Ga naar hoofdinhoud

Heeft het nog zin om volbloedhengsten in te zetten in de fokkerij?

Van: De Paardenkrant
Aan: Wobbe Kramer (lid van de Fokkerijraad van het KWPN en paardenfokker), Jan Greve (hengstenhouder en paardenfokker), Nelleke Krol (mede-eigenaar fokkerij- en handelsstal Krol)
Het KWPN heeft in de springrichting een volbloedhengst aangewezen voor de derde bezichtiging die zelf niet hoefde te springen. In het verrichtingsonderzoek zal wel naar zijn springtechniek worden gekeken, maar het zou wel een heel groot toeval zijn als dit een groot talent zou blijken te zijn. Is dit een interessant experiment van het KWPN, of is dit een zinloze actie omdat in deze fase van de prestatiefokkerij elke schakel telt?


Wobbe KramerVan: Wobbe
Ik zou een volbloed voor mijn eigen fokkerij niet gebruiken, maar een zinloze actie wil ik dit niet noemen. De fokkers maken immers zelf wel uit of ze een hengst gebruiken. Of ik verwacht dat deze hengst veel gebruikt gaat worden is weer een heel andere vraag. Dat verwacht ik niet. De tendens in de fokkerij is een heel andere: sport, sport en nog eens sport. We bewegen met z’n allen zó richting sport dat ik denk dat het hele keuringsgebeuren weleens zou kunnen gaan stoppen. Daar gaan nog wel wat jaartjes overheen, maar we bewegen ons wel degelijk in die richting.

Volgens mij hebben we een volbloed in de fokkerij niet echt nodig. De paarden zijn heet zat, strijdlust hebben we volgens mij genoeg verankerd. Ik denk ook niet dat we nu een volbloed nodig hebben vanwege het type. De volbloedpopulatie is qua exterieur zo enorm veranderd, helemaal op de voorhand gebouwd. Dat is niet wat we nodig hebben.
We zijn in de fokkerij heel sterk bezig met andere dingen bezig, thema’s als gezondheid, rijdbaarheid en sportaanleg. Als ik al die puntjes bij elkaar neem, denk ik niet dat we nu een volbloed nodig hebben.


Jan greveVan: Jan
Van de volbloed kunnen we zijn intelligentie nog steeds heel goed gebruiken in de fokkerij. Maar als je ‘m voor de springfokkerij wilt inzetten, moet je wel weten of hij over de juiste reflexen beschikt.

Springaanleg is voor een paard een extra gave. Een paard kan heel goed paard zijn zonder te kunnen springen, dat heeft niks met zijn wezen te maken. Maar sommige paarden hebben toch dat extra instinct, die gave om te kunnen springen. De volbloed Julio Mariner was daar een goed voorbeeld van: helemaal niet gefokt om te springen, maar van nature had hij wel enorme springreflexen, wat hij ook doorgaf.
Ook volbloedhengsten moet je wel eerst testen op hun rijeigenschappen en springreflexen. Vroeger werden volbloedhengsten zonder rijtest tot de fokkerij toegelaten, dat heeft veel teleurstellingen opgeleverd.
Dan is er nog de principiële vraag of volbloedhengsten in de eerste bezichtiging moeten deelnemen aan het vrijspringen. Maar mij maakt dat niet uit. Als ze in het verrichtingsonderzoek maar worden getest.


Nelleke krolVan: Nelleke
Ik denk dat heel veel fokkers tegenwoordig hengsten gebruiken die zelf goed presteren of goed gepresteerd hebben. Een volbloed wordt maar door weinig fokkers gebruikt. Zelf hebben we de volbloed Coconut Grove xx ook dit jaar weer gebruikt en voorheen gepromoot, een hengst die zelf op hoog niveau (Grand Prix) heeft gesprongen, maar die werd relatief weinig gebruikt. En zo zijn er meer voorbeelden te benoemen. De volbloed is volgens mij belangrijk bij de fokkerij van eventingpaarden, een richting die het KWPN ook promoot de laatste jaren. In de eventing willen de ruiters (zover als ik weet) paarden met veel bloed. Dus het gebruik van volbloed is wat mij betreft in meerdere opzichten zinvol. Ik vind het overigens wel een goede zaak dat er dit soort experimenten zijn, want daarmee ben je als stamboek wel vernieuwend bezig, of het nu werkt of niet. Op zich vind ik dus het experiment geen zinloze actie, maar ik vraag me sterk af of fokkers zo’n hengst wel gaan gebruiken.

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 december 2015 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Het heeft geen zin meer om volbloedhengsten in te zetten in de fokkerij.Lees meer

Laden ... Laden ...

7 reacties op “Heeft het nog zin om volbloedhengsten in te zetten in de fokkerij?

 • Joceleyn Willemen

  Ik ben voor een volbloed terug in de fokkerij te gaan inzetten. Ik heb zelf twee volbloeden in de hoogste graad dressuur afgericht en bereden. Er is geen beter paard dan een pure volbloed omdat dit paard zeer gevoelig is voor elk lichamelijk contact met zijn berijder.Zijn intelligentie en zijn werklust is niet te evenaren met de huidige gefokte paarden.Als je een volbloed kunt rijden en beheersen dan pas kun je zeggen…..ik kan rijden!

 • Conny van Heeckeren van Kell

  In een woord: Onvoorstelbaar …………. ik zou een ieder eens willen vragen de moeite te nemen om Volfonic xx zijn gehele facebook serieus te willen doorlezen aangaande de volbloed. Als dan de ogen nog niet open gaan aangaande het feit hoe ONMISBAAR de volbloed (let wel, DE JUISTE VOLBLOED) in de warmbloedfokkerij is, eet ik mn hoed op !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Martina

  Wel een volbloed…geen volbloed !! Wat maakt het uit voor het KWPN ! Ze gebruiken al tientallen jaren allerlei andere rassen voor verbetering/veredeling. En daarom is een KWPNer geen “ras” maar een “type” paard , en daarvoor dus kun je meerdere hengsten voor gebruiken om het “type” te verbeteren.
  Als het maar niet TE intelligent en/of TE werklustig wordt, want dan kunnen de meeste (top) rijders dit niet meer handelen. Gaan ze weer klagen over heethoofden en moet iedereen stil zijn in/rond de wedstrijdring etc.

 • patrick kuijpers

  Ja het is een goede zaak om volbloeden in te zetten voor de fokkerij ,zeker nu het kwpn zich meer wil inzetten voor de eventingsport want zonder bloed geen eventer , Alleen wat nu gebeurd om een volbloed door te laten zonder deze te laten springen , is de plank volledig mis slaan . Als men volbloeden wil hebben zorg dan dat je paarden krijgt met goede manieren in het springen met de juiste reflexen want als je dat ergens nodig hebt is het juist in de eventingsport.
  Helaas zit het kwpn nog steeds op het verkeerde spoor voor de eventingsport en dat is jammer want het doet de naam van het kwpn zeker internationaal geen goed .

 • Paardenfokkerij-olympus

  Als we objectief gaan bekijken wat de volbloed kan betekenen in de sportpaardenfokkerij, moeten we de spring en dressuurindexen gaan bekijken van al die ingezette volbloeds in de KWPN fokkerij. Daar wordt je niet vrolijk van.
  Sjaak Hoedjes
  Bergen NH

 • Elles

  Dus het Volbloed (xx, x en ox) in het onderstaande paard heeft er geheel niet toe bijgedragen dat het paard is wat het is?

  Hello Sanctos

  also known as Sanctos van het Gravenhof
  breed Belgium Sport Horse (sBs)
  color Bay
  sex male
  height 172 cm ~ 16.3.½ hands
  date of birth 13 MAY 2002
  land of birth BE Belgium
  land of standing UK United Kingdom
  competition level Showjumping Olympic/World Championships
  life number FEI: BEL41500
  family number fok 103
  breeder Willy Taets
  owner Lord&Lady Harris/L&L Kirkham

  – riders: Peter Wylde, Katharina Offel, 2012 Scott Brash for GBR – xx/ox 48.63%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook