Ga naar hoofdinhoud

Evenementen verdwijnen van hippische agenda

Van: De Paardenkrant
Aan: Yvonne van Bergen, Gerrit Jan Swinkels, Chris van Dam
Onlangs werd bekend dat Benelux Open moet worden afgelast. Eerder deed deze situatie zich al voor bij onder meer Jumping Indoor Maastricht, Internationaal Concours Hippique Eindhoven en Indoor Gelre. Een aderlating voor de sport of is dit met een toch al zo volle hippische agenda eigenlijk wel een gezonde sanering?


Yvonne van BergenVan: Yvonne
Aan: allen
Ik vind het erg jammer dat deze mooie en van oudsher traditionele evenementen afgelast zijn. Sommige van deze vallen ongelukkig samen met andere wereldwijde evenementen, zodat het voor de organisatie bijna niet mogelijk is om de beste ruiters en amazones aan hun evenement te verbinden. Als organisatie moet je de deelnemers tegenwoordig veel kunnen bieden, bijvoorbeeld FEI Ranking-rubrieken. Dan moet er wel een goed gevulde prijzenpot beschikbaar zijn. Gezien de economische situatie staan sponsors op dit moment niet te dringen om dit te realiseren. Het is dan ook begrijpelijk dat organisaties de evenementen afblazen vanwege het risico op een financieel tekort.
Ik vind deze ontwikkeling een gemis voor de Nederlandse hippische sport. Tijdens de Olympiade bleek opnieuw dat de paardensport erg leeft onder het Nederlandse volk. Het is te hopen dat dit een positieve invloed heeft op het aantrekken van sponsors zodat bovengenoemde evenementen weer kunnen terugkeren op de internationale hippische kalender. Ze zijn een visitekaartje voor de Nederlandse paardensport!


 

Gerrit Jan SwinkelsVan: Gerrit Jan
Aan: allen
Over de in de stelling genoemde evenementen kan ik geen mening geven omdat ik daarvan de achtergronden van het niet doorgaan niet ken. In Nederland, maar vooral internationaal groeit het aantal evenementen nog steeds. Het is moeilijk een geschikte datum te vinden op de overvolle hippische agenda.
In de 35 jaar dat ik in het bestuur van Indoor Brabant zit, is er veel veranderd. Voor het publiek is er in de weekenden een ruime keuze aan sport- en cultuurevenementen. Sponsors kunnen hun naamsbekendheid vergroten via de moderne media en een jaar heeft te weinig dagen om naar alle uitnodigingen te gaan. Het aantal ruiters dat internationaal kan rijden stijgt nog steeds. Deze ruiters hebben er geen problemen mee om grote afstanden te overbruggen om concoursen met goed prijzengeld te bezoeken. Grote evenementen zullen zich moeten concentreren op topsport met faciliteiten waar publiek, sponsors, ruiters en eigenaren om vragen.


 

Chris van DamVan: Chris
Aan: allen
De laatste keer dat Benelux Open werd georganiseerd is zolang geleden dat het allang geen aderlating meer is voor de sport. En Indoor Gelre heeft nooit bestaan. Maar het is jammer als goede concoursen verdwijnen. Want vaak hebben ze een hele aanhang van deelnemers, bezoekers en andere liefhebbers van paardensport in een bepaald gebied. Aan de andere kant: dat er concoursen verdwijnen en bijkomen is een economisch gegeven.
Wat je je als Paardensport BV Nederland zou moeten afvragen is waar je heen wilt. Wat voor concoursen wil je hebben, hoeveel, waar is behoefte aan en wat is overbodig? Als je dan energie, tijd en geld van mensen kunt inzetten voor het doel dat je met elkaar wilt bereiken, is dat efficiënter dan wanneer dat geïnvesteerd wordt in evenementen die niet doorgaan.
Een coördinerende partij op dit vlak ontbreekt. Ik hoorde dat er in België inmiddels zestig CSI2* concoursen zijn. Dat gaat niet goed natuurlijk. Zo’n situatie moeten we in Nederland zien te voorkomen.

De Info@ verscheen dinsdag 4 september 2012 in De Paardenkrant.


Poll

Gezond dat sommige evenementen van overvolle hippische agenda verdwijnen Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Evenementen verdwijnen van hippische agenda

 • Laura Dijkhoff

  jammer dat sommige van die evenementen verdwijnen Het concours Eindhoven was altijd gratis toegankelijk en trok uit Eindhoven en omgeving, daarom erg veel mensen, die eigenlijk totaal niets met paardensport hadden, maar door te gaan kijken geïnteresseerd zijn geraakt en ieder jaar terug komen en vaak ook naar andere paardensport evenementen zijn gaan kijken. Zeker de jeugd wordt hierdoor enthousiast gemaakt. Met een gezin naar Indoor Brabant is voor de meeste gewone mensen, onbetaalbaar. Je maakt hiermee dus de paardensport weer een elite sport. Erg jammer dus.

 • Han Coolen

  Het is goed dat Eindhoven verdwenen is..
  Het was toch een concours van gezien en gezien worden..
  Zoals o.a. de decadente hoedjesparade en meer..
  De Derby was een happening ( de middag echt van het Volk)..en daar had best entree voor gevraagd kunnen worden..

  Maar blijkbaar was het zonder overheidssteun o.i.d. niet haalbaar..
  en dan zie je dat de decadentie ineens niet meer te vinden is..

 • henk bouwman

  Indoor Gelre heeft nooit bestaan?
  Indoor Gelre is begonnen in 1967 in Elst in de toen nieuwe maar al snel te kleine Europahal. In 1972 is het concours verhuisd naar de toen eveneens nieuwe Rijnhal in Arnhem-Zuid, waar het concours in elk geval t/m 1990 (kan ook nog een jaar later zijn geweest) is gehouden. In de jaren ’70 was het een publiekstrekker van jewelste vanwege de inmiddels legendarische NCRV-Springtrofee. Dit was in een tijd, waarin de tv nauwelijks iets aan paardensport deed, met uitzondering van de koersen op Duindigt door Hans Eysvogel. De uitzendingen van de NCRV-Springtrofee haalden in 1975 gemiddeld 2.5 miljoen, de finale zelfs 3.8 miljoen kijkers. Indoor Gelre bood ook onderdak aan de hengstenkeuringen van arabieren (APS) en hackney’s (NHS) en aan de jaarlijkse provinciale hengstenkeuring van het WPN, net zoals Indoor Brabant dat deed voor de drie zuidelijke WPN-afdelingen. Indoor Gelre is gesneuveld als gevolg van de natuurwet van de remmende voorsprong. De hal kon niet meegroeien met de sport, de gemeente had geen geld voor uitbreiding, enfin, het bekende liedje. En ook de NCRV-Springtrofee sneuvelde volgens dezelfde natuurwet. In de zomer van 1982 is het nog een keer geprobeerd met een serie van vier outdoor-wedstrijden in Dronten. Maar het mocht niet baten, het concept was kennelijk aan het eind van zijn eigen houdbaarheidsdatum. Desondanks doet het de destijds ijzersterke combinaties als Jan Hokse/Kitty, Piet Mooy/Lady Wokina, Ans Teelen/Con Dios, Jan Dolfing/Polarfürst, Klaas van Exel/Smooky, Willy van de Ham/Sapristi, Emile Hendrix/Dimpel, Jan Broek/Page, Ria Haringsma/Geminka, Frans Vrencken/Inka en al die anderen – niet te vergeten: ‘founding father’ Wim van Oppenraay, commentator Giel Kunst, omroeper Jan Liefferink, ringmeester Rutger Addink, presentatrice Tanja Koen en de regisseurs Nico Bogaart en Dick van Bommel – schromelijk tekort om zomaar in het wilde weg te roepen dat Indoor Gelre nooit bestaan heeft. Bovendien: Indoor Gelre is de voorganger van Champion Arnhem (Presikhaaf, later Papendal), dat op zijn beurt weer de voorganger is van Outdoor Gelderland (Middachten).Tja. Zoals een in onbruik geraakt spreekwoord zegt: Een geadelde boer kent zijn eigen vader niet.

  Henk Bouwman, Vorden.

 • Hanneke Hegeman

  Wat heerlijk om weer een stuk te lezen van Henk Bouwman, deze doorgewinterde paardenpersman, deze wandelende enceclopedy. Alle complimenten! Henk, je bent net als Jacob Melissen, nog één van die mensen die onze hippische geschiedenis niet alleen kent maar ook nog heeft meegemaakt! Blijf ons alsjeblieft wakker houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.