Ga naar hoofdinhoud

Moet het KWPN de erkenning van het AES nog eens herzien?

Van: De Paardenkrant
Aan: Bert Poppelaars (fokker), Karin Retera (amazone, instructrice, jurylid), Tim Coomans (handelaar)
Het Anglo-European Studbook is de afgelopen tijd in het nieuws gekomen als het stamboek waar driejarige hengsten zonder het afleggen van enig verrichtingsonderzoek rechtstreeks kunnen worden ‘approved’. Dit houdt onder meer in dat nakomelingen van deze hengsten een Register A-papier krijgen en aan alle KWPN-evenementen deel kunnen nemen. Moet het KWPN de erkenning van het AES nog eens herzien, of is het AES juist wel een goede luis in de KWPN-pels?


opi1 - info@ Bert PoppelaarsVan: Bert
Het goedkeuren van hengsten die nog geen test hebben afgelegd is niet alleen iets wat bij het AES gebeurd. Meerdere andere stamboeken laten driejarige hengsten ook toe tot de dekdienst. Ik heb daar niet zoveel moeite mee en deze hengsten dekken meestal niet al te veel merries. De fokkers zijn kritisch genoeg om de kwaliteit van de betreffende hengst in te schatten en iedereen weet dat een goedgekeurde KWPN-hengst een andere status heeft dan een hengst die bij het AES ‘approved’ is.
Daarom hoeft het KWPN de erkenning van het AES niet te herzien. Bij deze roep ik het AES wel op om erg terughoudend te zijn met de status ‘approved’ voor driejarige hengsten. Fokkerij staat of valt met de kwaliteit van het uitgangsmateriaal. Dus fokkers doe je huiswerk en maak een weloverwogen keuze.


Karin Retera
Foto Lonneke Ruesink

Van: Karin
Wat de reglementen van het AES betreft, is er niks nieuws onder de zon. Men voert dit beleid al veel langer, dus het KWPN is hiervan op de hoogte. De nakomelingen van AES-hengsten worden bij het KWPN in het A-register geregistreerd. Dat wil zeggen dat er nog steeds een barriëre is om definitief opgenomen te worden in het hoofdstamboek. Deze paarden zullen toch een PROK en/of cornage onderzoek moeten ondergaan, en/of een verrichtingstest moeten afleggen. Het KWPN heeft onlangs aan een aantal stamboeken erkenning verleend wegens een hoge positie op de WBFSH-ranking, waaronder het AES. Waar ik me meer zorgen over maak zijn de interne ruzies binnen bestuur en directie van dit stamboek en de geldigheid van goedkeuring van hengsten. Ik ben geen insider en kan er inhoudelijk niks zinnigs over zeggen, maar één ding weet ik wel en dat is dat gekrakeel niet in het belang is van fokkers en eigenaren.


opi1 - info@ Tim CoomansVan: Tim
Waarom niet? In eerste instantie komen de mensen die nu bezig zijn met het AES uit het paardenvak. Deze mensen hebben vele jaren paarden beoordeeld voor sportaankoop en -verkoop, alsmede exterieurkeuringen. Deze mensen zijn allemaal betrokken bij de KWPN-keuringen en weten als geen ander wat het KWPN wil zien. Echter, vind ik wel dat de lat bij de ‘approved-paarden’ fors omhoog moet. Dit door bijvoorbeeld minimaal drie keer een aanlegtest af te leggen met een bepaald percentage, als 3,5- a vierjarige. Beoordeeld door een capabele jury.
Uiteindelijk zijn er in het verleden diverse AES-hengsten tot het allerhoogste niveau gekomen. Om een paar voorbeelden te noemen: Bretton Woods en Ravel. Meer hengsten krijgen hierdoor een kans. De fokker beslist uiteindelijk zelf of hij een AES-hengst wil gebruiken of niet. En commercieel gezien is het sowieso een goede zaak, als export product.

Deze [email protected] verscheen woensdag 17 april 2013 in De Paardenkrant.


Poll

KWPN moet erkenning van het AES herzien. Lees meer

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Moet het KWPN de erkenning van het AES nog eens herzien?

  • JOS WOUTERS

    Het zal toch niet iedereen ontgaan zijn dat de AES hengsten wel degelijk mee doen op het aller hoogste niveau,of door aes gekeurd te zijn ,zich op latere leeftijd in de kijker hebben gesprongen.Jammer wel dat er enig gekibbel is intern, maar waar is dat niet,alleen nu brengt het iemand naar buiten.Maar oog voor een goed paard hadden en hebben ze wel altijd gehad.Zelf heb ik er 4 gekeurd gehad,wat toch wel enige waarde vermeerdering mee bracht dat hij ergens gekeurd was.Met een aes veulen of register A zijn andere mogelijkheden,die kwpn bestuursmensen zelf aandragen om te doen.Zo zijn er mogelijkheden deze veulens elders in te schrijven,maakt niet zoveel uit voor een top paard welk stamboek hij heeft.Het AES moet gewoon blijven ,en veulens moeten in register A.
    En ja elke fokker heeft eigen voorkeur voor een hengst.Heb zelf een paar nakomelingen van de eigen hengsten ,en deze doen niet onder voor een dure kwpn er.Er zit nog altijd een moeder achter.Of maakt elke kwpn hengst top veulens,denk dat we zat voorbeelden kunnen noemen waar dit niet het geval is,en tot slot dekt een hengst niet genoeg ,dan is de contributie te duur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook