Ga naar hoofdinhoud

Moet de VSN haar leden een gedragscode opleggen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Daan Nanning, Matty Marissink, Ivo Campagne
De Verenigde Sportpaardenhandel Nederland (VSN) beschikt niet over een gedragscode of een reglement dat VSN-leden verplicht om in de handel tussen koper, verkoper en commissionair volledig transparant te zijn. Geregeld worden kopers en verkopers benadeeld door handelaren/commissionairs. Het geval Uno Donna Unique is daar een recent voorbeeld van. Moet de VSN haar leden een gedragscode opleggen die paardenhandelaren verplicht om de feiten eerlijk op tafel te leggen?


Daan NanningVan: Daan
Aan: allen
De VSN bestaat al meer dan 25 jaar en al die jaren hebben wij al een gedragscode c.q. huishoudelijk reglement. Ieder die lid wil worden moet voldoen aan bepaalde eisen en worden voorgedragen door drie leden. De VSN beschikt over de mogelijkheid om bij meerdere of ernstige klachten van kopers een lid te royeren. Dit heeft ook plaatsgevonden in het verleden.
Bij verkopen tussen VSN-leden en particulieren wordt gebruikgemaakt van ‘Algemene Verkoopvoorwaarden’, die de rechten en plichten van de verkoper en de koper beschrijven.
In het bestuur van de VSN heeft een juridisch en een veterinair adviseur zitting. De juridisch adviseur heeft naar aanleiding van gedane zaken in het verleden – die uitvoerig in de pers zijn behandeld – uitleg en voorlichting gegeven aan onze leden.
Als bestuur vertrouwen wij op de individuele verantwoordelijkheid van onze leden. De zaken die behandeld zijn in de pers hadden geen betrekking op hen, wat ons een positief gevoel geeft wat betreft ons beleid en voorlichting.


Matty MarissinkVan: Matty
Aan: allen
Het lijkt me geen goed idee als de VSN dit soort regels gaat stellen, omdat iedere deal die je sluit op zich staat en omdat er op verschillende manieren afspraken gemaakt worden. Het is net hoe je het van tevoren afspreekt. In verschillende gevallen moet bijvoorbeeld ook een trainer of adviseur die meekomt een commissie ontvangen.
Normaal ga je natuurlijk uit van ongeveer tien procent, maar ook kan het zijn dat je nog één of meerdere vliegreizen of zeer lange autoritten moet maken en dus veel tijd, moeite en kosten erin investeert. Dit kan een groot verschil maken.
Ik denk dat de handel op dit moment al transparant genoeg is. Mijns inziens zijn er in Nederland al genoeg regelgevingen over allerlei onderwerpen. Maar de extreme commissies zoals hier het geval lijkt te zijn geweest is niet erg goed voor de handel en het vertrouwen van de klant.


Ivo CampagneVan: Ivo
Aan: allen
Het is naar mijn mening zeker de taak van de VSN om protocollen op te stellen. De VSN heeft zich tot doel gesteld handelaren te verenigen om de klant efficiënter en betrouwbaarder van dienst te kunnen zijn. Neem als voorbeeld de autohandel, daar is het Bovag-keurmerk ontwikkeld om beunhazerij en oplichting te voorkomen en dat werkt. Het zou mooi zijn als de VSN een soortgelijk keurmerk ontwikkelt.
Dat er commissionairs zijn hoeft niet erg te zijn, mits er maar goede financiële afspraken gemaakt worden waar alle partijen van op de hoogte zijn. Dat zou fraude en juridisch gesteggel voorkomen. De gehele branche heeft baat bij transparantie en eerlijke handel.
Het is wel van groot belang dat de VSN zich goed naar buiten gaat profileren, zodat de aankomende kopers en verkopers weten waar ze moeten zijn. Gezien het groeiende aantal landen dat de weg naar het Nederlandse sportpaard weet te vinden is het van het grootste belang dat er vertrouwen en transparantie is in de VSN-organisatie. En dat zal ook naar de overheid zijn vruchten afwerpen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 27 februari 2013 in De Paardenkrant.


Poll

VSN moet leden gedragscode opleggen. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Moet de VSN haar leden een gedragscode opleggen?

  • Maria vd Berg

    ….typerend! Het verbaast me niets dat hier geen discussie ontstaat, dat niemand reageert. Stilzwijgen! Wij Nederlanders kiezen uiteindelijk altijd voor het geld. Zodra we een goede deal (groot geld) kunnen sluiten nemen we het niet zo nauw meer met de ‘regels’, ‘fatsoensnormen’ . Een trend / uitwas die al geruime tijd speelt. Niet alleen in de paardenwereld! Bijna ‘gemeen goed’ is geworden. (behoorlijk transparant aanwezig, zou ik haast zeggen…) Ware het niet dat op dit moment de wereldeconomie aan het ineenstorten is. En we met zijn allen plotsklaps ‘zondebokken’ / ‘criminelen’ gaan aanwijzen en verafschuwen. Heus, als je met 1 vinger naar een ander wijst, wijzen er tegelijkertijd 3 naar jezelf!

  • Dirk Willem Rosie

    Inderdaad opmerkelijk. En oorverdovend, deze stilte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.