Ga naar hoofdinhoud

Horen oudere ruiters thuis in de topsport?

Van: De Paardenkrant
Aan: Alex van Silfhout (dressuurruiter en trainer), Eric van der Vleuten (springruiter en trainer), Tineke Bartels (bondscoach dressuurjeugd)

Dressuurruiter Hiroshi Hoketsu wil op zijn 74-ste nog een keer naar de Olympische Spelen. Springruiter Hugo Simon wint op z’n 73-ste nog Grote Prijzen. Het ziet er sympathiek uit, dat paardensporters tot op hoge leeftijd actief kunnen blijven. Maar de successen van grijsaards doen de status van paardensport als echte sport naar de buitenwereld toe geen goed. Zelfs juryleden moeten een leeftijdsgrens respecteren. Wordt het niet eens tijd dat we oude ruiters een halt toeroepen?


Alex van SilfhoutVan: Alex van Silfhout
Ik ben het gedeeltelijk eens met de stelling. Ik maak me niet zo druk om de status van de paardensport naar de buitenwereld met betrekking tot dit onderwerp. We hebben altijd al last gehad van buitenstaanders die de sport niet serieus nemen en ik denk niet dat je dat gaat veranderen door ruiters op leeftijd uit te sluiten. Ik vind het kwalijker dat bepaalde landen middelmatige ruiters naar de Olympische Spelen mogen sturen, omdat het blijkbaar nodig is dat de hele wereld wordt vertegenwoordigd op zo’n kampioenschap.

Als ruiters op hoge leeftijd nog topprestaties kunnen leveren en ze hun paard niet in de weg zitten, heb ik daar geen problemen mee. Dat zie je ook wel in andere sporten. Er zijn schaatsers die ook nog rond hun veertigste op het ijs staan. Het gaat mij eigenlijk om de fitheid van de ruiter en daar hebben we wel een probleem te pakken. Als je John Whitaker met een pittig aantal kilo’s overgewicht door de barrage ziet crossen, heb ik daar problemen mee. Ik denk dat dat de sport schaadt. Ook in de landelijke sport zie je regelmatig mensen met flink wat overgewicht rondrijden.
Het lijkt dus soms alsof wij – de paardensporters zelf – de sport niet helemaal serieus nemen. Er is een hoop te doen op het gebied van bewustwording: ik vind dat iedere paardensporter zichzelf ook echt moet zien als sporter en moet zorgen dat hij fit is en zijn paard niet in de weg zit.


Eric van der VleutenVan: Eric van der Vleuten
Ik ben het niet eens met de stelling. Ik denk dat het geen zin heeft om een leeftijdsgrens in te stellen. De paardensport is een heel andere sport dan voetbal of tennis. Het paard is de grootste atleet. Zolang een ruiter het beste in zijn of haar paard naar boven kan halen denk ik dat het geen probleem is dat ruiters nog tot op hoge leeftijd mee rijden.

Ik zou mezelf niet kunnen voorstellen dat ik op mijn 65-ste nog in de top meerijd, maar er zijn ruiters die echt leven voor de sport. Neem bijvoorbeeld Ian Miller of John Whitaker, die rijden de jeugd nog steeds het snot voor de ogen. Zij verdienen het absoluut nog om in de topsport mee te doen. Ik denk dat dat mannen zijn die sterven op het paard en dat moet je ze niet ontnemen. Ik denk dat het per persoon verschilt hoe lang hij of zij fit is, zich fit houdt of mee wil doen aan de sport.
Wel vind ik de fitheid van de ruiter belangrijk. Je moet jezelf toch echt zien als atleet in de paardensport. Maar dat is niet een probleem dat met leeftijd te maken heeft. Ludger Beerbaum is van mijn leeftijd en er zijn zat jonge ruiters van 25 tot dertig jaar die niet zo’n lichaam hebben en hun paarden een stuk meer in de weg zitten. Dat is wel belangrijk.
Tuurlijk houdt het een keer op, maar iedereen moet zelf kunnen beslissen wanneer dat is.


Tineke BartelsVan: Tineke Bartels
Allereerst wil ik zeggen dat ik heel veel respect heb voor Hiroshi Hoketsu. Ik zou willen dat ik op die leeftijd nog op dat niveau kon meerijden. Ik heb echter een zeer kritische omgeving, die mij zegt dat ik dat niet moet willen.

De laatste keer dat ik Hiroshi Hoketsu heb zien rijden, zat hij zijn paard niet in de weg en dat is het belangrijkste. Desondanks zal hij waarschijnlijk meer naar de Olympische Spelen gaan om mee te doen, dan om daadwerkelijk te strijden om het goud. Ik vind dat de Olympische Spelen geen evenement is waar je heen gaat om mee te doen. Het gaat echt om het leveren van topprestaties en een kans hebben om aan de top mee te kunnen doen.
Toch denk ik dat het instellen van een bovengrens qua leeftijd heel lastig is. Dat is eerder al gedaan bij de juryleden en ik vind het heel jammer dat bepaalde juryleden van in de zeventig nu niet meer jureren. Die extra levensjaren zorgen vaak ook voor meer ervaring en kennis.
De paardensport is niet te vergelijken met andere sporten en wordt niet altijd even serieus genomen. Dat hebben we ook weer op het laatste NOC*NSF Gala gezien. Daar gaat het instellen van een leeftijdsgrens niet veel aan veranderen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 20 januari 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Oudere ruiters horen niet thuis in de topsport.Lees meer

Laden ... Laden ...

21 reacties op “Horen oudere ruiters thuis in de topsport?

  • Klaas

    Als de oudere ruiters de jeugd nog voorbij rijden in het klassement is dat meer een reden voor de jeugd om in de sport te verbeteren.Als ik niet mee kan rijden voor een nette uitslag blijf ik wel thuis.

  • Marielle

    Ik ben van mening dat er een strengere regelgeving gemaakt moet worden omtrent het overgewicht van de ruiter, dan dat er naar de leeftijd gekeken wordt, een ruiter op die leeftijd met zoveel ervaring kan zelf bepalen of hij fit genoeg is, de discussie of hij dan wel of niet mee doet voor de medailles is weer een ander verhaal.

  • Saskia

    Volgens mij is het juist één van de charmes van de paardensport dat een ruiter niet per definitie al op zijn 40e is afgeschreven. Als een ruiter van in de 70 zich weet te plaatsen voor de Olympische Spelen, zegt dat volgens mij meer over het totale niveau van de sport in dat land, dan over het niveau van de desbetreffende ruiter. Veel belangrijker vind ik dat de ruiter zijn paard niet in de weg zit. De leeftijdsgrens van juryleden vind ik een heel andere discussie, aangezien de deelnemers zijn overgeleverd aan zijn/haar oordeel. Per jurylid bepalen of iemand nog voldoende in staat is om een proef goed te beoordelen (fysiek en mentaal) lijkt mij een onbegonnen zaak.

  • Mirtje

    Oudere ruiters niet in de topsport? Rij ze er maar uit dan…..Als de jongere ruiters het ook zo goed zouden kunnen zou dat in hun punten te zien zijn en dan worden ze vanzelf niet meer uitgezonden naar de grote wedstrijden….Het selecteerd zich dus vanzelf….Persoonlijk vind ik het een teken van vakkennis en uitstekende conditie, daar mogen vele ruiters (ik ook…) een voorbeeld aan nemen….

  • Paardenfokkerij-Olympus

    Een mensenleven is te kort om goed paard te leren rijden. Dat is Steinbrecht’s opvatting. Hij spreekt over “wanneer de schedel gebleekt is(grijs haar)…..”en wanneer de fysieke kracht van het lichaam afgenomen is breekt het besef door hoe op een harmonische manier in coöperatie met de bewegingsdynamiek van het paard om te gaan . Het overgewicht heeft niets van doen met leeftijd en als er ergens een gebrek aan atletisch vermogen zichtbaar wordt is het bij de jeugd. De resultaten alleen kunnen een plaats in de topsport afdwingen. Laten we het daar maar op houden.
    Sjaak Hoedjes
    Bergen NH

  • eddy crul

    In de paardensport spreekt men van een combinatie:paard + ruiter.Het is de eigenaar van het paard die deze combinatie bepaalt.Vermits een paard niet voor zichzelf kan opkomen ware het eventueel raadzaam maximum leeftijden voor paarden te voorzien.Alhoewel dit zeer delicaat is.Een ruiter daarentegen kan voor zichzelf besluiten wanneer hij er beter mee stopt.Als een ruiter daarmee te lang wacht en daardoor de kwaliteit van de combinatie naar beneden brengt dan kan de eigenaar al dan niet ingrijpen.Zoals de eigenaar evengoed al dan niet kan ingrijpen bij jonge ruiters die bvb hun stiel niet kennen.Leeftijd van de ruiter is dus niet bepalend maar wel of de ruiter de combinatie (het paard in feite) in positieve of negatieve zin valoriseert.Dus geen leeftijdsgrens voor ruiters en amazones.Sjaak Hoedjes schrijft het zo mooi:alleen de resultaten bepalen de waarde van de combinatie en dwingen hun plaats af in de sport.En inderdaad,laat het ons daar maar bij houden Sjaak. vr gr EC

  • Conny

    Wie bepaald of je te oud bent? Wie beoordelen we ivm overgewicht ???? Niet iedereen heeft het geluk om zonder enige moeite dun te blijven … Er zijn mensen die dat geluk niet hebben !!! Veel sporten lijnen altijd opletten wat je eet naast paardrijden om te voorkomen dat de leeftijd en bijbehorende rollen niet groter worden en toch moet je jezelf overal verdedigen .. ik ben dan ook van menig laat ieder in zijn waarden … En genieten op hun Nivo van onze grote liefde het paard en oordeel niet te snel dun zijn is niet een tekken dat je conditie top is …

  • Thea

    laat ze lekker netjes paard rijden. Vele jongeren kunnen er een voorbeeld aan nemen.
    Zorgen dat je het rijden paard vriendelijk hou.
    Olympische Spelen daar kom je niet zo maar.
    Er zijn helaas vele jonge ruiters en amazone’s die ik liever niet op paard zie.

  • Maria vd Berg

    Toch snap ik het niet. Hoe sympathiek het ook lijkt om ‘oude rotten’ in ere te houden, niet in het minst vanwege hun successen ondanks ‘hoge leeftijd’. We hebben het wel over TOPSPORT! Bij topsport horen paard en ruiter / amazone fysiek en mentaal in TOPVORM te zijn. Het zal met de mentale topvorm wel snor zitten, dat wil ik graag geloven. Maar, je gaat mij niet vertellen dat men op ‘hoge leeftijd’ fysiek in topvorm KAN zijn. Souplesse, reactievermogen, de fijne motoriek en fysieke kracht worden met het vorderen van de jaren echt wel minder. Ik heb zo mijn grote twijfels…

  • jw

    Hoe en waarom gaan we nu over topsport praten en discusseren als iemand topsport wil bedrijven op leeftijd.
    Is het sporten na 45-50 jaar dan gedaan.Nee respect voor deze mensen die de jeugd nog iets voordoen,en respect voor diegene die dit willen ,want zelf zullen ze meer offers moeten brengen dan hun jongere collega s om fit te blijven,terwijl de meeste jongeren kampen met overgewicht ,en geen fit lichaam ,kom je zonder in top conditie te zijn niet op de olympische spelen.
    Ik heb eerder op dit artikel gereageerd,over de afschuw dat men vind dat deze leeftijd niet past in top sport ,dat men deze sport kan bedrijven heeft te maken dat men een combinatie is met het paard, en dat men een is,veel JONGEREN KUNNEN DIT NIET LATEN ZIEN.Als deze categorie mensen(meestal vermogend) weer meer op wedstrijden gaat zal dit zeker van invloed zijn op de export en de handel.
    Alleen maar lof voor deze mensen en hopelijk blijven ze winnen.Herr doktor Klimbke in duitsland was er ook zo een.Als ik kijk vroeger naar mijn begin in de paardensport werd er meegereden door 86 jarige in het defile en deze man de lokale burgemeester reed ook nog een goede dressuur proef,dus het is niets van heden.Thea helemaal mee eens ,en ook met Eric goed verwoord.

  • jw

    ben vergeten te vermelden dat er altijd uitzonderingen zijn,zowel bij mens ,als dier.
    Paarden die een goede opleiding krijgen en goed worden ingezet,kunnen vaak tot op hoge leeftijd presteren,dus waarom mensen niet.

  • jw

    Alex ,je praat aan de ter discussie staande vraag voorbij,wij hebben het niet over overgewicht.
    John Whitaker is niet te zwaar ,hij is te klein gebleven,voor zijn gewicht.
    Ook al ben je iets zwaarder kun je nog beter rijden ,en je paard minder belasten dan een lichter iemand,dat moet jij toch weten.

  • Martina

    Maria vd Berg : ik heb zo mijn twijfels over jouw gedachten gang wat betreft het feit dat en “oudere” ruiter/amazone niet meer in topvorm zou kunnen zijn. En daardoor geen topsport meer zou kunnen bedrijven. Weet niet waar je dit vandaan haalt !

  • Anita Zander

    Een ruiter die prestaties neerzet, heeft het recht om verder te rijden. Als de oude rotten niet meer fit genoeg zijn blijven ze vanzelf thuis.

  • Han Coolen

    Kop: “Wordt het niet eens tijd dat we oude ruiters een halt toeroepen?”

    Die met die kronkel in zijn hoofd rond loopt, spoort echt niet of lijdt aan een zwaar minderwaardigheidscomplex.

  • Desiree

    Leeftijdsdiscriminatie is ook discriminatie.
    En ik wilde dat ik kon rijden zoals Hugo Simon of John Whitaker…….

  • eddy crul

    Beste Maria vd Berg, Ben het volledig met uw gedachtegang eens.Dat dit kan ligt eenvoudig aan het feit dat het niet de ruiter is die aan topsport doet,maar wel het paard.vr gr EC

  • Han Coolen

    Alex van Silfhout: “Als je John Whitaker met een pittig aantal kilo’s overgewicht door de barrage ziet crossen, heb ik daar problemen mee.”

    ——–
    Je roept maar wat.(Discriminatie-uitsluiting)
    Je zou hier eens andere opmerkingen plaatsen over uitsluiting, dan stond het COC op haar achterste poten.

    John Whitaker: “All you can do is try to be professional, I get up at 6.30am every morning and school horses, trying to improve all the time. You have to keep upping your game, even at my age. This year has been a good one and to finish with a win at Olympia means a lot to me.”

    Bron: https://www.facebook.com/john.whitakerinternational/

  • Gerda

    Heb me flink verbaasd over de stelling van dressuurman Alex van Silfhout…..Heeft hij het over dezelfde John Whitaker als Eric vd Vleuten? En al zou hij een paar kilo teveel hebben, voor zijn paard is hij nog steeds niks te zwaar, en menig international mocht willen zoals John te kunnen rijden !!

  • jw

    Alex je zet je,letterlijk zelf voor schut door jouw uitspraak:het lijkt of wij paardensporters de sport niet serieus nemen.
    Dus jij gaat het toneel verlaten

  • Sanne

    @ Maria..wie zegt dat een ouder iemand niet in topvorm is, integendeel, deze zal er juist alles aan doen om top fit te zijn.

    @ Alex…heb jij wel de juiste BMI…ik zou ervoor tekenen als ik met de BMI van Whitaker dezelfde prestatie’s zou leveren. Hij weet veel te winnen, heeft een super ruitergevoel, dus waar hebben wij het hier over.

    Ga landelijk eens kijken hoeveel overgewicht er op het paard zit…. daarbij ben ik van mening dat het overgewicht niet het probleem hoeft te zijn. Liever overgewicht mét gevoel dan een dunne spriet die alleen maar aan het tegenwerken is. Extreem overgewicht…daar zou voor sommige paarden wel een grens voor moeten zijn, dit om de rug van het paard/pony te beschermen.

    Als een ruiter/amazone de kwalificatie haalt om naar de Olympische spelen te gaan, wat is dan het probleem. Dan hebben de juryleden toch beoordeeld op vermogen en niet op het gewicht, dan is er toch geen probleem.
    Deze oudere ruiter is Top fit zit zijn paard niet in de weg, dus waar gaat deze discussie met de leeftijd over.

    Zo ook met juryleden, door de leeftijd raken we hele goede juryleden kwijt, maar de ene kan op
    jaar niets meer zien en de ander ziet nog beter dan een jong kind. Ook daar kan neet zoals bij het rijbewijs een test voor komen om de juistheid te beoordelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.