Van: De Paardenkrant
Aan: Paul Hendrix (handelaar en veilingorganisator), Esben Møller (directeur Blue Hors), Wim van der Linde (dressuurpaardenfokker)
Kopers van veulens kunnen kiezen uit veel verschillende veilingen. Maar weten niet altijd waar ze de gewenste kwaliteit zoeken moeten. Moeten de veilingen zich niet gaan specialiseren om zich goed van elkaar te onderscheiden? Zodat internationale kopers weten dat ze voor dressuurveulens in – bijvoorbeeld – Borculo, Maren-Kessel en Midden Nederland moeten zijn en voor springveulens in Weert, Drachten en op Prinsjesdag?
Van: Paul
Ik denk dat mensen zich moeten kunnen vinden in de selectiecommissies. Zij selecteren de veulens op kwaliteit. De organisatie van de veilingen is kostbaar en ik zie er dan ook geen nadeel in om de verschillende veulens op één plek te laten veilen. Ik geloof erin dat je moet proberen de veiling een afspiegeling te laten zijn van je fokgebied en daarom moeten de mensen vertrouwen hebben in de organisatoren van de veilingen. Zij selecteren de veulens. Voor een afscheiding van disciplines vind ik het nog te vroeg.
Van: Esben
Als ik kijk vanuit het oogpunt van de organisatie van veilingen, denk ik dat het heel erg moeilijk is om het te veranderen. Door de jaren heen hebben organisaties namelijk klanten verzameld in zowel de dressuur als in het springen. Voor ons als Blue Hors als dressuurspecialist is het natuurlijk voordelig om twee of drie veilingen enkel in Nederland te hebben. Zo heb je meer veulens om uit te kiezen, maar het zou me ook veel tijd en reistijd schelen. Op de veiling van Prinsjesdag hebben ze het zo geregeld dat eerst de dressuurveulens worden gepresenteerd en vervolgens geveild. Daarna doen ze hetzelfde met de springveulens. In mijn ogen is dat een erg goede aanpak.
Van: Wim
Het lijkt mij een goede zaak om te gaan specialiseren op fokrichting. De combinatie van dressuur- en springveulens moet dan wel op één dag per veiling plaatsvinden. Anders krijgen we een eenzijdige toestroming van publiek en het is de vraag of dat de sfeer ten goede komt. Je trekt dan elitaire kopers aan. Specialiseren betekent trouwens niet per se een betere kwaliteit. Was het aanbod van springveulens dit jaar gemiddeld niet beter dan de dressuurveulens?
De sfeer en stemming is alles bepalend voor een goede veiling. Er moet voor elk wat wils zijn. Een heterogeen gezelschap van liefhebbers en specialisten in de dressuur- en springsport zorgt in mijn ogen voor een gezondere ambiance en verrassende ontwikkelingen. Je kunt voor de aanschaf van een Louis Vuittontas naar de PC Hooftstraat in Amsterdam afreizen, maar als je je dochter bij je hebt die eigenlijk ook wat wil hebben, is het toch leuker om even tijdens de Dol Dwaze Dagen langs de Bijenkorf te gaan? Je keert zelf huiswaarts met de gewenste dure tas, maar je kind gaat ook uit haar bol met haar ‘little pony’-tasje van een beroemd merk dat is aangeschaft voor een klein prijsje.
Niet het exclusieve, elitaire, maar het gevarieerde en kwaliteitsvolle zorgt voor koop en sfeer. Kortom: voor elk wat wils, passend bij de individuele (omvang van de) beurs. Hoe groter de diversiteit van de inzenders en toeschouwers, hoe sfeervoller en verrassender het gebeuren zal zijn.
Deze [email protected] verscheen woensdag 8 oktober 2014 in De Paardenkrant.
Poll
