Ga naar hoofdinhoud

Functioneert hypersensitiviteitsregel afdoende?

Van: [email protected]
Aan: Willem Greve, Angelique Hoorn, Johan Heins

Op het voorterrein in Aken sprong Lantinus van Denis Lynch met anderhalve meter ‘lucht’ over een kruisje. Thermografie en klinisch onderzoek stelden na de landenwedstrijd datgene vast wat al vaker en bij meerdere paarden van Denis Lynch is geconstateerd: abnormale gevoeligheid van de benen. Lantinus werd ‘not fit to compete’ verklaard, maar zijn ruiter reed in Aken – conform de FEI-regels – met andere paarden vrolijk verder. Wel pakte de Ierse bond hem vervolgens zijn olympische startplaats af. De vraag blijft echter of de huidige hypersensitiviteitsregel wel afdoende functioneert; de betreffende ruiter blijft immers buiten schot.


Willem Greve
Willem Greve

Van: Willem
Aan: allen

Het is een goed signaal dat Denis Lynch nu in elk geval niet op de Olympische Spelen kan verschijnen. Als springruiters proberen we allemaal om onze paarden optimaal voor te bereiden op een belangrijke proef, maar het moet wel ‘normaal’ blijven. En Denis Lynch is nu zo vaak op overgevoeligheid van zijn paarden betrapt en zijn manier van losrijden is vaak zodanig dat we allemaal wel weten dat dit niet normaal is.

Het lastige met de hypersensitiviteitsregel is dat niet te bewijzen valt waardoor een paardenbeen overgevoelig is. Maar van mij mogen ze een ruiter straffen als het een aantal keren achter elkaar is voorgekomen dat zijn paarden overgevoelig waren. Het is echt kwalijk dat paarden op deze manier worden geprepareerd. Het is gewoon slecht voor de reputatie van de sport.

 


 

Angelique Hoorn
Angelique Hoorn

Van: Angelique
Aan: allen

Ik vind het een moeilijk onderwerp om over te oordelen. Met name omdat het lastig is om te bewijzen waar de overgevoeligheid bij de paarden vandaan komt. Hoewel ik denk dat het niet normaal is voor een Grand Prix-paard om met twee meter over een kruisje te springen. Als bewezen kan worden dat een verdachte ruiter daadwerkelijk verantwoordelijk is voor geconstateerde hypersensitiviteit, dan is de huidige regelgeving niet effectief genoeg. Aanscherping van de regels is dan nodig voor een eerlijke sport. Schorsing van de schuldige ruiter kan er in dat geval voor zorgen dat deze in het vervolg wat voorzichtiger wordt.

 


 

Johan Heins
Johan Heins

Van: Johan
Aan: allen

Het welzijn van het paard staat voorop, daarom is het goed dat een paard waarbij hypersensitiviteit wordt geconstateerd, op het betreffende concours niet meer aan de start mag verschijnen. Dit is voldoende doeltreffend, aangezien het paard de volgende keer dat hij mee gaat toch weer opnieuw wordt gecontroleerd.

Daar komt bij dat de oorzaak van deze overgevoeligheid vaak lastig aan te tonen is. De plaatselijke hogere temperaturen kunnen ook ontstaan zonder toedoen van de ruiter, bijvoorbeeld doordat het paard zich per ongeluk beschadigt op stal. Het is dus goed dat de ruiter in zo’n geval met rust wordt gelaten.

Deze [email protected] verscheen dinsdag 17 juli 2012 in De Paardenkrant


Poll

De huidige hypersensitiviteitsregel functioneert afdoende.

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Functioneert hypersensitiviteitsregel afdoende?

  • Elisa

    Van mij mogen ze veel strenger optreden tegen een ruiter waarvan er al bij meerdere paarden hypersensiviteit is vastgesteld.Bijvoorbeeld een startverbod voor de ruiter van enkele maanden bijv. dan zijn de eigenaren ook sneller geneigd hun paarden niet door dat soort ruiters te laten trainen.

  • Barbara

    Ik begrijp dat dhr, Heins zich terughoudend opstelt, er is tenslotte geen bewijs. Toch moet er nogmaals op gewezen worden dat overgevoeligheid idd voor kan komen door bv eenn verstapping maar dat dit bij één en dezelfde ruiter meerdere malen bij verschillende paarden voorkomt is wel erg vreemd. Mi mag er strenger opgetreden worden tegen dergelijke ruiters al was het alleen maar om de ruiter aan het denken te zetten (en de eigenaren van de paarden) of de trainingsmethode wel aansluit bij de capaciteiten van het paard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.