Van: De Paardenkrant
Aan: Charissa Buurmeijer (groom), Kirsten Brouwer (dressuuramazone), Jacques Maree (dierenarts)
De veiligheidshelm voor de ruiter is nu bijna overal verplicht gesteld en dringt zelfs door tot de Grand Prix-dressuurring. Maar terwijl alle aandacht uitgaat naar het welzijn van de ruiter zien we overal nog dat paarden met bandages om worden getraind. Er is vastgesteld dat de oververhitting die hierdoor ontstaat bijdraagt aan peesblessures. Wij zeggen: verbied bandages op het wedstrijdterrein! Wat zeggen jullie?
Van Charissa:
Wij gebruiken bandages eigenlijk sowieso zo min mogelijk. Op concours gebruiken we ze alleen in de prijsuitreiking. En thuis al helemaal niet. Wij maken gebruik van de Kentucky Boots. Deze zijn een stuk luchtiger waardoor het been minder warm wordt. Daarmee stellen we dus het welzijn van de paarden voorop. We proberen er alles aan te doen om de benen zoveel mogelijk te ontlasten. Wanneer je wel gebruik zou maken van bandages voel je namelijk toch extra warmte in vergelijking met anders soorten bescherming. Of bandages daadwerkelijk verboden moeten worden vind ik een lastige vraag. Als je op concours kijkt naar bijvoorbeeld Duitsers maken zij er veel meer gebruik van. Daar zie je paarden soms zelfs met onderlappen rondlopen. Wellicht dat er dus ook positieve effecten aan het gebruik van bandages kunnen zitten. De argumenten zullen tegen elkaar afgewogen moeten worden. Pas wanneer echt duidelijk is welke schade een bandage aan kan richten, kan er in mijn ogen een verbod volgen.
Van Kirsten:
Ik maak zo min mogelijk gebruik van bandages. Inmiddels weet je dat het voor oververhitting kan zorgen. Voor zover dat niet algemeen bekend was, is mij dat uit de praktijk wel duidelijk geworden. Peeskappen zijn in vergelijking met bandages veel luchtiger. Het geheel ‘ademt’ meer waardoor oververhitting geen kans heeft. Bij mijn paarden staat het welzijn te allen tijden voorop. Dus doe ik er alles aan om ze heel te houden. Witte bandages zien er natuurlijk heel chique uit. In dat opzicht snap ik het gebruik ervan wel. Maar er zijn tegenwoordig zulke goede alternatieven. Er zijn heel mooie peesbeschermers op de markt die er prachtig uitzien en misschien nog wel betere bescherming bieden dan een bandage. Voor het uiterlijk hoef je het dus niet meer te laten. En als je weet dat ze het welzijn van je paard ook nog tegemoet komen, dan zou ik niet meer voor het gebruik van bandages pleiten.
Van Jacques:
Het is bekend dat het mechanisme om paarden benen te koelen langsstromende lucht is. Daarnaast zijn paarden in staat te transpireren waardoor ze eveneens afkoelen. Bandages hebben een enorm isolerend effect op paardenbenen en pezen. Ook dat is bekend. De pezen zelf zijn redelijk tot slecht doorbloed. Door de wrijving die ontstaat bij het oprekken en terugveren van de pees komt er wrijvingsenergie vrij. Dus met andere woorden: bij belasting neemt de temperatuur in de pezen toe. Als er geen koeling plaatsvindt dan bestaat de kans dat eiwitten in de pees denatureren. Op die manier loopt een paard schade aan pezen op. Je kunt je afvragen of dat een welzijnsissue of onwetendheid is. Welzijn vind ik handelingen of zaken die bewust worden ondernemen waardoor het paard in zijn welzijn geschaad wordt. Die lijn moet niet te ver worden doorgetrokken. Wel is het wetenschappelijk veel verstandiger om een paard met bescherming voor de pezen te rijden, waarbij ook een zeer goede koeling middels langsstromende lucht mogelijk is. Er zijn inmiddels innovatieve producten op de markt die dat mogelijk maken. Peesbeschermers met ventilatie bijvoorbeeld. Ik denk dat het meer een kwestie van communiceren naar de gebruikers toe is, dan een welzijnsissue. Bandages dienen met verstand gebruikt te worden omdat bij langdurig gebruik op wedstrijd of in de training zoveel warmte opgewekt kan worden dat dit tot schadelijke temperaturen leidt.
Deze [email protected] verscheen woensdag 7 mei in De Paardenkrant
Poll

Niet verbieden. We hebben al zoveel regeltjes. Goede voorlichting lijkt me verstandiger. Je moet sowieso weten wat je waarvoor gebruikt. Zo natuurlijk mogelijk met de paardenbenen omgaan. Dan heb je de minste schade aan de benen.
Ik vind het onzin, laat de ruiters zelf kiezen wat ze bij hun paard aan doen.
Gewoon helemaal uit de verkoop halen bij ruitersportzaken. Ik zie nog veel mensen die nog altijd niet weten hoe slecht bandages zijn. En als ze het nu nóg niet weten, zullen ze het ook wel nooit gaan weten. Maar die paarden moeten het allemaal maar ondergaan. Paarden hebben bescherming nodig tegen onwetendheid.
Verbieden, nee; goede voorlichting, ook en misschien juist door ruitersportzaken, JA!
Betekent wel dat de commercie van de leuke ´setjes´ af moet stappen en dat is wel een dingetje.
Voor sommigen zijn bandages een betere oplossing dan peesbeschermers of harde kappen (zie op FB een reactie van een amazone met een paard met littekenweefsel wat geïrriteerd raakt door harde kappen) maar dan moet je wel op de juiste wijze bandageren. En wellicht weer terug naar de oude katoenen versie i.p.v. de fleece- en acrylbandages die veel dikker zijn?
Wat je nu m.n. bij een aantal (Duitse) wedstrijdruiters/amazones ziet is dat de benen tot op de voorknie en tot over de kroonrand zijn ingepakt met dikke lappen en lange bandages, alsof de paarden in het gips gezet zijn. Kan niet goed zijn en ik vind het er niet uitzien!
Daar zouden de topruiters nog een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.
Ik weet dat ze bij Bartels al jaren de bandages verruild hebben voor eenvoudige peesbeschermers en kogelbeschermers, dus dat moet kunnen.
Verder zou het ook aardig zijn om eens te testen welke beenbescherming wel voldoet aan de ventilatie-vereisten in combinatie met daadwerkelijke bescherming tegen stoten e.d., want ook onder de meeste peesbeschermers worden de benen nog behoorlijk warm.
Ideetje voor BIT en de Paardenkrant in samenwerking met bijvoorbeeld TNO?
ben het helemaal eens met de andere reacties; als je dan de bandages uitdoen voor het binnenkomen van de proef dan ga je met verhitte pezen nog meer op kracht rijden ! lijkt met niet zo gezond voor de benen. trouwens, als je je paard op correcte wijze rijdt, met voldoende lichaamsgebruik in balans op eigen benen, dan zijn er niet zoveel paarden die zichzelf kwetsen aan de benen. dus allemaal afstappen van die kunstmatige rijtechnieken?
@5
Een ander probleem is dat met name de dressuurpaarden eerder hoger worden dan dat ze lang zijn. Daarmee staan ze niet meer over veel bodem waardoor ze veel eerder de kans lopen zich zelf te raken. Het dragende voorbeen komt daarmee steeds verder onder de massa te staan en dat vergroot niet alleen de onbalans maar ook het risico van peesblessures. In deze link staan een aantal voorbeelden van paarden die hoger dan dat ze lang zijn.
http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=14&t=16348
Ik zou zeggen hou eens lekker op met dat betuttelende gedoe! Alsof een peesbeschermer niet net zo warm en zweterig wordt.
Je kunt ook lekker luchtig niets omdoen en dan wachten tot je paard een schiefel oploopt als hij in bijvoorbeeld een zijgang zijn been aantikt met een ijzer. Krijgt hij daarvan weer last van de pees die eroverheen schuurt.
Laat een ieder lekker zelf beslissen wat hij het meest veilig vindt voor zijn eigen paard. Kijk dan alle zadels ook gelijk maar even na of die zo fijn liggen en zo weet ik er nog wel een paar. Ik ben helemaal voor controle waar dan ook op dieronvriendelijk gedrag, maar dit is nogal overtrokken naar mijn bescheiden mening.
Nee, niet verbieden.
Katoenen bandages met wollen onderlappen (voor gelijkmatige drukverdeling) hebben decennia lang geen problemen opgeleverd, wel die kunstoftroep als fleece, zoals MJKoch ook al aangeeft, kunstof gaat zweten. In luchtdoorlatende kunstoffen geloof ik niet, dan had O.L.H. de schapen wel een fleece-vachtje gegeven. Datzelfde geldt overigens voor dekens.
De keuze hangt van de discipline af en dus van de mate waarin het paard bescherming nodig heeft aan de benen en gezond verstand.
Laten we eerst maar weer eens correct gaan paardrijden, dan zullen er een stuk minder peesblessurens zijn.
Zorg door correcte training dat het paard zijn gewicht naar achteren gaat verplaatsen waar hij 3 grote gewrichten heeft die dat gewicht op kunnen vangen. Die schokdempende vering zit niet in de voorbenen.
Van mij mogen ze verboden worden.
Dit puur en alleen omdat er nog vele ruiters en amazones rondlopen die zich totaal niet verdiepen in de anatomie van het paard, en dus ook niet wéten dat een pees afkoelt door de lucht die er langs strijkt.
Ik rij enkel met luchtdoorlatende bescherming tijdens het springen.
Met de normale training heb ik nooit bescherming om de benen.
Ik heb mijn merrie nu ruim 9 jaar, vanaf veulen af aan, en ze heeft nog geen dag kreupel gelopen.
Als je paard correct op de benen staat, vind ik het pure onzin om kappen om de benen te doen tijdens een normale training.
Met springen en buitenrijden kan ik het me voorstellen, dan bescherm je tegen beschadigingen van buitenaf.
Echter áls ik ze wel gebruik, haal ik ze af met het uitstappen, zodat de pees op natuurlijke wijze kan afkoelen.
Het heeft mij al vele jaren verbaasd dat fleecebandages worden gebruikt. Vroeger hadden we gewoon onderbandages met licht rekbare acryl bandages die veel beter paste, niet voor oververhitting zorgden. En die ook nog eens zorgden dat waar de bandages echt ooit voor zijn uitgevonden, dus de ondersteuning van de pezen. Fleecebandages met of zonder onderbandages zijn absoluut nutteloos. En alleen voor de sier als je het al zo kunt zien. Als je geen goede bandages gebruikt of niet kunt bandageren gebruik dan aub gewoon peesbeschermers! Dat is veel handiger, sneller en kan minder kwaad en voldoet meer om het been van het paard te beschermen.
@Karel de Lange, het valt mij op dat je je geroepen voelt om erg vaak op allehande artikelen te reageren. Daar staat een ieder natuurlijk vrij in maar het gaat zoals zo vaak erg offtopic en is helemaal niet relevant. Het lijkt er op dat je een hetze bent begonnen tegen ruiters en andere stamboeken en dan met name de Nederlandse ruiters en het KWPN. Daarbij grijp je elke mogelijkheid aan om je eigen stamboek en je eigen forum te promoten. Ik mag toch hopen dat de redactie hier eens naar kijkt. Ik ben zelf al eens ter verantwoording geroepen dat ik geen links mocht plaatsen maar blijkbaar geldt dat niet voor u?
In bovenstaand artikel gaat het over bandages en niet over over de hoeveelheid bodem een paard staat.
En hoe verklaart je dat de paarden van uw eigen stamboek ook met badages worden gepresenteerd? Dus houdt eens op met schoppen en trappen naar anderen stamboeken en ruiters. Het begint wat mij betreft erg irritant te worden.
ik als bitloos rijden de ruiter wort zovizo al niet goed van alle regels in de hudige wedsrtijd sport wat het voor mij bijna onmoglijk maakt om uberhoud mee te doen okal is bitloos in bepaalde klassen nu toegestaan
een verbod op wedstrijd heeft geen zin in mijn ogen dat is maar 1 dag in de week wat men vervolgens tuis doet is aan hun zelf
het zelfde als met een cap op wedstrijd draagt men hem braaf maar tuis hangt hij in de kast dat is dus 1 op 7 in die overige 6 dagen van de week kan gewoon ales fout gaan en die 1 dag waarop mensen toch al vorzitger zijn om dat ze op vreemd terijn zijn gaan ze zich en eens aan de regels gaan houden
in mijn ogen helpen regels niet
er moet een manteltijd verandering plaats vinden
en een verbod pakt ook de mensen die bandageren om medische redenen en dat vind ik niet faire