Ga naar hoofdinhoud

Hoort aanpassing toegestane tijd bij moderne springsport?

Van: De Paardenkrant
Aan: Roelof Bril (bondscoach), Jeroen Dubbeldam (ruiter), Henk Linders (parcoursbouwer)
De FEI wil niet langer dat juryleden en parcoursbouwers na de eerste starters in het springparcours de vastgestelde tijd veranderen. Deze ‘noodgreep’ zou alleen in uitzonderlijke gevallen toegepast mogen worden. De parcoursbouwer moet maar beter opletten als hij de tijd instelt, vindt FEI-springbaas John Roche. Heeft de FEI naar jullie mening gelijk?


opi1-info foto2 Roelof Bril (rechts) (Large)Van Roelof:
Ik vind dat totale onzin. Je kunt pas na één of twee starts inschatten hoe het loopt. Bij het parcours lopen kun je een inschatting maken, maar het rijdt vaak anders dan dat het bij het lopen lijkt. Dan moet de parcoursbouwer de mogelijkheid hebben om de tijd aan te passen. Frank Rothenberger kent de combinaties beter dan wie dan ook. Dan vind ik het belachelijk dat de juryleden, die er veel minder van weten dan een parcoursbouwer, ingrijpen en een belangrijke wedstrijd als de Wereldbekerfinale om zeep helpen.


opi1-info@-Foto 2 Jeroen DubbeldamVan Jeroen:
Van mij mogen ze de regel laten zoals ‘ie is. In de praktijk blijkt vaak genoeg dat de tijd terecht aangepast moet worden. Het parcours loopt vaak anders dan dat je het rijdt. Soms kun je in een lijn niet tot vierhonderd meter per minuut komen. Alle parcoursbouwers hebben ervaring genoeg, maar de tijd exact inschatten van te voren is heel moeilijk. We hebben deze regel altijd gehad en waarom zou je dat veranderen? Of de tijd klopt hangt van zoveel factoren af. De piste of ring is doorslaggevend. Het kan een proef enorm beïnvloeden als de tijd niet goed staat. Ik heb ook nog nooit iemand horen klagen over deze regel. Dus wat mij betreft laten zoals het is.


opi1-Info@-Foto 3 Henk LindersVan Henk:
Ik ben het niet eens met de stelling van de FEI. Het is heel moeilijk om van te voren de tijd precies te meten. Je weet pas hoe het loopt na de eerste twee ruiters. Je moet met de kwaliteit van de ruiters en paarden tegenwoordig de tijd wel kort houden, anders komen er te veel in de barrage. Er zijn omstandigheden waarin je de tijd na drie ruiters moet kunnen aanpassen. Soms rijden ruiters een wending die je op de tekening niet had voorzien. Of er zit een natte of slechte plek in de bodem, waardoor een hindernis op een andere plek gezet moet worden, waardoor de ruiters tien of vijftien meter meer nodig hebben dan op voorhand bedacht was. Ik liep er afgelopen weekend in Mierlo ook nog tegenaan. De tijd stond eigenlijk te krap. Vincent Voorn reed als tweede in 77 seconden rond en de toegestane tijd stond op 74 seconden. Als ik vier seconden had bijgesteld dan waren er te veel ruiters in de barrage gekomen. Bij drie seconden hield Vincent nog steeds een tijdfout. Dus ik heb de tijd niet aangepast. Achteraf is het ontzettend spannende sport geworden, maar ik denk dat je het per parcours moet bekijken en dan moet kunnen bijstellen als dat nodig is.

Deze info@ verscheen woensdag 30 april in De Paardenkrant


Poll

Aanpassing toegestane tijd hoort bij moderne springsport Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Hoort aanpassing toegestane tijd bij moderne springsport?

  • eddy crul

    Moet mij hier eigenlijk niet mee bemoeien want ik ben niet actief bezig in de springdiscipline,ik volg het alleen op TV. Maar een mening van een buitenstaander kan soms neutraler zijn dan van een insider.
    Als ik goed geïnformeerd ben staat er niets in het reglement dat dit toelaat.Dus heeft het FEI momenteel gelijk.Het wordt dus momenteel toegepast tegen het reglement in en oogluikend toegelaten.
    Als nu mr John Roche het reglement wil toepassen heeft die man ineens de boter opgegeten.Dat is toch de omgekeerde wereld.Nu vind ik dat de actieve springers als zij met zijn allen achter de tijdsaanpassing staan er moeten voor zorgen dat dit in het reglement komt.Dan is het probleem meteen opgelost.Persoonlijk vind ik de tijdsaanpassing een flauwe maatregel en zelfs oneerlijk en volgens mij moet de parcoursbouwer een ander middel vinden opdat zijn parcours vanaf de eerste deelnemer vast ligt voor de ganse wedstrijd.De uitvlucht dat er te veel deelnemers in de barrage zouden kunnen zitten is volgens mij op sportief vlak fals.Organisatorisch is het misschien een probleem omdat de barrage dan langer gaat duren maar is volgens mij ook geen echte reden.Daarbij hebben de grote namen niet het alleenrecht om te winnen.De beste van die dag wint. In ieder geval is het de spring discipline die hier klaarheid en correcte richtlijnen moet opstellen wat mag en niet mag. vr gr EC

  • Frans Berings

    Artikel 204 – parcours en meting
    1. Voor aanvang van de rubriek moet de jury het parcours lopen om de hindernissen te inspecteren. Het parcours is de weg die een deelnemer, vanaf het moment dat hij in de juiste richting door de start rijdt tot de finish, moet afleggen. De lengte van het parcours moet op de meter nauwkeurig worden gemeten, rekening houdende met de normale lijn die het paard, vooral in de wendingen volgt. Deze normale lijn moet door het midden van de hindernissen lopen.
    2. Bij kampioenschappen, landenwedstrijden en grote prijzen moet de voorzitter van de jury – of zijn plaatsvervanger – zich er van verzekeren dat de parcoursbouwer het parcours juist heeft gemeten. Het is de jury toegestaan de toegestane tijd te wijzigen, indien de omstandigheden zoals genoemd in art. 204.3 zich voordoen.
    3. Wanneer een rubriek eenmaal is begonnen, mag alléén de jury beslissen dat een ernstige vergissing is gemaakt bij de berekening van de lengte van het parcours. De jury moet hierover beslissen nadat drie deelnemers het parcours zonder ongehoorzaamheden, vallen of een andere onderbreking hebben afgelegd, maar voordat de eerstvolgende deelnemer is gestart. In dit geval heeft de jury de mogelijkheid de toegestane tijd te wijzigen. Het resultaat van de deelnemers, die het parcours hebben gesprongen voordat de toegestane tijd werd gewijzigd, zal dan worden gecorrigeerd.
    4. Wanneer de toestand van het terrein slecht wordt, mag de jury de snelheid zoals bepaald in het vraagprogramma voor de start van de eerste deelnemer aan de rubriek wijzigen.

  • Karel de Lange

    @2 Frans Berings
    Dank voor het plaatsen van het reglement. Net als in de dressuur dienen de jury, de parcoursbouwer en ruiters zich aan het reglement te houden. John Roche heeft dus volstrekt gelijk.
    Als men daar de hand mee licht, viert de willekeur hoogtij. In de dressuur hebben we inmiddels gezien hoeveel fysieke schade dit voor de paarden en sport meebrengt waardoor buitenstanders terecht steeds meer de “Finger in der Wunde” leggen.

  • Frans Berings

    @3 Karel de Lange
    Frank Rothenberger is een top parcoursbouwer, gerespecteerd door de internationale topruiters, die het deelnemersveld goed kan inschatten,die altijd faire parcoursen neerzet en voor het publiek spannende sport biedt.
    Hij had meteen na de eerste deelnemer door dat hij een vergissing had gemaakt, en is meteen naar de jury gegaan om dat reglementair goed te maken via artikel 204.3. Alléén de jury mag de beslissing maken of de tijd aangepast word. Dat hebben ze niet gedaan. Ik neem aan dat de Hr. John Roche, directeur springsport van de FEI, zelf tot de jury behoorde, anders klopt hier iets niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.