Ga naar hoofdinhoud

Moet Nederland goede voorbeeld geven met open selecties voor WK jonge paarden?

Van: De Paardenkrant
Aan: Reinie Tewis (hengstenhouder), Floris van Leuken (fokker), Suzanne Bredero (fokker)
Tot nu toe kunnen alleen paarden die zijn geregistreerd bij de Nederlandse stamboeken KWPN en NRPS zich in Nederland kwalificeren voor de WK’s voor jonge sportpaarden. Het AES vindt dit een vorm van protectionisme en wil via een rechtszaak afdwingen dat de ISAH- en Pavo Cup volledig worden opengesteld. Heeft het AES het bij het rechte eind, of moeten Nederlandse AES-fokkers maar naar Engeland om hun paarden te laten kwalificeren voor ‘Lanaken’ of ‘Verden’?


opi1 info foto1 Reinie Tewis nw (Large)Van: Reinie
Volgens mij organiseert ieder stamboek een selectiewedstrijd onder auspiciën van een sportbond die de beste combinaties uitzendt naar het WK.
Het zou toch ook mogelijk moeten zijn dit te organiseren in Nederland voor paarden met een AES-paspoort, net zoals het Studbook Zangersheide selecteert tijdens het Z-festival. Ik begrijp wel dat het voor het AES veel gemakkelijker is om het samen te doen tijdens de ISAH Cup, maar ik denk dat het KWPN en het NRPS er niet op zitten te wachten dat AES-geregistreerde paarden met sjerpen om vooraan in de prijsuitreiking meerijden.
Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat er paarden van andere stamboeken meedoen aan de ISAH Cup. De hele veulenregistratie is toch een ‘paarse krokodil’. De fokker registreert vaak bij een stamboek waar hij op dat moment het meeste financiële voordeel heeft, maar denkt er dan niet over na dat zijn paard een aantal jaren later zal deelnemen aan de ISAH Cup. De ruiter kijkt bij een aankoop helemaal niet naar het paspoort dat bij het betreffende paard is maar staat bij de nationale competitie wel langs de kant te kijken, ook al heeft zijn niet-KWPN’er allemaal KWPN-goedgekeurde vaders.
Ik denk dat de KNHS beter de vraag van het AES bij zijn leden neer kan leggen, want hun credo is: ‘de KNHS is er voor iedere paardensporter, samen delen we onze liefde voor paarden en dat gunnen we iedereen’.


opi1 info foto2 floris van leuken foto arnd (Large) Van: Floris
Een interessante discussie die anno 2014 zeker eens gevoerd dient te worden, maar dan wel op Europees niveau. Het AES-stamboek neemt natuurlijk een aparte positie in, een van origine Engels stamboek met een Nederlandse vestiging en vele Nederlandse leden.
Ook in de landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk kunnen alleen paarden zich selecteren die in het betreffende land gefokt zijn, bij een stamboek dat officieel geregistreerd staat in ditzelfde land.
Wat dat betreft neemt Nederland geen uitzonderingspositie in. Discutabel in deze is echter de rol van het KWPN.
Een Nederlands kampioenschap mag niet stamboek gebonden zijn en zou georganiseerd moeten worden door de KNHS in samenwerking met alle in Nederland gevestigde stamboeken. Het is toch belachelijk dat je met een NRPS-geregistreerd paard als fokker/eigenaar eerst lid dient te wor den van het KWPN om überhaupt te kunnen deelnemen.
In de huidige fokkerij die steeds meer een Europese aangelegenheid lijkt te worden – alle hengsten zijn immers wereldwijd beschikbaar – is de tijd aangebroken deze discussie op hoger niveau te voeren en op de agenda te plaatsen bij de WBFSH.
Utopie of realiteit om in de toekomst bijvoorbeeld in Nederland gefokte AES- en Holsteiner paarden aan het werk te zien in de ISAH Cup en in Duitsland gefokte KWPN- en BWP-paarden te zien acteren op het Bundeschampionat?


opi1 info foto3 Suzanne Bredero 3 (Large)Van Suzanne
De WK’s voor jonge sportpaarden zijn een uithangbord voor de fokkerij en fokkerij wordt bedreven door de fokkers. Selectie voor deze WK’s is in handen van de nationale hippische federaties, die voor hun fokkers en ruiters de kwalificaties organiseren. De KN(ederlandse)HS dus voor Nederlandse fokkers en ruiters.
Wat is een Nederlandse fokker? Lid van KWPN of NRPS, ook al woont hij in Spanje of Portugal? Of Nederlander, of woonachtig in Nederland, paard geboren in Nederland? Dat het tot nu toe scheef zat, wisten de fokkers/eigenaren van Engelse volbloeden geregistreerd bij de NDR al. En ook de Nederlandse Trakehner fokkers. Nu de Friezen het goed doen in de dressuur komen die erbij, bovendien is er nog een aantal andere stamboeken die sportpaarden in Nederland registreren. Hoe raar is het bovendien dat een PRE-hengst naar Barcelona moet om zich te kwalificeren terwijl er in Nederland een erkend PRE-stamboek is!
Er zou geen rechtszaak voor nodig moeten zijn om veranderingen aan te brengen in de huidige opzet van de selecties voor deze WK’s. Het zal de KNHS en mede-organisator KWPN sieren als zij open staan voor verandering. Fokkerij en sport zullen erbij winnen en een rechtszaak brengt altijd verliezen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 1 oktober 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Nederland moet goede voorbeeld geven met open selecties voor WK jonge paarden. Lees meer

Laden ... Laden ...

5 reacties op “Moet Nederland goede voorbeeld geven met open selecties voor WK jonge paarden?

 • Mark

  Zodra paarden van andere stamboeken die in NL gefokt zijn mogen deelnemen aan de kampioenschappen zal het KWPN zijn registraties snel zien teruglopen want er is voor de fokker dan geen noodzaak meer om daar te registreren dus vanuit dat oogpunt bezien snap ik het KWPN wel. De KNHS speelt echter wél een discutabele rol in het geheel omdat zij voor alle Nederlandse ruiters is en in dit geval dus niet alle Nederlandse ruiters vertegenwoordigd maar haar oren laat hangen naar het KWPN. Over de opmerking dat andere landen het ook zo doen: er zijn meer landen die het NIET zo doen dan landen die het WEL zo doen.

 • jos wouters

  Hoi Mark ,helemaal met je eens maar waarom niet meer registreren bij het kwpn.
  Deze discussie heeft de laatste mnd ook al stof doen opwaaien,als men de kosten voor registratie veulen op het zelfde tarief stelt als andere stamboeken zullen niet veel fokkers weglopen.Daarbij komt nog eens bij de knhs voor een startkaart moet het paard geregistreerd zijn bij het kwpn dus weer extra kosten.

  Maar bovenstaand reacties helemaal eens met Floris.

 • jan vink

  Het gaat toch om een goed paard, wat voor stamboek ook

 • Peter de Boer

  Het verhaal van Floris is niet correct betreft andere landen. Dit jaar werden in België 3 KWPN en 1 Oldenburgs fokproduct en daar ook geboren en geregistreerd. De enige eis die België volgens mij heeft is dat de ruiter Belg of eigenaar of paard Belg is. Verder is de prestatie het enige waar ze naar kijken, zoals het volgens mij ook zou moeten…

 • Kok

  Het KWPN geeft zelf het antwoord al in haar persbericht van 18 september jl. Ik citeer:
  Ook dit jaar weer vindt in het Belgische Lanaken het WK voor Jonge Springpaarden plaats, dit keer van 17 tot en met 21 september. Vanuit de hele wereld komen paarden van alle denkbare stamboeken tezamen om te strijden om de wereldtitels bij de vijf- zes- en zevenjarige springpaarden en de Sires of the World-rubrieken. De beste KWPN-paarden van hun categorie selecteerden zich tijdens de KWPN Paardendagen om zich op het mondiale podium te meten met hun leeftijdsgenoten en te strijden om de medailles. Dat het KWPN-paard geliefd is blijkt uit het feit dat ook diverse buitenlandse ruiters hun KWPN-paard zadelen voor dit kampioenschap. In totaal nemen rond de 135 Nederlands gefokte paarden deel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.