Ga naar hoofdinhoud

Begint rijles met gymles?

Van: De Paardenkrant
Aan: Adelinde Cornelissen (amazone en fitheidsgoeroe), Johan Hamminga (dressuurtrainer), Tineke Bartels (voormalig gymnastieklerares en dressuurtrainer)

Op de Bit Trainingsdagen werken ruiters en amazones niet alleen met hun paard of pony, maar ook aan zichzelf: fysiek en mentaal. Inmiddels is het concept van het Adelinde Trainingscentrum ook omarmd door de ORUN: toekomstige instructeurs maken zich de principes van fysieke vaardigheid en mentale weerbaarheid eigen. Moeten we de lijn niet helemaal doortrekken naar de basis? Wie les neemt bij een landelijke rijvereniging of manege moet niet alleen zijn paard of pony, maar ook zichzelf trainen!


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Adelinde
Uiteraard moeten ze dat doen! Ik merk bij mezelf dat het zoveel effect heeft en dat geldt op elk niveau. Ook voor het paardenwelzijn is het beter als ruiters een betere balans hebben en beter met de beweging meezitten. Als je zelf sport, weet je wat het doet met je lichaam. Dan weet je ook wat er gebeurt met het paardenlichaam als je gaat rijden, zoals dat spieren verzuren en dat je dus niet honderd keer dezelfde oefening moet herhalen, maar bepaalde spiergroepen rust moet geven.
Vroeger werd er bij de ponysport meer aan balans gewerkt, met spelletjes zoals knoop in je teugels, handen op je hoofd en dan springen, et cetera. Behalve dat balans en lenigheid vooruitgaan, gaat het ook om plezier. Afgelopen weekend hadden we de Bit Talentendagen en dan zie je hoe enthousiast die deelnemers worden van afwisselende onderdelen zoals dans, leren concentreren en ademhalingsoefeningen.
Je moet het niet zien als aan gewichten trekken of trainen voor de marathon, maar als bewustwording. Als je op het paard zit, zijn er zoveel dingen waaraan je moet denken, dat je jezelf vergeet. Wanneer je op de grond oefeningen gaat doen, weet je steeds beter waarom bepaalde oefeningen – ook te paard – soms wel en soms niet lukken. Vaak ligt het aan ademhaling, focus of balans. Die bewustwording is vanaf de basis al belangrijk.


opi1-info@-foto 2 Johan Hamminga (Large)Van: Johan
Ik vind het een heel goed idee. Van je paard verlang je dat het door training atletischer wordt. Dat atletisch vermogen kan niet optimaal ontwikkeld worden als je zelf als ruiter niet over atletisch vermogen beschikt. Vervolgens is het ook belangrijk dat je voldoende uithoudingsvermogen hebt. Maar al te vaak zie je dat ruiters na het rijden van een dressuurproef of een springparcours zuurstof tekortkomen en dat is een slechte zaak. Dat zorgt ervoor dat je gevoel en controle ook minder zijn.
Je ziet zelden meer dat er in een les een knoop in de teugels gelegd wordt en dat de knieën opgetild worden ver boven het zadel uit. Of dat je afstijgt en aan de verkeerde kant weer op je paard stapt een aantal keer achter elkaar. Paarden staan nu hoger in het bloed en natuurlijk moet je ongelukken voorkomen, maar waarom kan dat niet aan het eind van de les? Je kunt elkaar ook helpen door een paard even vast te houden. En dan is het heel makkelijk om een keer in plaats van een les met het paard, een fitnessles te houden in de rijhal. Dat kan al heel eenvoudig met een baal zaagsel of een grote bal. Opvallend is overigens het verschil per discipline. Eventingruiters trainen altijd al vrij veel zelf, in de dressuur is men daar iets later mee begonnen, bij de springruiters zie je het veel minder en bij de menners al helemaal weinig.
Maar we mogen de hoofdzaak nooit vergeten. Die hoofdzaak is en blijft: goed paardrijden. Dat moet goed voor elkaar zijn en dan hebben zaken als een soepel lichaam en een goede conditie zeker aanvullende waarde en helpen mee om goede prestaties neer te zetten.


info@ tineke BartelsVan: Tineke
Als voormalige gymnastieklerares en oud bestuurslid van NOC*NSF zou ik dit alleen maar moeten toejuichen. Wij zijn bij Academy Bartels al jarenlang bezig met fysieke ontwikkeling, flexchair et cetera. Het past bovendien in het kader van de algemene sportontwikkeling waarbij de ouders (en de opa en oma) van een voetballertje in het clubhuis onder meer een potje kunnen tafeltennissen. Het is natuurlijk fantastisch om mensen sportief te stimuleren, fit en gezond door het leven gaan is heel belangrijk. Voor meer gymnastieklessen op school krijg je mij echt wel op de barricaden.
Maar bij deze vraag is het sleutelwoord: evenwicht. Want we moeten jonge en nieuwe paardenmensen ook heel veel andere dingen bijbrengen. En ik zou niet willen dat kinderen stoppen met paardrijden omdat ze verplicht aan fysieke training mee moeten doen. Het allerbelangrijkste vind ik bovendien dat jonge en nieuwe ruiters echt goede paardenmensen worden. En ik denk dat we daar onze handen vol aan hebben. Ik zou heel graag zien dat mensen meer lol met hun paard beleven, buitenritten maken en hun paarden heel goed leren kennen door er allerlei dingen mee te beleven. We moeten het specifieke van onze sport – het paard – niet uit het oog verliezen.

Deze Info@ verscheen woensdag 7 januari 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Rijles begint met gymles. Lees meer

Laden ... Laden ...

4 reacties op “Begint rijles met gymles?

 • Sonja

  Applaus voor Tineke Bartels! Als ik op wedstrijden zie hoe eigenaren met hun pony of paard omgaan tijdens het rijden…. Ik ga er van uit dat men is begonnen met paardrijden omdat ze destijds gek waren op pony’s en paarden, maar als je dan ziet hoe er tijdens het rijden mee omgegaan wordt? Dan is er voor de liefde voor het paard niet veel meer over. Waar is soms het plezier gebleven?Afreageren op het dier terwijl ze zelf rijkunstig of fysiek te kort komen. Fysieke training van de ruiter zou inderdaad, zoals Adelinde zegt, onderdeel moeten zijn van het geheel in training, zodat gevoeld wordt hoe spieren voelen na een zware training..

 • Laura Ginsel

  ik voel me nu toch wel echt oud, 40 jaar geleden op de rijvereniging was het normaal dat we na het losrijden een knoop in de teugels deden en de beugels voor het zadel, met de armen allerlei oefeningen deden, ook met twee handen links en rechts de tenen aanraakten, achterstevoren zaten, een molen draaiden en ook wel eens ongezadeld een stoelendans deden. Nu kan ik me voorstellen dat met de paarden van tegenwoordig dit soort dingen niet meer zo makkelijk is, ook mijn 6 jarige ruin zou daar moeite mee hebben denk ik. Maar ik volg af en toe weer een zitles, blijf constant bezig op mijn zit en houding te letten, rij ook zonder beugels, ik word deze zomer 65 jaar en hoop nog lang door te kunnen blijven rijden, en o ja, ik doe ook al jaren aan yoga…..

 • Rob Hatzmann

  Ik lees niets over voltige. Toch de ideale combinatie van gymnastiek en paardrijden, het leren onafhankelijk te zitten, ritmegevoel, valtechniek etc. Bij de ruiters die ik ken en die hebben gevoltigeerd, zag je deze kwaliteiten terug in het paardrijden.

 • Marian Raven

  Ben het eigenlijk met alledrie sprekers eens.
  Het zou zeker een goede zaak zijn als ruiters/amazones meer aan hun eigen lijf zouden werken, zodat ze hun paard zo weinig mogelijk in de weg zitten. Het zou goed zijn als verenigingen hier aandacht aan gaan besteden, op wat voor manier dan ook. Faciliteren lijkt me goed, verplichten niet.
  Wat mij betreft zou wel verplicht mogen worden om de ruiters/amazones op enig moment eens een paar rondjes te laten hardlopen in de mulle bak en 20 keer opdrukken (als ze dat halen), zodat ze kunnen voelen wat vermoeidheid in de spieren is. En misschien een stukje lopen met een scheefhangend persoon op hun rug? Kan gerust in de vorm van spel.
  Op die manier kun je ze misschien duidelijk maken wat ze van hun paard vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.