Ga naar hoofdinhoud

Komt vooruitgang springfokkerij niet langer uit Holstein?

Van: De Paardenkrant
Aan: Fred van Straaten, Wiebe-Yde van de Lageweg, Floris van Leuken
Veel stamboeken hadden in het verleden een belangrijk deel van hun vooruitgang te danken aan Holsteinse hengsten. Denk maar aan Codex in België, Calypso II in Hannover, Amor, Farn en Burggraaf in Nederland. Ook hengsten van een jongere generatie, zoals Cassini en Contender, hadden nog genetische power. Maar na een aantal teleurstellende Holsteinse hengstenkeuringen moet de vraag worden gesteld: is de rol van Holstein in de voorhoede van de internationale springpaardenfokkerij uitgespeeld?


opi1- Info@ Foto 1fred van straaten (4)Van: Fred
Er is gewoon te arrogant achterover geleund. Voorheen konden fokkers hun veulens zo vanuit de wei verkopen, puur op naam. Nu leven we in een meer transparante wereld en dan is dat niet genoeg. In Nederland laten we merries springen, laten we ze uitbrengen de sport in en die informatie neem je allemaal mee in je fokkerij. Daar zijn zij in achtergebleven. Ook van hun jonge hengsten van zeven à acht jaar hoor je veel te weinig in de sport, sommige kampioenshengsten kunnen bij wijze van spreken amper een L-proefje springen. Als je dan in die hengsten blijft geloven, ga je niet vooruit. De boodschap van deze kampioen Caracho was te begrijpen, genetisch de interessantste met een moeder die 1,40 m springt. Maar van zijn vader Cassilano hebben we niks meer gehoord.
Jarenlang gingen we naar de Holsteinse keuring omdat we zo benieuwd waren naar wat er zou komen. Nu is het vooral gezellig en kun je er goed netwerken, maar je rijdt niet meer met je merries naar Holstein om ze te laten dekken.
Hengsten als Casall, Clarimo en zo nog een stuk of vijf doen het nu in de sport en daar kun je verwachtingen van hebben, maar op zo’n populatie is dat veel te weinig. Die fokkers die jarenlang hun zakken hebben gevuld met de verkoop van veulens, hadden dat geld beter kunnen investeren door merries in de sport te laten rijden en zo reclame te maken. Ze hebben te lang geteerd op hun succes. Je moet zeilen op de wind van vandaag, de wind van gisteren helpt je niet vooruit.


opi1- Info@ Foto 2 Wiebe-Yde van de LagewegVan: Wiebe-Yde
Ja, klopt. Holstein blijft in de moederlijn door in andere landen/stamboeken geïmporteerde merries nog wel meedoen en ook door hun andere hengsten die in veel afstammingen verankerd zijn. Maar hun huidige fokkerij is afgezakt naar een lager niveau door te weinig bloedspreiding, de verkoop van het betere merriemateriaal en het ontbreken van topverervende hengsten. Met de beste merries moet je juist gaan fokken, die moet je niet verkopen.
Andere fokgebieden gaan wel vooruit, doordat ze niet eigenwijs zijn geweest. Zo zie je dat het KWPN, BWP, Selle Français en Westfalen nu meedoen in de top van fokkerij en sport. Als Holstein ook weer wil aanhaken, moeten ze doen wat wij altijd al gedaan hebben: je ogen en oren openen, verbeteren, selecteren en proberen het beter te doen dan de rest. En niet denken dat je beter bent dan de rest.


opi1 info foto2 floris van leuken foto arnd (Large)Van: Floris
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, dat blijkt maar weer. Zeker was het optreden van deze jaargang jonge hengsten zeer teleurstellend en het is duidelijk geworden dat de tijd nu echt aangebroken is voor verandering. Er is te lang vastgehouden aan dezelfde hengsten en het standpunt werd ingenomen om op die manier de aansluiting te behouden. Dat een aantal van deze hengsten een positieve bijdrage hebben geleverd in andere fokgebieden heeft deze visie alleen maar versterkt natuurlijk.
Het roer dient nu echter daadwerkelijk omgegooid te worden en met erkenning of aanwijzing van genetisch interessante hengsten, die voor bloedverversing en bloedspreiding kunnen zorgen, is Holstein zeker nog niet uitgespeeld in de voorhoede van de internationale springpaardenfokkerij.
Voor deze ombouw zal tijd nodig zijn, maar met nog altijd een aantal zeer sterke merrielijnen en sportstammen ben ik er zeker van dat Holstein de aansluiting binnen enkele jaren weer weet te vinden.


Poll

Vooruitgang in springfokkerij komt niet langer uit Holstein. Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Komt vooruitgang springfokkerij niet langer uit Holstein?

 • Léon de Jong

  Het zijn vooral de fransen die het och weer voor elkaar krijgen een topverever te fokken .Diamant de semilly Oriënt express Quidam

 • Maarten

  Oh ja, want de BWP’er Cornet Obolensky is geen vererver 🙂
  En de KWPN’er Kannan doet het nu ook niet bepaald slecht.
  Nr’s 1 en 2 van de huidige WBFSH lijst.

 • jos wouters

  Zeker eens met Floris.Waar zijn de meesten kwpn hengsten vandaan gekomen,elders buitenland toch.
  En nog steeds zoekt een hele delegatie in buitenland naar die hengst ,of dat sublieme paard waar tonnen aan verdiend kan worden.Holstein voert toch al een hele tijd de toon aan,met een paar hengsten,en wel met hengsten die niet een jaar presteren ,maar ook al een 5-6 tal jaren meelopen op grand prix niveau.
  Het is makkelijk om elders te kijken en met de vinger na te wijzen,maar hoeveel fijne paarden zijn niet uit holstein gekomen en nog.Over de hengsten keuring had men ook wat te schrijven dat de hengsten niet zo explosief hoog meer sprongen,is dat nodig ,nee tegenwoordig lopen er bijna geen mensen meer rond die je wat wijs kan maken.In nederland daar en tegen zien we de laatste jaren dit wel nog gebeuren op de HK ,en waar blijven deze hengsten aan het eind van het liedje.
  Maar was het kwpn paard geweest zonder invloed van de holsteiner.

 • Hens J

  Geen enkel europees stamboek is zo verankerd met het Holsteinse Stamboek als het KWPN(Nimmerdor,Joost,Corland,C-Indoctro,Calvaro,Berlin enz.)
  Is Numero Uno,de Hofleverancier van de komende KWPN Hengstenkeuring,een KWPN-er of een Holsteiner?? En wat gezegd over andere groot leveranciers als Carambole,Verdi en ook Untouchable die uit een holsteinse moeder komt evenals Uriko??
  Blijkbaar kan het KWPN dus toch nog altijd niet goed zonder de Holsteiners.
  En wat hengsten in de sport betreft,mogen we de Siegerhengst van 2003,Carinjo,in franse loondienst,geen intern. topper noemen??
  Zijn bv. Quintero, Casall,Cachas,Clarimo,Nekton,Chin Champ geen sporthengsten en dan spreken we alleen nog maar over Verbandshengsten.
  Ook de jonge verbandshengsten zoals bv. Connor,Crunch,Baracuda,Uriko,Stanfour mogen ze in onze boxen afzetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.