Ga naar hoofdinhoud

Moeten beginnende ruiters in de klasse B meer kansen krijgen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Willem Luiten (manager wedstrijdsport KNHS), Marieke ten Elsen (instructrice), Pieter Kersten (jurylid, instructeur en fokker)
In De Paardenkrant van vorige week bracht jurylid en paardenfokker Jan Roelink het B-springen ter sprake. Roelink is van mening dat de echte B-ruiter, die per definitie onervaren is, in de laagste springklasse niet veel meer te zoeken heeft. Door het nieuwe systeem van stijlbeoordeling strijken de ervaren ruiters altijd met de prijzen, zelfs als zij balken laten rollen, ook al blijven de onervaren ruiters foutloos. Zijn jullie het met Roelink eens dat de B weer teruggegeven moet worden aan de Beginnende ruiter?


Willem LuitenVan: Willem
In de B willen we ruiters en/of paarden een goede Basis geven voor doorstroming naar de volgende klassen. Bij de beoordeling van de klasse B is reeds jaren de manier waarop het parcours wordt gereden van belang. De nadruk is sinds vorig jaar nog meer komen te liggen op de wijze van rijden. Met een springfout kan nog altijd een prijs gehaald worden. Hiermee leveren we ook een positieve bijdrage aan het welzijn van het paard.
Ook na de wijziging is het zo dat de deelnemer die foutloos en correct rijdt wint. De winstpunten die je haalt zijn afhankelijk van hoe netjes je rijdt. Het is dan ook logisch dat ervaren ruiters de B gebruiken om hun paard op te leiden. We gaan dit nieuwe beoordelingssysteem binnenkort, zoals beloofd, evalueren. Jan Roelink en Peter Versteijnen, die elkaar opvolgen in de Kettingbrief, zijn hiervoor van harte uitgenodigd.


opi1- foto2 Marieke ten Elsen (Large)Van: Marieke
Met de opmerking van de heer Roelink in De Paardenkrant ben ik het gedeeltelijk eens. Om het B-springen beter en eerlijker te laten verlopen, zou ik toch wel enkele zaken veranderen. De ruiter/amazone met de hoogste stijlpunten zonder springfouten moet eerste worden, net zoals in het ‘oude’ systeem. Misschien is het ook beter om een aparte B-rubriek voor vier- en vijfjarige paarden in het leven te roepen.
Daarnaast het systeem van winstpunten veranderen in: 60 punten maakt één winstpunt, 70 punten maakt twee winstpunten en 80 punten maakt drie winstpunten. Ruiters/amazones met één startpas promoveren bij zestig winstpunten, indien ze meerdere startpassen hebben bij twintig winstpunten. Hierdoor kan de combinatie niet altijd in de B-rubriek blijven en wordt een snellere doorstroming verkregen, net als in de dressuur. Toch blijft het moeilijk om deze rubriek zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.


opi1- foto3 Portret, Pieter Kersten (Large)Van: Pieter
Ik ben heel blij dat jurylid Jan Roelink het B springen heeft aangehaald. Bij veel mensen is hier onvrede over. Ik vind dat de KNHS de B-combinaties veel tekort doet. Daarmee doel ik op de manier hoe nu het B-springen wordt beoordeeld. De eerste ronde moet op stijlpunten en springfouten beoordeeld worden. Bij een totaal van 70 punten kan er een winstpunt behaald worden. De foutlozen gaan door naar de barrage waarbij het parcours tien centimeter hoger is. Dan zullen ze worden beoordeeld op: stijl van de ruiter, het gaan van het paard in het parcours (ritme, goede galop, plaats van afzet), het gereden barrageparcours (o.a. de gereden lijnen) en de algehele verzorging.
Daarbij vind ik het zeer jammer dat de KNHS voor de B-combinaties geen officieel Nederlands kampioenschap houdt. Want wil je stijl promoten, zul je moeten beginnen bij de basis. Misschien is ook wel de tijd rijp voor een officiële 90 cm-klasse. Hierdoor geef je beginnende ruiters, in elke leeftijd, een betere kans om in te stappen, zowel voor ruiter als paard. Door bovenstaande manier van beoordelen krijgt de amateur veel meer kans om vooraan mee te doen. Hierdoor kan de professional met één of twee fouten nooit vooraan staan. Overigens zijn er weinig tot geen profs die officieel B mogen rijden.

Deze Info@ verscheen woensdag 27 maart 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Beginnende ruiters moeten in de klasse B meer kansen krijgen. Lees meer

Laden ... Laden ...

20 reacties op “Moeten beginnende ruiters in de klasse B meer kansen krijgen?

 • jos wouters

  Op 11 februari zijn we Jurylid en parcourbouwer Timmermans en ,ik Jos Wouters springruiter en parcourbouwer op het knhs centrum geweest om de klasse b te bespreken,van de knhs was dhr Willem Luiten en dhr Ger Naber aanwezig.Ik jos wouters heb deze afspraak gemaakt naar aanleiding van een artikel over de klasse in de paardenkrant en horses.nl.Ik heb hierop gereageerd en mijn mail adres doorgegeven ,ik had 175 mails gehad van mensen die het niet meer zien zitten en willen stoppen met de hobby omdat het onredelijk is,en niet te snappen.Men wil graag naar een tweede bond,de onderban word vergeten.Ik denk dat we er 21,5 uur gepraat hebben de alles hebben voorgelegd ,maar men wil niet luisteren,verloren tijd.HET OUDE SYSTEEM MOET TERUG,EN NIKS ANDERS DAN IS HET TE VOLGEN VOOR TOESCHOUWERS EN RUITERS.Ander nadeel is dat men gelijk na het springen als men slecht beoordeelt is vertrekt en geen interesse meer heeft in andere ruiters te kijken,terug in omzet kantine s.
  Triest dat men die hand doek niet voor de ogen wil weg nemen ,en durft toe te geven dat men weer een fout heeft begaan.Ik kreeg te horen dat 2 man op dit idee kwamen om punten te geven ,ja dat zal wel ze werken voor een grote stal ,makkelijk om dan de paarden van deze stallen of bekenden voorop te zetten.
  Ik heb aangegeven dat een jurylid ,moest jureren bij een ander jury lid in de klasse B,er kwam een ruiter van 40 jaar binnen rijden ,en deze kreeg een 4 voor algemene indruk ,het ander jurylid vraagt waarom ,ik mag deze man niet ,DUS JE BENT ER MOOI KLAAR MEE.
  Verder merk je nu ik hier in de betuwe rij met de jonge paarden en mijn ruiter ,dat in iedere vereniging toch eigen leden meer punten krijgen,een slechte zaak voor de paardensport.Het oude systeem moet terug keren en zo snel mogelijk,hierbij rijden de betere ruiters en een sneller en beter parcour en komen de betere geschoolde paarden ook naar voren.
  Knhs bedankt ,jullie denken alleen aan de kader ruiters,zoals op ons gesprek aangehaald ,word de roep om een andere bond ,en het meer organiseren van wilde wedstrijden steeds luider ,en scharen er steeds meer mensen zich achter ons.De mensen hierboven hebben gelijk en wie weet het beter dan de praktijk mensen.Nogmaals ik kreeg drie dagen na ons gesprek een mail van de heer luiten waar ik de informatie vandaan haalde,ja abraham vertelde ook niet waar de mosterd vandaan haalde.

 • jos wouters

  We praten over doorstroming,maar waar moeten die ruiters dat dan leren ,als er geen barrage meer gereden kan worden.En men vergeet een belangrijk aspect,de klasse L is voor velen al een sruikel blok,iets meer wendingen of gebroken lijn,en dan de barrage ,ja dan gaat het hard.

  Ik was nog vergeten dat we bij de bijscholing van parcourbouwers nog een a4 tje kregen ,hierop stond vermeld dat er in de klasse b een 2 fasen gereden mag worden,is te gek voor woorden ,eerst haalt men het tempo en de barrage eruit en dan een 2 fasen.Ik als ruiter ga een 2 fasen toch al anders binnen dan een klassiek parcour.

 • Yvonne

  Ik ben het helemaal eens met het commentaar hieronder!! Ik heb mij op menig springwedstrijd geërgerd aan de manier van het jureren van de B klasse. Er is totaal geen touw aan vast te knopen. Voorbeeld er rijdt een ponyruiter continue in de verkeerde galop naar de hindernissen. Pony raakt bijna elke balk aan, maar blijft foutloos ze krijgt 72 punten. Er ,komt een meisje binnen en rijdt een heel net parcours vergeet 1 x van galop te veranderen 69 punten. Dan nog een die een heel mooi en net parcours laat zien 70 punten. Amazone 1 was van de organiserende vereniging…. Hier word ik zo misselijk van en zo kan ik nog veel vb noemen het melden bij knhs heeft geen zin want ze reageren toch niet!!!

 • gerard roeper

  Wat ik het meeste mis in de beoordeling in de B dat er wel cijfers worden gegeven maar dat er net als met het protocol van de dressuur rubrieken geen commentaar wordt gegeven.

 • Corrie Wouters,voorzitter SHJ

  Het protocol is voor een springjury niet haalbaar om alles in te vullen op een wedstrijd. De rubrieken zijn overvol in de B/L. Een jury heeft geen tijd om elk punt te behandelen op het protocol.Er staan teveel aanwijzigingen op.
  Jammer, dat zou wel moeten gebeuren. Een punt voor de KNHS om dit prococol nog eens een bekijken en aan te passen.Daar heeft een springruiter meer aan dan het oude systeem weer uit de kast te trekken.

 • Anne Hazenberg

  De springsport klasse B schiet op deze manier zijn doel voorbij. Het is toch de bedoeling om de hindernissen foutloos te springen en in de barrage zo snel mogelijk en foutloos te gaan en geen dressuurproef van te maken. Zelf ben ik inmiddels de 50 gepasseerd en ben op 11 jarige leeftijd begonnen met de paardensport en rij nog steeds. Heb vele paarden gereden. Ben begonnen met de dressuur en kwam tot de conclusie dat het beoordelen van de dressuurproef niet altijd objectief was en ben daarna overgestapt naar het springen. De ruiter kan zelf zien of de balk nog in de lepels ligt of er af is gevallen. Ook voor de toeschouwers is het gemakkelijker te volgen. Ook bezoek ik regelmatig springconcoursen van klasse B tot internationaal 1.60m. In de klasse B zie ik dan ook regelmatig dat iemand met springfouten en/of weigering in de prijzen valt en degene die foutloos is maar niet super netjes rijdt buiten de prijzen valt. Als ik een paard moet kopen koop ik liever een paard van de persoon die foutloos is ipv iemand die springfouten maakt. Het doel blijft foutloos en als dit bij het begin niet aanwezig is zal het ook in de hogere klassen moeilijk worden en dan zijn de prijzen wel op basis van fouten. Bij het internationale zie je ook regelmatig dat het niet de makkelijkste paarden zijn maar door de vechtlust wel winnen. Deze paarden zullen ook in de B geen stijlpunten verdienen. Je zult maar een paard hebben zoals de winnaar van Jumping Amsterdam 2013. Punten kun je dan wel vergeten. Maar het is wel de grote winnaar. Bij het oude systeem kwamen vele beginnende ruiters bovendrijven omdat ze deze lastige paarden kunnen rijden. Deze krijgen nu geen kans meer en zullen afhaken. Dus gewoon weer het oude systeem en voor de ruiters die voor stijl willen een nieuwe afdeling oprichten bij de KNHS “stijlspringen”. Misschien levert het ook nog extra inkomsten op voor de KNHS.

 • jos wouters

  E van de Vaart en Anne Hazenberg,ja jullie hebben volkomen gelijk.
  LAAT ZE EENS EEN ENQUETE HOUDEN,DAN WETEN ZE METEEN HOE DE KAARTEN GESCHUT ZIJN.

 • Frans Berings

  Tip voor Jos Wouters
  Open hier een e-mailadres, en nodig ruiters uit die in het bestuur plaats willen nemen en of geïnteresseerd in een op te richten vereniging (KNHS) die wedstrijden gaat organiseren volgens Algemeen Wedstrijd Reglement Artikel 3f Cat:5.
  Dit zijn onderlinge wedstrijden welke niet aangevraagd en goedgekeurd hoeven te worden door de KNHS. Deze wedstrijden zou je kunnen openstellen b.v. uitsluitend voor amateurs maar ook uitsluitend voor professionals.
  Bij voldoende leden kunnen deze wedstrijden verdeeld over Nederland.
  Eventueel in competitievorm afgerond met een nationaal clubkampioenschap voor amateurs en professionals.

 • maarten dijkerman

  In mijn ogen zou de ideale situatie er als volgt uit zien:
  Ten eerste halen we de caprilli proef weer terug,verplicht voor zowel springruiters als dressuur ruiters!!!
  De springruiters moeten eerst maar eens kunnen laten zien of ze mee kunnen zijn met hun paard over cavaletti en een sprongetje en halthouden na de sprong dit alles in een 20 40 ring.
  Bij de dressuur ruiters komen we dan eindelijk mischien af van al die stijve statische achteroverhangende ruiters.
  Ik vindt nl. Dat we jonge (en oude beginnende) ruiters moeten dwingen om na te denken over wat ze aan het doen zijn.
  Op veel rijverenigingen staat er een gespecialiseerd dressuur persoon omdat die er toch al is ook de pony- en beginnende paardenruiters springles te geven met alle rampzalige gevolgen van dien.
  Op veel,fnrs maneges zijn de mensen al zo bang gemaakt door die veiligheids certificaten dat ze al noet eens meer springles geven.
  Na die caprilli proef ga je naar het BB springen als het daar niet gelijk goed gaat word je altijd wel geholpen door de jury met wat tips of je mag nog een tweede rondje met hulp van een ervaren collega ruiter die daar toch al rond loopt en heus niet vergeten is hoe die zelf ooit begonnen is.(hier in het noorden tenmiste )
  Als dat goed gaat ga je naar het oficiele B springen.
  Van mij mogen ze de stijl beoordeling wel achterwege laten want daar komt schijnbaar een hoop gezeur van.

  Boven dien kun je nog een paar extra hindernissen springen voor je euros als je foutloos bent.
  Als je in die barrage rond jakkert krijg je vanzelf de deksel op de neus en gaat die heweldige eerste prijs van 10euro aan je neus voorbij!!!!
  Wat betreft dierwelzijn is het voor veel paarden in de klasse B door onkunde van de ruiter al te laat dat kun je opvangen door die caprilli proef streng of reeel te beoordelen en zodoende sommige ruiters te dwingen om eerst door te oefenen tot ze wel capabel genoeg zijn.
  verder vind ik dat de knhs loopt te potverteren op het “succes”van het rabo talenten plan en zich wel eens wat meer met de basis mag bezig houden,waarbijmik ook denk aan de opleiding tot instructeur.Ik wil de “ouderwetse” veelzijdige paardenmens weer terug die verenigings instructeur die een hele regio een gedegen basis mee kan geven waarna iedereen zijn ding kan gaan doen diep en rond of klassiek of,springen of ringsteken of gewoon een hoop plezier met je paard.
  Verder vind ik dat de jury best wel strenger mag optreden zo af en toe ook al snap ik wel dat je dat in deze tijd niet altijd in dank zal worden afgenomen.
  Ik zelf was in mijn jonge jaren ook een tijd een fanatiek vervelend mannetje maar kreeg dan op mn falie van oudere collegas of werd bij de jury geroepen op een gegeven moment begint het dan toch wel een keer door te komen. Als ze me eens geschorst zouden hebben was dat wat sneller gebeurd.

  Hoogachtend Maarten Dijkerman

 • Jos wouters

  Geachte Frans Beerings,een 2 tal mnd terug heeft men soortgelijk artikel in de paardenkrant geplaatst,en ook op horses.nl hierin heb ik toen mijn mail geplaats,er waren 175 mails binnen gekomen,van mensen die het er niet mee eens zijn.Ik praat niet voor mij daar ik zelf geen b offficieel mag springen meerdere paarden 135m of hoger.Maar ik vind het wel belangrijk dat wanneer we jonge paarden een meter of B willen laten springen die net 6 weken zadelmak zijn,dat je waardeloze punten krijgt.Ik heb al eens voorgesteld om 6 wedstrijden te organiseren en elke wedstrijd van paarden wisselen,dan wil ik eens zien hoe het de meesten vergaat.Ik zelf ben geen voorstander voor een tweede bond,maar men moet wel naar de mensen die het gelach van hoger mee betalen in hun waarde laten en er wat voor willen doen.Maar men proeft overal onvrede in de klasse B.Ik heb er genoeg over geschreven en bij de knhs geweest,het word tijd dat anderen zich er ook mee bemoeien ,en niet maar praten,maar ook wat doen,er is wel een clubje van een keline 850 ruiters die graag om de knhs heen gaan ,en liefs alleen de wilde wedstrijden willen bezoeken.

 • Frans Berings

  Beste Jos Wouters,
  850 ruiters in Nederland die graag om de KNHS heen gaan, en het liefst de wilde wedstrijden bezoeken, dat is een niet te onderschatten aantal! Net als U heb ik persoonlijk geen belang bij de B parcoursen, en ben ik ook parcoursbouwer en daardoor maak ik dus ook veel B parcoursen mee. Om eerlijk te zijn, hoor ik weinig klachten over het systeem en de jurering., althans niet meer als dat ik de laatste 50 jaar heb gehoord. Als een ruiter bij mij komt klagen geef ik hem het advies om zo netjes mogelijk te rijden, zodat hij kan promoveren naar de klasse L omdat hij dan niet meer afhankelijk is van de stijl beoordeling. Anders ligt het natuurlijk voor de amateur die geen ambities heeft om echt hogerop te komen die wil ook wel eens een lint aan het hoofdstel. Sommige organisaties organiseren nog wel eens een tweede parcours b.v. een progressief waarin dan de amateur nog wel een kans heeft. Helaas word dit steeds minder vaak uitgeschreven sinds de mogelijkheid er is om zowel BB als B te starten. (ideaal voor de opleiding van jonge paarden) . Zoals U al aangeeft, klagen bij de KNHS helpt niet, maar de ervaring leert ons dat alle veranderingen bij de KNHS voortgekomen zijn vanuit de ruiters zelf en dat is de KNHS dan gaan reglementeren. Wel nu , Is er iemand onder die 850 ruiters die deze groep wil organiseren, en inventariseren wat nu precies hun verlangens zijn ? Van daaruit kunnen ze dan bekijken wat de mogelijkheden zijn zonder in conflict te komen met de KNHS. Met de huidige media moet dat toch geen probleem zijn.

 • Jos wouters

  Heer Frans Berings,het lijkt wel dat wij discuseren,hier doe ik niet aan mee,heb me al teveel hier laten horen.
  Nogmaals mij doet het weinig pijn,maar als u hierboven de drie sprekers hoort,dan begrijpt u toch waarschijnlijk ,dat het wel speelt.Het gaat niet om die ruiter die komt zeuren of klagen,het gaat om wat anders,het vieze spel spelen en bekenden voorop plaatsen,was 30 jaar geleden in de dressuur ook al,en nu in het springen.Waarom komen juryleden klagen,waarom terugloop in de laagste klasse,daarom wat er nu speelt ,nee u moet toch toegeven dat de spanning weg is ,geen barrage,welke voorbereiding op deze manier voor de klasse L.En het gaat er niet om wat ik of u denk ,het gaat om een ding ,in onze sport moet de gezelligheid weer terug keren,en tevreden ruiters hebben.Einde discussie.

 • Andrea

  Ook wij hebben meerdere malen te maken gekregen met “vriendjespolitiek”
  Ervaren ruiters starten een willekeurig paard in de B en krijgen gelijk een super hoge score voor stijl. Zo hoog dat ze zich zelfs 1 of 2 balkjes kunnen permiteren. Uiteraard dit zijn profesionele ruiters die paarden rijden als beroep voor bekende fokkers.
  Wij met ons “basis”paard komen er niet aan te pas hoewel wij ook een net rondje rijden en geen balken laten vallen.Gelukkig is er ( soms) nog een rubriek progressief waarin we wel kunnen scoren.
  Soms lijkt het wel alsof amateurs niet meer welkom zijn in de paardensport terwijl de basis rubrieken toch voor iedereen zijn ? Of toch niet ?

 • barbara

  Zo, die poll uitslag zegt genoeg lijkt me. KNHS kijk eens naar de mening van de ruiters en doe er ook eens wat mee.
  Trouwens, waarom alleen stijlpunten in de B? in de L en M wordt vaak abominabel gereden ten koste van het paard.

 • Meriam van Lier

  Ik ben het helemaal niet eens met het nieuwe B springen. Ik bekijk het nu van de kant van de ponysport .
  Hoe leg je het uit aan kinderen die een foutloos parcours hebben gesprongen dat ze het niet goed genoeg hebben gedaan. Een ander met fouten komt boven hen te staan. Ze mogen geen barrage rijden.Dit wekt enorme teleurstellingen en frustraties op bij de kinderen en bij de ouders. Het komt de sportiviteit zeker niet ten goede. Hoe moet een kind op een veilige manier de overstap maken naar het L springen.
  Ze hebben geen ervaring met barrage en moeten 10 cm hoger en als ze dan foutloos zijn moeten ze ineens op tijd nog eens 10 cm hoger. Over veiligheid gesproken !!!.
  We kunnen de juryleden hier niet de schuld van geven want aan hun is de taak opgelegd om met maar 3 cijfers een veld van soms tientallen ruiters en amazones te beoordelen.(waarvan 1 punt verzorging, dus eigenlijk 2 punten)
  ze moeten in de eerste ronde al plaatsingen maken en dat is moeilijk als het niveau dicht bij elkaar ligt, dan krijg je soms het idee van vriendjespolitiek. Ze moeten ergens verschil maken om niet op dezelfde punten uit te komen. KNHS doe er iets mee, ga terug naar het oude systeem met barrage voor de foutlozen en breng het spel en het plezier weer terug. En anders lang leve de wilde wedstrijd!!!!

 • Albert

  Goedemorgen,

  Ik heb helemaal geen probleem met de nieuwe stijlbeoordeling.
  We moeten een bepaald systeem hebben om een ruiter te beoordelen.

  Waar ik wel moeite mee heb dat je totaal geen uitleg krijgt waarom je bepaalde cijfers krijgt. Het zou mooi zijn dat je een uitleg krijgt bij alle 3 cijfers, op deze maniet weet je ook waar je aan moet werken. Daarnaast is het laatste cijfer bj mij helemaal een vraagteken aan het worden, de ene keer krijg je een 7 en de andere keer een 9, gebaseerd op?

  Voor de kringkampioenschappen en regiokampioenschappen, zou ik het wenselijk vinden dat er eerst een foutloze ronde gereden moet worden en daarna pas een ronde beoordeling op stijl. Op deze wijze maakt een ruiter met een mindere stijl toch nog kans om een een prijs te winnen op dergelijke wedstrijden.

 • Hennie

  Ik ben het eens met jurylid Jan Roelink. Uiteraard is het prima als de stijl wordt beoordeeld, maar doe dat dan weer zoals in het “oude” systeem. Als je nu in de B start met een jong paard dat zo nu en dan nog wel eens kijkerig is op de sprong, zit je zeker niet bij de prijzen. Terwijl een meer geroutineerd paard dat er één of twee balken vanaf gooit wel bij de prijzen zit. In mijn beleving ga je dan voorbij aan wat de bedoeling is van springen: foutloos rijden en in de barrage ook nog eens snel. In de B is er bijna nooit een barrage en moet je het dus doen met één rondje en is de beoordeling van de jury doorslaggevend. Het was juist zo fijn dat springen géén jurysport was, maar iedereen kon zien als je foutloos was sta je bovenaan, uiteraard wel met stijlpunten voor de uiteindelijke plaatsing. Want ga je nu door naar de klasse L, dan is de overgang enorm, want daar is de barrage dan ineens wel en in veel gevallen ook nog eens 10 cm hoger dan het basisparcours. Is dit dan eerlijk voor een paard?

 • annie

  Ik weet niet waarom mijn vorige reactie niet staat geplaatst, daarom nogmaals een poging, dat ik het met de heer Roelink, en meerdere reactie’s hierboven eens ben dat een amateur op deze manier met de nieuwe klasse B springen niet gemotiveerd wordt, door te beoordelen op stijlpunten en dit de doorslag geeft boven een foutloos parcours. Zoals het oude systeem was ging het daar eerst om en de stijlpunten gaven mede aan of je wel/niet een winstpunt had behaald en wat was daar mis mee? Als je geen toppaard kunt kopen zoals wij als amateur, tegenover de ervaren ruiters/amazones met veel betere getalenteerde paarden, maar je wilt toch leren/oefenen kom je eigenlijk niet eens meer aan de bak op deze manier, en dan zoals hier ook vaker wordt genoemd in de reactie’s, de vriendjespolitiek die er dus altijd was en is,(heel duidelijk genoemd wordt in reactie nummer 1) is toch gewoon verschrikkelijk dat dit van invloed is op de beoordeling van een jury. Dit hebben wij zelf ook aan den lijve ondervonden in de dressuur waar dit ook nog steeds gebeurt, jammer maar dan schiet het zijn doel voorbij en gaat het niet meer om de gevraagde oefeningen die een combinatie laat zien maar ben je overgeleverd aan een jury die je dus kan maken en breken op deze manier. Een lastig te rijden paard maakt het je ook niet echt gemakkelijk om een mooie stijl te tonen maar als je dan wel foutloos kan rijden zou dit toch de doorslag moeten geven,kan je daarna proberen aan je stijl te werken naarmate je meer ervaring krijgt. Een amateur moet hiervoor dan toch ook de kansen krijgen wat op deze manier nooit gaat werken.

 • annie lijklema

  Ook ik ben het eens met de heer Roelink en meerdere reactie’s hierboven o.a. die van Jos Wouters over de beoordeling van het B-springen voor de amateur door de beoordeling op stijl. Ik vindt dit niet een eerlijk systeem want het is een jurysport geworden, en de onervaren amateur met een “gewoon” paard kan het op deze manier nooit en te nimmer opnemen tegen de meer ervaren ruiters/amazones met betere(top)paarden. Het oude systeem was duidelijk en met 1 balk kon je met genoeg stijlpunten toch nog een winstpunt halen. Nu is het zo dat je een goede stijl moet hebben wat de voorrang heeft boven fouten maar hoe leer je nou het beste je stijl als amateur te verbeteren door ervaring op te doen in deze klasse en al helemaal als je ook nog eens een moeilijk paard te rijden hebt? En als je als jury bovendien iemand niet mag of niet kent kun je diegene met deze beoordeling maken of breken, dit doet mij denken aan de dressuur waar het ook vaak zo was en nog steeds voorkomt dit zal je er waarschijnlijk nooit helemaal uit krijgen maar je hoeft het ook niet in de hand te werken. Maar mijn belangrijkste punt is dat er voor de amateur niet zoveel meer aan is om op deze manier nog deel te nemen aan wedstrijden van de KNHS, die hier geen enkele rekening mee houdt in mijn ogen want het is een dure sport die hiermee zijn doel duidelijk voorbijschiet vooral voor de amateur en daarom stoppen, en dus is hiermee ook gelijk de terugloop in de starts te verklaren bij de amateurs.

 • C.Schouenberg

  Ik heb als vrijwilliger punten geschreven naast een officiële jury op een officiële springwedstrijd en ik heb met open mond geluisterd naar de gesprekken van de jury! Ik kan U zeggen dat dit in mijn ogen ( en oren) niet eerlijk verloopt! Bekenden krijgen hogere punten! En een meisje met een haflinger ( die alleen een tijdfout had) werd afgekraakt en kreeg hele lage punten! Commentaar van de jury: dit is een pony om lekker buitenritjes mee te maken! Er is dus zogauw er een jury aan te pas komt, sprake van ongelijkheid! Ik heb hen dit zeer kwalijk genomen en besloten om mij niet meer als vrijwilliger beschikbaar te stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.