Ga naar hoofdinhoud

Puur natuur naar de keuring

van: De Paardenkrant
aan: Dirk Reijne, Wiebe Yde van de Lageweg, Alexandra van der Peijl
Nu het keuringsseizoen is begonnen is de vraag aan de orde hoe de te keuren paarden worden gepresenteerd. Worden ze er tiptop voor gezet om de juryleden zo veel mogelijk te imponeren of moeten de eigenaren zich houden aan het ontmoedigingsbeleid van het KWPN (veulens niet scheren, tastharen laten zitten)? Hoe kijken jullie daar tegenaan? Uitlepelen die oren, eraf met die snorrebaard, of: puur Moeder Natuur?

 


Dirk Reijne, KWPN-inspecteur
Dirk Reijne, KWPN-inspecteur

Van: Dirk
Aan: allen
Tijdens één van de kaderdagen van het KWPN is hierover een zeer interessante discussie gevoerd. Om je paard optimaal te presenteren is toiletteren een eerste vereiste. Een goed getoiletteerd paard is ook het beste op exterieur te beoordelen.
Begin met het trekken van de manen al een aantal weken voor de keuring en scheer de benen al op. In het verleden werden de tastharen rond de mond en ogen geschoren. Wij raden dit af aangezien zij belangrijk zijn voor de tast. De lange haren iets inkorten staat al verzorgd. Ook wat betreft de oren is het verzorgd genoeg om ze bij te knippen. Wel kun je de baardharen die zich onder de kaak en keel bevinden afscheren. Mooi laten prevaleren boven doelmatigheid, los van de vraag of het schadelijk of onschadelijk is, is in het kader van het welzijn niet gewenst.
Het totaal scheren van een veulen raad ik af. Het verhoogt niet de kans op een betere beoordeling maar vormt wel een gezondheidsrisico. Op de CK in Midden-Beemster, die onder matige weersomstandigheden plaatsvond, werd een geschoren veulen gepresenteerd. Het veulen kreeg een longontsteking en is kort na de CK gestorven. Een veulen heeft zijn vacht nodig als bescherming tegen regen en kou.

 


Wiebe Yde van de Lageweg, hengstenhouder
Wiebe Yde van de Lageweg, hengstenhouder

Van: Wiebe Yde
Aan: allen
Voor ons is het heel simpel: als wij onderweg zijn om paarden te kopen, moeten wij de kwaliteit kunnen herkennen, of het paard nu veel of weinig haar heeft. Een jurylid dient dat ook te kunnen.
Op de keuring moeten de paarden netjes geschoren en getraind worden voorgebracht om niet ondergewaardeerd te worden. Een paard dient zo goed mogelijk uit de bus te komen en er dus zo strak mogelijk voor te staan.
Dat het welzijn van de paarden hiermee in het geding zou komen, vind ik overdreven. Ik begrijp dat het KWPN erop aangekeken wordt en daarom de reglementen aanpast.
Ik geloof dat goed toiletteren juist veel voordelen oplevert. Veulens met lang haar die geschoren worden, groeien bijvoorbeeld beter, zijn fitter en vrolijker en zweten minder met warm weer zodat ze minder kans hebben op longontsteking. De paarden kunnen geen betere verzorging krijgen dan wanneer ze door paardenmensen worden klaargemaakt voor de keuring, die zorgen voor eersteklas welzijn.

 

 


Alexandra van der Peijl, trainser en toiletteer-specialist
Alexandra van der Peijl, trainer en toiletteer-specialist

Van: Alexandra
Aan: allen
Door de jaren heen verandert de mode van het toiletteren wel iets, maar eigenlijk altijd zijn de paarden wel keurig getoiletteerd en verzorgd. En dan zou nu een paard ineens in zijn ‘gewone’ plunje naar een keuring kunnen. Als een vrouw naar een feest gaat, zal zij doorgaans ook langs de kapper gaan en zorgen dat zij top verzorgd is!
Ik zie dus geen reden om een paard, dat in eerste instantie op uiterlijk beoordeeld wordt, er niet top verzorgd uit te laten zien. Als uit ervaring zou blijken dat een paard na het toiletteren hinder ondervindt, dan was het nog wat anders, maar ik ben nog nooit rare dingen tegengekomen. We moeten niet vergeten dat tastharen in het huidige bestaan van ons paard toch een andere functie hebben dan toen het paard nog geheel in de vrije natuur leefde.
Een veulen kaal scheren hoeft van mij niet zo nodig; een gezond veulen komt op een mooie manier zelf netjes door de vacht en die enkele uitzondering is wel degelijk gebaat als hij verlost wordt van een veel te dikke en vaak krullige vacht! Ik wens eenieder een succesvolle keuring toe!

 

 


Deze [email protected] verscheen dinsdag 19 juni 2012 in De Paardenkrant
Reageren kan hieronder of via [email protected]

 

Poll

Scheermachine weg! Paarden puur natuur naar de keuring.

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Puur natuur naar de keuring

 • Elly Cardinaal

  Het verbaast mij nog steeds dat het toegestaan wordt dat de oren helemaal uitgeschoren mogen worden (wist geen eens dat dit uitlepelen genoemd wordt, of is dit weer iets anders?). Idem voor het volledig kortknippen van de tastharen en scheren van een veulen. Ik ben ook wel benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwing dat een geschoren veulen beter doorgroeit. Het veulen zoals vermeld in het stukje van Dirk Reijne groeit in ieder geval helemaal niet meer.
  Het zou absoluut mijn voorkeur hebben dat net zoals met het branden, couperen van de start ook het verwijderen van de tastharen, scheren van een veulen en uitscheren van de oren verboden wordt. De fokker die dit nog wel doet zou van mij dan gelijk weer naar huis gestuurd mogen worden.

 • Jorieke van Cappellen

  Persoonlijk ben ik er helemaal voor om paarden op hun best voor te stellen op de keuring. Een geschoren vel (niet bij veulens!), opgeschoren staartwortel en kaalgeschoren benen zijn denk ik geen dingen waar een paard ‘last’ van heeft mits de verzorger ervoor zorgt dat het paard het niet koud krijgt en niet met zijn blote benen in modder staat.

  Van uitgeschoren oren en een kale neus kan een paard mogelijk wél last hebben. Harde geluiden worden met haarloze oren misschien wel nog harder en het is al wetenschappelijk bewezen dat paarden zich vaker stoten na het weghalen van de tastharen. Een verzorger kan deze ongemakken voor het paard niet oplossen.

 • Nynke

  Ikzelf vind het belangrijk dat een veulen goed voor de dag komt.
  Compleet scheren kan mooi zijn maar is in een land als Nederland en vooral met het weer wat we nu hebben niet verstandig. Naar buiten is gezond voor en veulen maar niet als het daar zonder zijn beschermende vacht staat. Wat een gezond veulen kwijt moet komt vanzelf wel af en wat borstelen kan helpen.
  Een veulen gaan scheren en vervolgens (extra) binnen gaan houden alleen gericht op de keuring lijkt mij totaal niet de bedoeling en niet bevorderlijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van het veulen. Wat dat betreft zou een compleet geschoren veulen niet eens toe moeten worden gelaten tot de keuring om dit soort dingen te voorkomen.
  Wat de tastharen betreft en de oren. Knippen is goed genoeg. Dan is het ook al netjes en verzorgd. Witte voetjes even scheren een week voor keuring kan ik me nog in vinden zodat het groen van het gras en het geel van de boterbloem eraf is. Maar niet overdrijven. Het toiletteren moet voor een veulen geen traumatische ervaring worden.
  Daarboven op: Wij gaan voor een feestje onze kinderen toch ook niet overal epileren en scheren.

 • NamreH

  Dat is dan simpel! Waarom een paard/veulen scheren/toiletteren als de keuringsinstantie, het kwpn, dit niet langer vereist? Dit misschien in de toekomst zelfs zal afstraffen. Natuurlijk kan men de benen wat opscheren om het beenwerk zo hard mogelijk te doen uitkomen, kunnen de haren onder de kinnebak verwijderd worden, maar de tastharen die ook tegenwoordig op stal in donker wel degelijk nog dienst doen(!)hoeven dus om op een keuring het optimale resultaat te behalen niet meer geknipt/geschoren te worden. De uit de oren groeiende haren kun je altijd wat gelijk knippen, maar het uitscheren van de oren is beslist niet langer nodig. Zoals er verzet is geweest toen brandmerken verboden werd, zo is er nu verzet tegen het ‘onverzorgd’ presenteren van paarden op de keuring. Over enige tijd zal het gemeengoed geworden zijn om paarden op een zo diervriendelijk mogelijke manier te presenten. Dan vinden we vast wel weer iets nieuws om ons tegen te verzetten..

 • Leesvoer voor allen :
  Quote Wiki:
  “Een gedomesticeerd dier voldoet aan zes criteria
  1. Gemakkelijk en flexibel dieet
  2. Snel opgroeien
  3. Zich voortplanten in gevangenschap
  4. Een aangenaam karakter hebben en niet agressief zijn tegenover mensen.
  5. Niet snel in paniek raken
  6. De mens als zijn meerdere erkennen in de groepshiërarchie

  Gezelschapsdieren hebben bijkomende criteria:

  1. aaibaarheid
  2. gewenst gedrag moet getraind kunnen worden
  3. afhankelijkheid aan de mens
  4. menselijke emoties kunnen aanvoelen en op reageren. Dit verminderd de kans op afstoting aanzienlijk.”

  Quote Equiboost :

  http://equiboost.blogspot.nl/2009/12/paarden-scheren-paarden-hun-natuurlijke.html

  Quote Paard Natuurlijk :

  http://www.paardnatuurlijk.nl/index_js.htm?http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/dekens.htm

  Ik persoonlijk vind het toiletteren van een paard heel belangrijk en zeker bij mijn stoere Fries ,met zijn weelderige haardos,manen, sokken ,staart en baardharen. In de gedomestiseerde toestand waarin hij leeft ,kan het voorkomrn dat hij in de regen loopt,in de modder staat bij slecht weer,in zijn eigen mest staat als hij op stal staat en dat hij zelfs wel eens in zijn eigen urine of mest ligt te slapen! Dat vergt een totale dagelijkse vachtverzorging en controle op ongerechtigheden.Door het vele dicht op elkaar groeiende lange haar kan mijn paard mok ,rap,schimmel en schurft ontwikkelen in bepaalde omstandigheden, die kunnen leiden tot zweren,kreupelheden en zelfs ziektes.Ervaring heeft uitgewezen dat het scheren van de benen van buik tot sokken en het scheren van de kootholte voorkomt dat een aantal huidaandoeningen toe kunnen slaan. Ook het scheren van de kaaklijn geeft voor mijn paard meer comfort bij het dragen van een hoofdstel.Een mooie gezonde wintervacht is de beste deken die er bestaat,naarmate de dagen lengen en er meer licht is overdag ,zal hij gaan verharen ,ik help hem daarbij door losse haren te verwijderen.

  Gisteren nog zag ik een zogenaamd “sportpaard” bij 20 graden ,met 2 (TWEE!) dekens op in het land staan ,eten deed ze niet,ook stond ze apart van de groep. Toen ze mij zag ,kwam ze gelijk op me af en schuurde vragend tegen mij aan…bij nader onderzoek bleek dat ze DRIJFNAT aanvoelde onder de dekens!
  Het is de omgekeerde wereld , dat mensen zo extreem doordraven en er stellig van overtuigd zijn dat ze op deze manier goed bezig zijn met het welzijn van hun dier ,die in feite doodongelukkig is en zich zeker niet gezond voelt. Maar ja …menig één die aan officiele wedstrijden meedoet,MOET zijn paard behandelen volgens de regels van de commercie. En dat betekend,ijzers onder (dus vaak kalkoenen indraaien..is dat goed voor voor spieren en pezen?),winterdekens,zomerdekens,zweetdekens,vliegendekens,statiedekens,uitrijdekens,trainingsdekens ,blingbling harnagement,laklaarzen etc. etc. etc.
  Het zou het KWPN sieren als ze dit zotte gedrag zouden ontmoedigen en zich daadwerkelijk zouden hartmaken voor het welzijn van paarden.
  Hallelujah 🙂

 • Marijke

  Helemaal eens met Elly Cardinaal (en veel van de andere reacties ook); Het zou absoluut mijn voorkeur hebben dat net zoals met het branden, couperen van de start ook het verwijderen van de tastharen, scheren van een veulen en uitscheren van de oren verboden wordt. Dit zijn allemaal “haren met een functie”. Van uitgeschoren oren en een kale neus kan een paard mogelijk wél last hebben, en in die gevallen vind ik dat wij als mens daar vanaf moeten blijven. Ook het scheren van veulens zou verboden moeten orden. Volwassen paarden scheren we vnl. met een doel en dat is dat ze niet in de winter tijdens werk overmatig zweten en daarna moeilijk drogen. Maar een veulen scheren puur om ons plezier? De mens, of in sommige gevallen paardenhouders, moesten zich soms schamen! Zodra er economisch belang bij komt kijken, vergeten mnsen het dierenwelzijn nogal eens!

 • Kelly

  Ik scheer al mijn veulens in de zomer een keertje! niet perse om naar een keuring te gaan, maar gewoon om hen de scheermachine te leren kennen… Zo heb ik later nooit problemen om een paard te scheren. Ook de oren scheer ik uit sinds ik een veulen heb gehad met een ooronsteking omdat er teveel plak in zat… Sinds ik mijn veulens scheer, heb ik geen enkel ziek veulen meer gehad.

  Ook de tastharen gaan er bij mj gewoon af. In het wild hadden deze nog hun nut, in weides die goed onderhouden zijn en regelmatig worden nagekeken, hebben ze geen nut meer….

  Iedereen doet ermee wat ze willen, maar om het nu te gaan afschaffen of verbieden…?

 • Senja

  Ik vind wel dat je een paard er netjes mag voorzetten. Toiletteren is gewoon netje bijknippen van baardharen oortjes netjes bijknippen, benen netjes noem het maar op. Scheren vind ik vrij overdreven omdat je een beschermend element van het veulen weg laat. er zit niet voor niets een vacht op maar als je een klein stukje moet weghalen omdat de rest al weg is dan zeg ik dat moet ook geen probleem zijn. Juries moeten er maar op getraind zijn om daar doorheen te kijken maar een veulen mag er op e keuring wel verzorgd uitzien dat vind ik essentieel en ook eerlijker voor de kans van veulen zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.