Ga naar hoofdinhoud

Moet het niet eens afgelopen zijn met de dressuurtop die elkaar ontwijkt?

Van: De Paardenkrant
Aan: Hans Peter Minderhoud (dressuurruiter), Laurens van Lieren (dressuurruiter en directeur sportief dressuur CHIO Rotterdam), Gabriele Pochhammer (uitgeefster St. Georg)
Naast het Nederlandse dressuurteam sturen ook de Britten een B-kaderteam naar CHIO Aken. De confrontatie met de Duitse dressuurtop wordt zo uitgesteld tot het EK in Herning. Heeft toernooidirecteur Frank Kemperman een punt als hij vindt dat op het meest prestigieuze dressuurconcours van de wereld enkel de top moet rijden? En moet het daarbij niet eens afgelopen zijn met de dressuurtop die elkaar ontwijkt en zo de confrontatie uitstelt?


Foto Lonneke Ruesink
Foto Lonneke Ruesink

Van: Hans Peter
Frank Kemperman heeft – als toernooidirecteur van toch het mooiste concours ter wereld – zeker een punt. Je wilt natuurlijk de allerbeste ruiters tegen elkaar zien strijden, om mooie sport neer te zetten voor het publiek.
Aan de andere kant: als je in de agenda kijkt, is de planning dit jaar niet handig. Aken is precies één week na onze EK-observatiewedstrijd in Rotterdam. Had er meer ruimte tussen gezeten, dan was het een ander verhaal. De Duitsers doen overigens zelf precies hetzelfde. Zij sturen een C-team of zelfs D-team naar Rotterdam, in mijn ogen het tweede mooiste concours.
Als ik voor Edward en mijzelf spreek: wij hebben bijna altijd in Aken gereden. Maar dit jaar kwam het gewoon heel onhandig uit. De dressuurtop stelt de confrontatie wel vaker uit, zo werkt het een beetje. En ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld Charlotte Dujardin Valegro niet direct in zijn eerste wedstrijd na een rustperiode tegenover Damon Hill wil zetten.


Laurens van LierenVan: Laurens
Laat ik vooropstellen dat ik vóór mooie sport ben. De mooiste sport ontstaat als alle toppers aanwezig zijn en tegen elkaar strijden. Zulke sport vind je logischerwijs op de eindronde van het seizoen, de EK’s, WK’s en Olympische Spelen, waar de medailles verdeeld worden. De opbouw naar die evenementen is cruciaal. Per combinatie kunnen er grote verschillen bestaan in wat de ideale opbouw naar zo’n kampioenschap is.
Je kunt simpelweg niet verlangen dat alle toppers vóór een eindronde tegen elkaar uitkomen, alleen al omdat een concours als Aken ook concurrentie ondervindt van bijvoorbeeld CHIO Rotterdam. De datum van Aken is naar voren geschoven, waardoor de ruiters nu gedwongen worden om te kiezen uit deze twee top evenementen.
Als sportliefhebber vind ik dat het ‘politieke spel’ geen rol daarin zou mogen spelen. Concurrenten in topsport behoren elkaar nooit om andere dan de hierboven genoemde redenen te ontlopen. Het zou toch raar zijn als tennissers niet aan een toernooi deelnemen omdat hun grote concurrent voor de volgende Grand Slam daar ook is. Natuurlijk heb je bij dressuur te maken met jury’s en de theorie over precedentwerking is ook mij niet vreemd, maar ik vind dat een verkeerde benadering van onze sport. Als we dressuur niet als een echte, objectieve sport beschouwen, zal het dat ook nooit kunnen worden. Het ‘politieke spel’ wordt juist in stand gehouden door de deelnemers aan dat ‘spel’.


Gabriele PochhammerVan: Gabriele
Dit onderwerp is niet nieuw. Al tientallen jaren vermijden de beste dressuurcombinaties elkaar heel nadrukkelijk in de aanloop naar een kampioenschap. Vanzelfsprekend is het voor een organisator – en al helemaal voor de baas van een topconcours als Aken – ergerlijk als hij de topruiters uit alle landen niet kan presenteren aan zijn toeschouwers en sponsors.
Uiteindelijk moet elke nationale federatie zelf weten hoe zij haar ruiters het beste op het hoogtepunt van het seizoen – het internationale kampioenschap van dat jaar – voorbereidt. De angst dat de juryoordelen het resultaat van het kampioenschap beïnvloeden zit heel diep en die is misschien ook niet ongegrond. Juryleden zijn ook maar mensen.
Toen de Duitsers in dressuur nog oppermachtig waren, speelde de vraag of bepaalde combinaties naar Aken kwamen nog niet zo’n grote rol. Maar nu zijn de wedstrijden zonder de beste Britten en de beste Nederlanders minder aantrekkelijk bezet. Uiteraard zou men pas echt een faire en sportieve mentaliteit tonen als men de directe confrontatie ook al vóór het kampioenschap aan zou durven, maar je kunt nu eenmaal niemand dwingen.

Deze [email protected] verscheen woensdag 26 juni 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Dressuurtop moet ophouden elkaar te ontwijken. Lees meer

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook