Ga naar hoofdinhoud

Is afschaffen slotcijfers dressuurprotocol een goed idee?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jeannette Wolfs, Wilma Wernsen, Daniëlle Heijkoop

Plotseling was het zover: drie van de vier eindcijfers van het dressuurprotocol gaan verdwijnen, een overgrote meerderheid van de bij de FEI aangesloten nationale federaties stemde daar voor. Natuurlijk klonk gelijk de kritiek van mensen die het er niet mee eens waren. Maar als de kwaliteit van de basisgangen, de impuls en de gehoorzaamheid in elk proefonderdeel goed meewegen, hebben we die slotcijfers toch helemaal niet nodig?


Van: Jeannette 

Jeannette Wolfs, internationaal Grand Prix-jurylid en vijfsterrenjurylid para-dressuur.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Voor mij is dit besluit uit de lucht komen vallen. Ik vermoed dat deze verandering ook voor andere mensen plotseling kwam. Na de discussie over HiLo-drop zal er wel met verschillende partijen voorafgaand aan dit besluit overleg zijn geweest. Buiten dit feit om denk ik niet dat het ertoe doet of de eindcijfers er wel of niet staan. Voor iedereen geldt straks toch hetzelfde. Het maakt niet zo veel uit voor het einde van het protocol; de eindcijfers zijn toch een beetje een gemiddelde van de gereden proef. De tijd zal het leren of het verschil maakt dat deze cijfers onderaan het protocol verdwijnen. Bij het eindcijfer voor de basisgangen kon je wel altijd je visie kwijt en dat was dan een extra punt. Want als er één onderdeel niet goed is van de gangen, bijvoorbeeld van de stap, telt dat straks minder mee. Daarbij zitten er in de proef toch al niet zoveel onderdelen met stap. Van mij hadden ze het eindcijfer voor houding en zit en het effect van de hulpen uit elkaar mogen halen, want dat cijfer is ook een gemiddelde van wat er goed of fout gaat in de proef. Houding en zit en het effect van de hulpen zijn uiteraard met elkaar verbonden, maar dat cijfer wordt vaak meer getrokken naar het effect van de hulpen dan naar hoe iemand erop zit.


Van: Wilma 

Wilma Wernsen, lid dressuurforum regio Utrecht en Grand Prix-amazone.

In mijn optiek ben ik het niet eens met de stelling dat de onderste cijfers van een protocol komen te vervallen. Vanuit de ruiterpositie gezien zijn de eindcijfers een weerspiegeling van datgene wat je in de proef hebt laten zien. Je kan het er als ruiter het er wel of niet mee eens zijn, maar vaak heb je er wel wat aan en kun je er wat mee doen. Mijn vraag is dan ook: hoe worden dan nu de algemene ‘fouten’ verwerkt en beargumenteerd? Krijg je nu echt voor elk onderdeel een punt of meer aftrek als bijvoorbeeld de zuiverheid van een gang of als er aanleuningsprobleem in een grijs gebied zich voordoet, ondanks dat je wel een harmonieuze proef neerzet? Jurylid Plewa heeft dit onderwerp al eens haarfijn uitgelegd en verwoord in een artikel. Ook rijst de vraag: hoe worden nu de eindscores? Krijgen we andere eindscores dan dat we gewend zijn? Juryleden zullen hierdoor een lastige opgave gaan krijgen en een goede secretaresse mee moeten nemen om alles op het protocol te verwoorden.
Ook vanuit mijn inspraak namens het dressuurforum ben ik het niet eens met de stelling en ik ben benieuwd welke landen er allemaal voor hebben gestemd, want de landen die tot de top van de dressuurwereld behoren zijn allemaal tegen dit besluit. We willen toch een happy athlete, een los door het lichaam gaand paard en minder gekunsteld. Er is genoeg geschreven en gezegd in de media en het lijkt erop dat het duidelijk is dat wij hier in Nederland het er allemaal niet mee eens zijn. Er kan in de sport nog genoeg veranderd worden, maar wat dit punt betreft lijkt met dit overbodig. Wat is de reden van de verandering, het functioneert toch prima?


Van: Daniëlle 

Daniëlle Heijkoop, Grand Prix-dressuuramazone.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ik heb wel begrip voor het schrappen van de eindcijfers, al vind ik het wel een beetje dubbel. Bij een proef waarin de basisafrichting van het paard goed voor elkaar is en het totaalbeeld aansprekend is, krijg je hoge cijfers onderaan het protocol. Deze cijfers tellen alleen wel dubbel, dus ze zijn wel heel bepalend voor de score die je rijdt.
De eindcijfers die gegeven worden kunnen soms best wisselend zijn. Het eindcijfer voor houding en zit, dat overigens wel blijft bestaan, varieert bij mij soms van een zes tot een negen. Terwijl ik het idee heb dat ik altijd hetzelfde erop zit. Dit weekend reed ik in Roosendaal gemiddeld 67 tot en met bijna 73 procent in de Kür. Bij het ene jurylid kreeg ik een acht voor harmonie en van het andere jurylid een zes. Op zo’n moment vraag ik me af waar deze verschillen vandaan komen. Ik denk dat het belangrijk is dat een jurylid dat kan toelichten, zodat we begrip krijgen voor de verschillen.
Het cijfer voor harmonie is wel één van de belangrijkste punten van je proef, maar een jury neemt de harmonie ook mee in de beoordeling van het gereden onderdeel. Het zou anders zijn als de jury het algemene beeld niet in elk onderdeel mee kan nemen. Een mooie middenweg zou zijn om de cijfers onderaan niet dubbel te laten tellen.

 

Deze [email protected] verscheen woensdag 6 december in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Slotcijfers mogen weg, kwaliteit van de gangen, impuls en gehoorzaamheid wegen al per onderdeel meeLees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Is afschaffen slotcijfers dressuurprotocol een goed idee?

  • theo schotman

    ik heb de indruk dat het geen goed plan is voor afschaffing
    het is al jaren zo geweest en met goede resultaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook