Ga naar hoofdinhoud

Moeten regio-inspecteurs rouleren?

Van: De Paardenkrant
Aan: Dirk Reijne (KWPN-inspecteur), Sietse van der Meer (fokker en tuigpaardjurylid), Adri Zekveld
(fokker)
Dressuur- en tuigpaardenfokker Cees van Etten liet vorige week in De Paardenkrant weten dat hij de regio-inspecteurs van het KWPN graag zou zien rouleren. Van Etten heeft liever niet dat dezelfde inspecteur telkens weer – van stamboekkeuring tot en met IBOP-test – naar hetzelfde paard kijkt. Met regelmaat een andere blik op de paarden uit een bepaalde regio zou de fokkerij vooruit kunnen helpen, aldus Van Etten. Mee eens?


Info @ Dirk Reijne (Medium) Van: Dirk
Ik ben het gedeeltelijk met Cees van Etten eens. Het idee van het rouleren heeft namelijk voordelen, maar ook nadelen. Als inspecteur van Noord- en Zuid-Holland en interim-inspecteur van Gelderland jureer ik al vaak door heel Nederland. Afgelopen zaterdag heb ik nog met Petro van Trommelen de dressuurpaarden van de IBOP in Panningen, Limburg, gejureerd. Ook keur ik regelmatig in andere regio’s op stamboekkeuringen en Centrale Keuringen de dressuurpaarden. Dat is absoluut een groot voordeel en je trek er zeker lering uit. Alle juryleden hebben toch wel een bepaalde smaak en dat mag ook, als je er maar over kunt discussiëren.
Anderzijds is het ook een groot voordeel als je langere tijd in een bepaalde regio zit en je daar een vertrouwd aanspreekpunt bent voor velen. De lijntjes zijn dan kort, ook richting het regiobestuur. Je bent bij de bestuursvergaderingen en je weet precies wat er gaande is. Door de jaren heen groeit er een band en het is goed die te behouden. Ik zou best een beetje moeite hebben Noord-Holland op te geven hoor, omdat je de mensen en de cultuur goed kent. Je merkt als er iets niet in orde is, je stapt op de mensen af en kunt het uitpraten, dat is een groot goed.
Desalniettemin ben ik er dus wel groot voorstander van om buiten eigen provincies te keuren en je ziet ook dat vooral het IBOP-jurycorps steeds landelijker wordt.


Info@ sietse van de Meer (Medium)Van: Sietse
Ik ben het er helemaal mee eens. Ik ben zelf ook jurylid bij de tuigpaarden en daar hebben we maar één inspecteur, maar ook de juryleden rouleren door heel Nederland. Zo ben ik zelf vorig jaar in Zuid-Holland geweest om te keuren en volgens mij is dat een heel goede zaak. Ik ben met veel plezier vanuit het noorden naar het zuiden afgereisd, want je komt daar dan weer andere mensen en paarden tegen en je kunt de fokkerij van zo’n gebied ook eens bekijken.
Voor de rijpaarden geldt dat natuurlijk net zo: laat onze juryleden en inspecteurs maar eens naar het zuiden gaan en de zuiderlingen eens naar het noorden komen! Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden als Cor Loeffen een keer bij ons komt keuren. Vorig jaar keurde onze inspecteur eerst de veulens in Harich, daarna op de Centrale Keuring in Warga en vervolgens weer op de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. Toen dacht ik meteen: Is dit nou de weg? Kortom, ik ben het met Van Etten eens; laat ze maar rouleren.


Info@ Gardenia Sollenburg v Vivaldi x Falco met Adri Zekveld (1) (Medium)Van: Adri
Dat er een frisse wind waait, kan nooit kwaad, maar continuïteit is ook wat waard. Ik kan me bij de stelling van Cees wel wat voorstellen. Nu is het wel zo dat naast de vaste regio-inspecteur een tweede jurylid staat die rouleert. Het is dus niet jaar in jaar uit hetzelfde team. Ik heb het gevoel dat de inspecteurs deskundig zijn, al heeft iedereen natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Je ziet ook wel dat sommige juryleden wel eens een 5 en ook eens een 9 durven te geven, terwijl anderen meer op het midden van de weg blijven en het vaak rond de 7 houden. Ik vind het wel prettig dat je een inspecteur een wat langere periode in de regio houdt. Zo iemand kent je merriestammen en hij of zij kan je dan beter adviseren over bijvoorbeeld hengstenkeuzes en aanlegtesten.
Op de Centrale Keuring vind ik het belangrijk dat er landelijk gezien een vast jurylid deel uit maakt van het jurycorps, zoals bij de dressuur Marian Dorresteijn. Dat geeft meer uniformiteit en bovendien doet Marian het ook heel goed met een duidelijke en bondige toelichting.
Naar een IBOP gaan we meestal als het paard er klaar voor is. De regio doet er dan niet toe, ook is er meestal geen vast juryteam waardoor het toch niet lukt om je minder favoriete jurylid te ontlopen. Bovendien maakt het niet veel uit wie er jureert.
Bij de EPTM zou ik wel graag wat meer variatie in het jurycorps willen zien. Dat kan heel goed door bijvoorbeeld bij twee of drie van de vijf beoordelingen één van de vaste juryleden te vervangen door een ander, gespecialiseerd jurylid. Of, nog beter, de twee laatste beoordelingen een derde jurylid toe te voegen. Zeker als na de test niet alleen het sterpredicaat kan worden toegekend, maar ook het keur- of elitepredicaat.

Deze [email protected] verscheen woensdag 21 januari 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Regio-inspecteurs moeten rouleren. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.