Ga naar hoofdinhoud

Staat de KNHS te ver van haar leden vandaan?

Van: De Paardenkrant
Aan: Christa Larmoyeur, Janneke Petrie, Ellen van Bussel
De KNHS kwam vorige week in het nieuws met perikelen rond haar wedstrijdreglement. Een L-amazone die een HC-rondje in de M had gereden raakte in problemen, een Z-ruiter die voorafgaand aan het KNHS-kampioenschap internationaal 1,40 had gestart werd Z-kampioen. Ook het principe om stevige boetes op te leggen zonder de mogelijkheid te bieden om hiertegen in beroep te gaan kwam onder vuur te liggen. Dit leidt tot de vraag: staat de KNHS wel dicht genoeg bij haar leden, de ruiters?


Christa Larmoyeur Van: Christa
Gezien mijn ervaringen als lid van de Discipline Commissie Dressuur, weet ik zeker dat de KNHS er alles aan doet om aan de wensen van de ruiters te voldoen. Vandaar dat er ook iedere keer subregels ontstaan die uitzonderingen mogelijk maken. Dat maakt het misschien iets onoverzichtelijk, maar voor de regel: ‘Op een kampioenschap mag alleen gestart worden in de hoogst gemeenschappelijke klasse’, is maar één uitleg mogelijk. Ook het HC-starten valt onder officieel starten. En de boete is alleen zo hoog als het een overtreding bij een kampioenschap betreft. Een gewone boete begint altijd met een waarschuwing en bouwt langzaam op.
We weten allemaal dat het afnemen of later toevoegen van een titel alleen maar verliezers kent.
Na een kampioenschap gelden echter andere regels omdat in sommige regio’s ruiters anders soms wel bijna twee maand moeten wachten voordat ze kunnen promoveren. De boete van 250 euro is erg zuur, echter alleen ingevoerd om de sport eerlijk te houden. Dus probeer altijd de regels goed te kennen, dat voorkomt veel ellende.


Janneke PetrieVan: Janneke
Voorstellen uit het wedstrijdplatform en de technische commissie komen vaak bij ruiters of verenigingen vandaan. Een duidelijk voorbeeld was de discussie over de tweede dressuurproef afgelopen winter. Dat werd ingebracht in het wedstrijdplatform en ging ná een intensieve discussie onder de leden niet door. Opvallend was dat de ene regio volledig op z’n kop stond en de discussie in een andere regio kennelijk nauwelijks speelde.
Als afgevaardigde vanuit het regiobestuur naar het wedstrijdplatform en de Ledenraad, valt het me op dat de groep ruiters die actief meedenkt, verhoudingsgewijs beperkt is. Natuurlijk moeten de KNHS en de ruiters zo dicht mogelijk bij elkaar staan. De uitdaging is dat ook de actieve sporter voor een deel zorg draagt dat informatie op de juiste plek terecht komt. Bestuurders zijn per definitie passanten, waarvan de kwaliteit van het functioneren mede bepaald wordt door de wijze waarop zij vanuit de sport ‘gevoed’ worden.


Ellen van Bussel (Large)Van: Ellen
De KNHS zou er voor de ruiters moeten zijn, maar het lijkt er steeds meer op dat de ruiters er zijn voor de KNHS. Om te beginnen is het niet van deze tijd dat er geen beroep- of bezwaarmogelijkheid bestaat tegen door de KNHS (absurd hoge) opgelegde boetes. In De Paardenkrant van vorige week staat dat dit is ingevoerd omdat de tuchtprocedures voor de KNHS te duur zijn. Er wordt wederom gedacht vanuit de KNHS en niet vanuit de ruiters. Daarbij komt dat de KNHS eens naar de regelgeving op zich zou moeten kijken. De bepalingen waar zij de boetes op baseert zijn hard aan verandering toe. Maar over dat laatste punt heb ik al eens een kritische column geschreven en de KNHS antwoordt daar simpelweg op dat de regels zijn opgesteld door de Ledenraad, die is gekozen door de ruiters. En daar moet je het dan maar mee doen.

Deze Info@ verscheen woensdag 10 april 2013 in De Paardenkrant.


Poll

De KNHS staat te ver van haar leden vandaan. Lees meer

Laden ... Laden ...

15 reacties op “Staat de KNHS te ver van haar leden vandaan?

 • Irene Dubbeldam

  De KNHS staat inderdaad ver van haar leden af en als mensen daar gesprekken over aangaan met de KNHS krijgen ze nul op het rekest. In het geval van het meisje dat HC gestart is blijkt maar weer eens dat je dus beter naar een wilde wedstrijd kunt gaan en dat die wilde wedstrijden dus wel populairder zullen worden.
  Nog een voorbeeld: de KNHS voert regels in dat wedstrijden alleen nog digitaal georganiseerd kunnen worden en op de dag dat dat inging, was de KNHS nog niet up-to-date voor de ruiters. Startlijsten.nl wel. Ook nu loopt startlijsten.nl weer voor de op KNHS. Startlijsten is voor de ruiters veel gebruiksvriendelijker en duidelijker.
  Mensen die al jaren wedstrijden organiseren, maar niks met een computer hebben zijn buitenspel gezet. Vaak zijn de bestuursleden ouderen, die nog hart voor de club hebben, maar door dit soort regels uit hun functie stappen, ook hierin heeft de KNHS niet aan de leden gedacht, alleen aan de portemonnee, het is alleen zo jammer dat wij als ruiters niks merken van het feit dat de KNHS door de digitaliseren een hoop geld in haar zak houdt. Geen coupons meer laten drukken. Geen coupons printen. Geen coupons versturen. Digitale facturen. Telefonisch vaak slecht bereikbaar en op mails laat reageren. Geen personeel die alle behaalde punten hoeven (na) hoeven te tellen. Geen archief met coupons bijhouden. Al die besparingen zien wij niet terug in onze portemonnee. De KNHS zet daar gewoon weer wat nieuwbouw neer. Allemaal prachtig hoor, maar als je ziet hoeveel leden van de KNHS daar gebruik van maken, dan is het geen investering voor de leden. De KNHS verhuurt haar faciliteiten dan ook veel, maar in die winst delen wij als ruiters niet mee.
  Als je een klacht hebt over de gang van zaken tijdens wedstrijden of examens, dan verschuilen ze zich achter heel goed opgeleide examinatoren/juryleden, bij andere zaken verschuilen ze zich achter de ledenraad. Kortom ze komen overal mee weg en alles wat niet goed is heeft een ander gedaan of is de schuld van de ruiters, omdat zij deze mensen gekozen hebben.
  De opmerking van Janneke dat de ledenraad met de leden meedenkt met als voorbeeld de twee proeven, dat is een voorbeeld van een regel die heel veel leden direct zouden raken. Op het laatste moment was er iemand die snapte wat het gevolg kon zijn en die heeft de leden wakker geschud. Ik kan me niet herinneren dat ik de afgevaardigde van de leden heb gevraagd of hij alsjeblieft wil gaan regelen dat de tweede proef bij dezelfde jury niet voor punten telt en ik heb in mijn omgeving ook niemand gehoord die dat zou willen. Het is een voorbeeld van regels die gesteld worden door mensen die ver van de ruiters af staan. Ik kan me erg vinden in de reactie van Ellen.

 • Laura Ginsel

  Ook het besluit van de ledenraad dat de startcoupons per 1 januari 2012 bij het oude papier konden heeft veel leden tegen het zere been geschopt, op zeer korte termijn werd deze beslissing genomen en veel leden hadden nog voor tientallen euro´s coupons liggen wegens bijvoorbeeld kreupelheid of andere redenen waarom er niet gestart kon worden. Alleen `complete`setjes besteld na 1 juli 2012 werden vergoed, alle coupons gekocht voor die datum dus niet. Dat terwijl er in september 2012 nog een artikel in de PaardenSport stond waarin werd uitgelegd dat startcoupons onbeperkt houdbaar waren!!!
  Ik vind het een vreemde zaak dat de KNHS ledenraad zo makkelijk over andermans centen heeft beslist, je betaalde per slot van rekening €1,50 per stuk voor een coupon die onbeperkt geldig was!!!

 • Rokx

  KNHS heeft een monopoliepositie en zal deze altijd houden. De VLP (vlaamse Liga Paardensport) heeft in België de zaakjes beter voor elkaar conform de FEI regelementen. Één van de redenen waarom ik veel in Belgie en zeeuws vlaanderen start en geregeld in Duitsland.

 • jos wouters

  Helemaal eens met Irene Dubbeldam,en Laura ,en Ellen.
  Eigen ervaring leert dat praten met de kopstukken van de knhs niks opleverd,het kader gaat voor de amateur betaald het gelach.
  Zolas een oude fokker die paarden laat rijden een 10 tal jaren als bewees met zijn stelling,zij drinken champagne en wij water.
  Slecht bereikbaar is inderdaad waar ,maar dit is tegenwoordig een probleem dat zich overal voordoet.Maar dat men de coupons abrupt afschaft,en zelf niet klaar is met een nieuw systeem,bewijst in mijn ogen op slechte leiding,ondoordacht.Regels veranderen,wedstrijden anders uitschrijven dan ze in werkelijkheid verreden zijn,slechte zaak,en dan maar zeggen dit kan niet ,hoeveel bewijs moet er zijn of op tafel gelegd worden.Paard en sport aan iedereen verplichten terwijl 90 % er niet eens in kijkt,bedankt heren voor alles wat jullie ons de laatste jaren afnamen.

 • piet reggers

  Mensen jullie hebben gelijk,weg ermee en meer wilde wedstrijden,af van die vriendenspelletjes ,en zelf verrijking.Terug naar de gezelligheid,zonder onnozele en overbodige regelgeving.Onze hobby is voor plezier te hebben.
  (De redactie heeft deze reactie ingekort.)

 • annie lijklema

  Bovenstaande reactie’s en die van Ellen van Bussel sluit ik mij volledig bij aan, de KNHS staat inmiddels te ver van haar leden. Vooral voor amateurs wordt op deze manier de sport, voornamelijk als een mooie hobby, onmogelijk gemaakt vanwege de steeds hoger wordende kosten die je worden opgelegd bij het bedenken van allerlei nieuwe regels die veelal hun doel ook nog voorbij schieten met name het B-springen nieuwe stijl. Hierdoor is zeker de motivatie afgenomen, terugloop in starts, voor de amateur om nog deel te kunnen/willen nemen aan wedstrijden want velen hebben vaak een (basis)paard die het moet afleggen tegen de meer ervaren ruiters/amazones met betere paarden. Maar helaas heeft niet iederéén het geld om een (top)paard te kopen maar hier wordt door de KNHS geen enkele rekening mee gehouden,laat staan geluisterd zoals dhr. Jos Wouters noemt in meerdere Polls en ook tijdens een gesprek dat hij heeft gehad met een aantal heren van de KNHS. Jammer maar op deze manier zal er eerst een nieuwe bond moeten komen, die wel open staat voor amateurs en diegenen die ook graag willen blijven genieten van hun hobby, en die er is voor alle leden. En op een wedstrijd niet na 1 rondje, dat misschien nou net niet ging zoals ze graag hadden gewild, weer naar huis kunnen gaan zonder dat er nog iets van een soort oefenrondje is om wat meer ervaring op te doen met je paard op vreemd terrein als je er toch bent. Want de kosten om er heen te rijden en alle benodigde documenten om mee te mogen doen zijn toch al gemaakt en dan is het toch nog een beetje de moeite waard, want oefening baart kunst.

 • Mirjam Salomé

  Wat mij betreft is KNHS vooral met zichzelf bezig. Mijn ervaring als ruiter is ‘ik kan heel best zonder KNHS’. Voor het krijgen van een goede training heb ik KNHS niet nodig, voor buitenrijden ook niet en voor het organiseren van een wedstrijd op stal ook al niet.

  Ik denk als meer mensen zouden bedenken dat zij zonder KNHS kunnen, misschien komt KNHS er dan achter dat zij niet zonder haar leden kan. Pas dan zal er misschien wat veranderen.

 • van der velden

  Zoals uit de reacties blijkt is het niet meer een kwestie van afstand tussen de KNHS en de leden, maar zijn de leden er slechts voor de KNHS. De monopolie positie van de KNHS heeft in een ommezien geleid tot taferelen die doen denken aan George Orwell’s beroemde boek Animal Farm. Hier grepen de varkens de macht en bogen alle boerderij regels in hun eigen belang om. Hun macht werd daardoor onaantastbaar. Beroepsmogelijkheden werden uitgeschakeld. Zo ook gebeurd dit precies zo bij de KNHS. Wedstrijdmanagers als Luiten, directeuren als Bierling en voorzitters als Ploegmakers zijn onbereikbaar in hun ivoren torentje en weigeren ook ieder antwoord of overleg. Leden worden gestraft door de inquisitie(lees tuchtraad ) en aan de schandpaal genageld voor kleine administratieve vergissingen bij steeds veranderende regelgeving. Straffen worden hiervoor opgelegd die zo exorbitant hoog zijn dat ze al gauw gelijk staan met straffen voor zeer ernstige delicten in de samenleving. En dat alles ten laste van eenvoudige amateur sporters, die zonder winstbejag hun sport uit willen oefenen. Het bestuurlijke kader van de KNHS vind zich blijkbaar zo belangrijk, dat ze totaal geen oog meer heeft voor de wensen en behoeften van de leden. Ze zijn alleen nog maar met zichzelf bezig en hun eigen ego op te poetsen. Het is duidelijk dat dit geen lang leven beschoren zal zijn. De deur naar een andere organisatie is door de KNHS zelf al wagenwijd opengezet. De eerste verenigingen hebben al hun vertrouwen en hun lidmaatschap opgezegd en gaan hun krachten bundelen. Wie hier belangstelling voor heeft of ook al bezig is met een meer lidvriendelijke organisatie kan zich melden op emailadres: [email protected]

 • Laura

  Ik heb nog een reden om ervan overtuigd te zijn dat de KNHS er niet VOOR de leden is:
  De laatste uitgave van het dressuurproevenboekje bevatte een groot aantal slecht gebonden exemplaren, omdat ik jureer krijg ik altijd een gratis boekje, het exemplaar dat ik kreeg viel na 5 keer jureren al uit elkaar. Naar aanleiding van mijn opmerking per mail hierover kreeg ik een antwoordnummer om het boekje naar toe te sturen met de opmerking dat het bekend was dat er een slechte partij bij de drukker vandaan was gekomen en dat ik een ander boekje kreeg. Tot mijn grote verbazing is er door de KNHS nooit aan de leden bekend gemaakt dat slecht gebonden boekjes konden worden opgestuurd en omgeruild voor een nieuw exemplaar, nee stel je voor, dat kost? immersgeld!?

 • piet gerritsen

  Zoals we hieronder kunnen lezen zijn er steeds meer leden die het beu zijn .
  Ons gesprek op het knhs centrum met Willem Luijten en Ger Naber ,was verloren tijd,niks doen ze ermee. Heren we willen jullie nog tot half Mei de tijd geven om te komen met voorstellen,die veranderingen brengen ,zoals we hebben aangegeven ,zo niet gaan we verder aan de slag met een andere bond op te richten. Nu hebben we weer meer mensen die zich beklagen en om wat anders schreeuwen.
  Dit is jullie kans om met voorstellen te komen, anders komt er een andere bond, ten koste van weet ik wat. Wij leden maakten de knhs groot, nu zijn er genoeg leden en de monopolie posite komt nu in gevaar,want er komt concurentie. De eerste afspraken zijn al gemaakt.
  Als je alleen de lakens uitdeelt vanaf een stoel op kantoor, ja dan hoor je niet veel. Hobbyisten laten betalen en niks willen geven of er voor doen, het gaat nu veranderen. Johan van de vVlden en Jos Wouters. we staan achter jullie.
  (De redactie heeft deze reactie ingekort)

 • Sjaak Hoedjes

  Janneke Petrie, regiovoorzitter, is hier duidelijk. Ze schrijft:”bestuurders zijn per definitie passanten, waarvan de kwaliteit van het functioneren mede bepaald wordt door de wijze waarop ze vanuit de sport gevoed wordt.”
  Het is dus de schuld van de leden dat de bestuurders niet functioneren. En zo werkt het bij de KNHS. De bestuurders kunnen ook zelf zorgen dat ze goed gevoed zijn door zelf naar de leden toe te gaan om te weten wat er in het veld plaats vindt. Nu wachten ze af tot er iets aangereikt wordt om het vervolgens niet aan te pakken en zich om te draaien.
  Complete verenigingen worden stuk gemaakt doordat men weigert zich juist te laten informeren. Zo ook door Janneke Petrie. Zij is ook een voorbeeld van een ras-KNHS bestuurder.
  Sjaak Hoedjes

 • Elly Cardinaal

  Ik (h)erken de afstand tussen de KNHS en haar leden.
  Maar denk dan ook gelijk: “Wat doe ik als lid om die afstand kleiner te maken?”
  Heeft iemand onder ons bijvoorbeeld ooit de staturen van de KNHS al eens gelezen?

  De onoverzichtelijke organisatiestructuur, de erg globale beleidsplannen en het niet kunnen vinden van agenda’s en notulen van de verschillende overlegorganen/werkgroepen maken het niet makkelijk om de door de KNHS uitgestippelde weg te kunnen volgen.

  Aan de andere kant zie ik weinig leden zich echt verdiepen in de materie, laat staan zich hier actief mee bezig houden. En dan is het natuurlijk wel makkelijk om tegen het KNHS huisje te schoppen als een besluit je niet zint. Een vereniging is er uiteraard voor leden maar moet ook gemaakt worden door diezelfde leden. En dat laatste komt er helaas vaak op neer dat de kar maar door enkele mensen getrokken wordt.

  Ik zie wel beweging in de KNHS. Denk aan de bixiedagen, de stand op Horse event (al vond ik het bijna “eng” om daar naar binnen te stappen :), de trainingsweken etc. etc.
  Maar mede door de nieuwsbrieven en ander publicaties wordt er toch een beeld gevormd dat de KNHS draait om die smalle groep topruiters. Hun prestaties en “vernieuwend” gedrag worden wel erg uitvergroot. Die kan voor een bepaalde groep prikkelend werken maar voor het overgrote deel van de leden een ver van mijn bed show.

  Het programma “Recht in de regio” gaf heel duidelijk het pijnpunt van de organisatie aan.
  Te veel en vooral ingewikkelde regels. Als officieel roepen sommige vragen bij mij al onduidelijkheid op en als ik dit dan bij het navragen bij de KNHS verschillende antwoorden oplevert, raak ik er zelf gefrustreerd van.
  En dan vraag ik aan de KNHS: “Kan dit nu echt niet minder en op zijn minst eenvoudiger?”

 • bert schoemaker

  Ik zag onlangs tot mijn verbazing weer dat een ruiter welke regelmatig springwedstrijden rijdt, weer met een paard de ring inreed, terwijl dat niet het paard was, welke de omroeper zei dat het moest zijn. Er kwam ook geen protest of opmerking van de ruiter. In de jaren dat ik springwedstrijden bezoek heb ik elk jaar wel een paar gezien dat dat gebeurde. Het is schijnbaar mogelijk dat paarden die gewoon op stal blijven staan punten behalen bij het springen. ik vind dat controle door het knhs vanuit de luie stoel. waarom heeft een paard dan eigenlijk een chip moeten krijgen.

 • ilona hendriks

  als bestuur van een landelijke rijvereniging zijn we enkele jaren geleden plots op de zwarte lijst van de KNHS gezet van verenigingen die hun statuten niet op orde haddden. Omdat een fusie in het vooruitzicht lag wilden we wachten om zo niet te veel kosten te maken. Maar de KNHS dreigde met startverboden voor leden van verenigingen die op de zwarte lijst stonden. Met veel spoed moesten we iets regelen bij de notaris voor veel geld. We hebben de statuten opgestuurd naar de KNHS, er is nog wel een ontvangstbevestiging gekomen met de mededeling dat ze er nu niet naar konden kijken omdat er zoveel tegelijk binnen kwamen en later hebben we er NOOIT MEER WAT VAN GEHOORD!!!! Schandalig! Zo ga je niet met je leden om. EN nu de fusie een feit is geven ze weer foute informatie. Ik ben er helemaal klaar mee. Op naar een nieuwe bond, wie durft!

 • Tineke

  Geld voor lidmaatschap. geld voor contributie, geld voor startpas, startgeld, een opgedrongen abonnement
  en zo kan ik nog wel even doorgaan. We kunnen nu de schuld wel bij het KNHS leggen, maar ruiters van Nederland wordt het niet eens tijd dat wij ons domweg niet meer als melk koe laten misbruiken!!!!!!!
  Samen met de verenigingen moeten we eens een vuist maken en op tafel slaan en niet meer het handje dat maar centjes betaald en betaald en waarvan (bijna) iedereen zich hardop afvraagt; waarvoor????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.