duitsland achter gekomen dat onze paarden in Lanaken snelheid tekort komen. Op het WK gaat het net als in de reguliere sport tegen de klok. De met veel vermogen springende paarden die op de Bundeschampionate boven komen drijven, moeten het in Lanaken vaak afleggen tegen de voorzichtige en behendige paarden uit de andere landen.
Ik denk ook dat de Cumano-achtige paarden, die met een grote boog over de hindernissen springen, niet meer zo gevraagd zijn tegenwoordig. Natuurlijk speelt het vermogen een rol, maar veel paarden kunnen er ook ingroeien.
Zeker voor de zesjarigen zou ik geen jury bij de selectie willen inschakelen. Bouw in de selectie maar hoog genoeg, dan gaan de beste paarden naar Lanaken. Bij de vijfjarigen zou je eventueel in de eerste ronde een jury aan kunnen stellen. Maar ook deze paarden moeten uiteindelijk worden geselecteerd op het werk dat hen in Lanaken te wachten staat.
Van: Ben
Ik vind van wel! Bij jurypunten heb je weliswaar altijd meningsverschillen, maar de beste tien van een jaargang pikt een deskundige jury er wel uit. Je hebt dan een aantal paarden met dezelfde punten of een plaatsingsvolgorde waarover de meningen uiteenlopen, maar daar is de afsluitende barrage de oplossing voor. In zo’n barrage komt een eerlijke winnaar naar boven, want een echte goede moet immers ook snel kunnen zijn.
Wellicht ga je op deze manier de winnaars uiteindelijk ook eerder terug zien in de grote sport. Nu zie je geregeld dat eentje die grappig springt en snel en vlug is, kan winnen. Maar zo een springt misschien eigenlijk voor een 7 of zelfs een 6,5.
Ook voor het imago van de Nederlandse fokkerij is het goed. De beste paarden, die de beste sprongen laten zien, komen zo in Lanaken. Daar kijkt toch de hele wereld mee en dan moet je met toppers voor de dag komen!
Van Pieter
Uiteindelijk wordt een wedstrijd beslist op strafpunten en tijd. Er is wat dat betreft niets eerlijker dan springen op deze manier. Dus op het systeem van de Isah Cup op zich is niets tegen. Als je denkt dat je zo toch kwaliteitspaarden mist, kun je het systeem tackelen door bijvoorbeeld twee mensen aan te stellen als jury die in Ermelo de hele week mee gaan kijken met de vijf-, zes- en zevenjarigen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld namens het KWPN een aantal wildcards uitdelen aan kwalitatief heel goede paarden die door een pechfoutje niet naar het WK mogen. Maar dat zal wel de nodige discussie geven, want het blijft mensenwerk.
Je ziet in de aanloop van de Isah Cup diverse mooie wedstrijden voor jonge paarden, zoals de Hendrix Competitie en de wedstrijden bij Blom in Etten-Leur en Geesteren. Dat is heel positief voor de ontwikkeling en opleiding van jonge paarden. Uiteindelijk zullen ze op Zangersheide op het WK ook nul moeten blijven. Daarbij moeten ze door blijven galopperen om de tijd te halen en daar is tevens een atletisch paard en vermogen voor nodig. Parcoursbouwers werken ook mee aan een goede selectie. Het is belangrijk dat zij mee blijven denken, zodat de sport zich positief kan ontwikkelen. Voor mij hoeft er dan niet zoveel te veranderen aan het huidige selectiesysteem.
Deze [email protected] verscheen donderdag 28 augustus in De Paardenkrant.
Poll

Nee zeker niet doen,geen goede zaak.Dit jaar bij de Isah was het te gemakkelijk gebouwd 70 % van de deelnemers mocht terug komen voor tweede ronde,maar dan praten over 140 paarden door naar de tweede ronde ,en er zou van elke leeftijd hetzelfde aantal door mogen gaan naar de finale,bij de 6 jarigen waren dit dit jaar maar 26 en 6 hengsten terwijl andere leeftijden gezien deelnemersveld er meer door mochten.Ben het met Pieter eens ,maar niet met Ben in die zin dat de beste paarden die de beste sprongen maken in lanaken komen,want we hebben gezien dat hele goede paarden in op de tweede dag in de 2 de fase een onnodige fout kregen,waardoor een finale deelname er niet in zat.Nee laat het aub niet door mensen beslist gaan worden,en volg wat Pieter voorstelt op,dat er weinig hoeft te veranderen.