van: De Paardenkrant
aan: Wiebe Yde van de Lageweg (hengstenhouder), Annelou de Man (bestuurslid jong KWPN en lid Fokkerijraad), Karin Retera (lid fokkerijraad)
Het KWPN beschikt inmiddels over volledig gespecialiseerde hengstenkeuringscommissies en is bezig om ook de inspectie helemaal op te splitsen. Nu gaan er ook nog stemmen op om de Fokkerijraad op te delen in een spring- en een dressuursectie. Dat paarden specialiseren is een feit. Maar is het niet een beetje geforceerd dat de mensen achter die paarden nu ook moeten specialiseren?
Van: Wiebe Yde
Aan: allen
Dat de specialisatie is doorgevoerd bij de KWPN-paarden en bij de mensen die deze paarden beoordelen, is een goede zaak. Maar het opsplitsen van de Fokkerijraad, die verantwoordelijk is voor meer algemene zaken en daarin het bestuur voedt, heeft helemaal geen zin. Dan kun je het KWPN-kantoor en de leden ook opsplitsen en dan bestaan er straks twee verschillende stamboeken naast elkaar.
Ik zou het liefst ook zien dat de Fokkerijraad en de Ledenraad niet langer gescheiden zijn, maar samengevoegd worden tot één raad waarin vanuit iedere provincie een afgevaardigde zitting neemt. Dit voor een slagvaardig bestuur dat vlot beslissingen kan nemen. In de meest ideale situatie zijn dit twaalf mensen die een mate van diversiteit kennen in de manier waarop zij betrokken zijn bij de paardenfokkerij.
Van: Annelou
Aan: allen
Om het hoge kwaliteitsniveau van het KWPN-paard te garanderen is specialisatie binnen de hengstenkeuringscommissies noodzakelijk. Immers, het niveau blijft stijgen en de vraag naar specialisatie is hieraan inherent.
Of een gespecialiseerde Fokkerijraad kan bijdragen aan het fokken van optimale spring- of dressuurpaarden is minder eenvoudig te zeggen. Meteen rijst de vraag of door deze mate van specialisatie andere kenmerken niet voorbij gestreefd worden. Bloedspreiding, een werkwillig karakter en een functioneel exterieur zijn overkoepelende aandachtspunten voor iedere tak van de KWPN fokkerij.
Bovendien is de Fokkerijraad ook een denktank. Zoals het van elkaar leren, inspireren en samen op nieuwe goede ideeën komen om de KWPN-fokkerij vooruit te helpen. Juist het samenvoegen van specialisaties zorgt voor diepgang en voor een verbreding van de visie, wat het Nederlandse fokproduct ten goede komt. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: het fokken van een KWPN paard dat kan presteren op wereldniveau. Om dit doel te behalen is samenwerking van specialisten in zowel de spring- als dressuurrichting noodzakelijk.

Van: Karin
Aan: allen
Het lijkt in eerste instantie een logische gevolg om, in navolging van de specialisatie van de diverse commissies, de Fokkerijraad rijpaarden ook te splitsen in een dressuur- en springrichting. Toch ben ik het daar niet zomaar mee eens.
In de huidige Fokkerijraad hebben al diverse specialisten zitting. Het gaat niet alleen maar om mensen die zich als trainer en/of fokker gespecialiseerd hebben in respectievelijk de dressuur- en springrichting, maar ook om kenners op het gebied van gezondheid, erfelijkheid, voortplanting, fokwaarden en andere zaken die in algemene zin belangrijk zijn voor het fokbeleid. De activiteiten van de Fokkerijraad zijn heel divers. Zo hebben we in de laatste vergadering gebrainstormd over de ontwikkelingen in de sport- en fokkerijrichting 2025, is er een beslissing genomen over uitbreiding van erkenning van andere stamboeken en is de uitvoering van de afstammelingenkeuringen ter sprake gekomen. Ik denk dat een splitsing van de Fokkerijraad contraproductief zal werken op het nemen van dergelijke beslissingen.
Poll

Mijn opmerking is de volgende;
Niet opsplitsen maar tevens de raden verminderen en nog democratischer door de leden laten stemmen in belangrijke zaken.
Je ziet het nu al bij de politiek te traag en splinterpartijen en geen daadkracht.
Tevens ben ik van mening dat er over tien jaar een andere situatie zal zijn of ontstaan door de markt, o/a door de “ritselige” dressuurpaarden die
door de gemiddelde ruiter niet te rijden zijn.Amerika vraagt nu al naar de ” GELDERLANDER”.
Terug naar de allround sportpaarden ; maak er geen wegwerp artikel van zoals bijvoorbeeld bij de melkveehouderij.
Nee,dat is wel degelijk niet overdreven, het opsplitsen van de fokkerijraad. Ons KWPN heeft bewust gekozen voor de dressuur- en voor de spingpaardenfokkerij. Een dressuurpaard is in type heel anders gebouwd dan een springpaard. Althans daar streven we naar. Vandaar dat we onze dressuur verervers ook veel selectiever moeten selecteren op type,beweging,corectheid,gezondheid, karakter, en stokmaat. Als wij als dressuurfokkers hierover discuseren op een vergadering in de afdeling of regio, dan duurt het maar heel kort, dan gaat het gesprek zo weer over op de spring richting. Nu weet ik wel Drenthe is ook een spring gerichte fokprovincie. Maar dat neemt niet weg dat de fokkers van de dressuurrichting ook graag vooruit willen komen. Als ik de laatste jaren dit ga evalueren door mij zelf, wat voor paarden hier naar de CK werden afgevaardigd na de specialisatie, dan vraag ik me wel eens af “WAAR ZIJN WE MEE BEZIG´´. Vandaar dat ik het graag gescheiden zie, dan kun je tenminste gericht een richting voor in de toekomst kiezen en daar met zijn allen naar toe proberen te werken. Stel een doel voor wat we fokken willen in de toekomst en wat in de toekomst gevraagd wordt. Dit moet geevalueerd worden met de mensen die dressuurpaarden fokken en niet met de collega’s van de springrichting. De lijnen moeten korter!! Dit moet bij de fokkers weg komen, van de vloer dus. Zoals het nu al jaren gaat wordt het ons van boven af allemaal opgelegd en een ieder kan zijn zegje er over doen, dus geen gericht beleid. Dat werkt onvoldoende, dus NIET. Geen eenheid en niet gericht. We zijn een leden vereniging en als het over de fokkerij gaat hebben de fokkers zelf het voorwoord om de juiste beslissing te zoeken met de raden, commissies en bestuur waar we naar toe werken in de toekomst. Vandaar hopelijk de spitsing voor gerichte voorstellen doen voor zo wel dressuurrichting als de springrichting. Maar wel afzondelijk. Het is maar wat je fokt. Ik zal mij daarom nu nog niet bemoeien met de springpaarden, ik fok dressuurpaarden althans daar heb ik mij de afgelopen 25 jaar voor ingezet.Dat wil niet zeggen dat ik niet geintereseerd ben in de springfokkerij. Deze kant van de fokkerij heeft de laatste jaren veel progressie geboekt petje af voor de collega fokkers springpaarden. Ik hoop dat ik veel bijval krijg van uit de dressuurfokkerij in het noorden van het land. We blijven als dressuurfokkers te ver achter bij de springfokkerij. Laat je stem horen op de komende vergaderingen zowel in de afdelingen als in de regio. A.Wiebing