Ga naar hoofdinhoud

Betekent afsplitsing van de KNHS het einde van de aangespannen sport?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Wim Jansen, Evelien Corbeek, Marieke Scherphof

Deze week is het zover: de Besloten Bijzondere Algemene Ledenvergadering van de VTN, waarin de leden mogen stemmen over afsplitsing van de KNHS. Er is al het nodige gezegd, maar wat vinden de leden ‘in het land’? Willen jullie uiteindelijk graag op eigen benen staan en alles zelf gaan doen?


Van: Wim

Wim Jansen, tuigpaardrijder

We zijn het er niet mee eens dat de KNHS zonder hulpmiddelen wil; geen dubbelijzer, geen oordoppen en geen opzet. Dit heeft de KNHS ons vlak voor het seizoen opgedrongen. Ik hoef niet van de KNHS af, maar volgens het bestuur van de VTN was geen overleg mogelijk met de KNHS. Het gevolg kan zijn dat onze aangespannen wedstrijden, door dit hele gebeuren, misschien niet meer samen georganiseerd kunnen worden met concoursen waar ook andere disciplines zijn. Ik zou het erg jammer vinden als we hierdoor daar niet meer kunnen rijden. Ik hoop dat ze dit jaar, zoals gezegd, toch willen overbruggen. Het is belangrijk dat de termijn van het reglement wordt uitgerekt, en er alleen zonder oordoppen wordt gereden. De bedoeling is dat er dit jaar een commissie wordt benoemd die een oordeel geeft over het reglement. Ik wil in principe wel bij de KNHS blijven, maar als er geen verandering komt in het feit dat er zonder hulpmiddelen moet worden gereden, ben ik voor een afsplitsing. Het zou mooi zijn als we gedurende dit seizoen, als de gemoederen wat gesust zijn, tot een besluit kunnen komen waar beide partijen mee instemmen. We hebben onderling contact met elkaar gehad en veel mensen hebben dit standpunt. Donderdag hebben we de ledenvergadering; ik ben benieuwd, want dan is pas de officiële stemming.


Van: Evelien

Evelien Corbeek, tuigpaardrijdster

Ik zit nu vijftien jaar in de tuigpaardensport en ik ga nog altijd met veel plezier naar de wedstrijden. Maar door wat er nu gaande is tussen de VTN en de KNHS worden onze tuigpaarden en de daarbij behorende hulpmiddelen breed uitgemeten in de media. En dat komt onze sport niet ten goede. We zijn al een kleine groep tussen al het spring- en dressuurgeweld en het zou jammer zijn als we binnen afzienbare tijd geen tuigpaard meer op de concoursvelden tegenkomen. Op hele grote concoursen, zoals CHIO Rotterdam, Jumping Amsterdam, Outdoor Gelderland, proberen we tijdens masterclasses om de tuigpaarden met zo min mogelijk hulpmiddelen aan het publiek voor te stellen. Je hebt dan met een heel ander publiek te maken. Dit is een discussiepunt die al jaren speelt; al voor 2010 is dit gaande. Door bepaalde omstandigheden is dit tot een climax gekomen. Voor veel deelnemers is het nog niet precies duidelijk wat er nu precies gaat gebeuren omdat je veel tegenstrijdige berichten hoort. Een afsplitsing kan zijn voor- en nadelen hebben. We moeten er wel rekening mee houden dat we onder één overkoepelend orgaan rijden; de KNHS. Aanstaande donderdag op de vergadering in Wezep komt er, hoop ik, meer duidelijkheid in de zaak op wat voor manier ze tot een compromis willen komen. Daar hangt mijn mening vanaf.


Van: Marieke

Marieke Scherphof, tuigpaardcoördinator op concoursen

Zolang de KNHS niet het belang ziet van de hulpmiddelen bij onze tuigpaarden en het afgesproken onderzoek dat door de deskundigencommissie zou worden uitgevoerd niet eens als bindend wil zien, vind ik dat dit het moment is om als VTN op eigen benen te gaan staan. Daarbij komt nog dat er in 2012 al een uitgebreid onderzoek is gedaan naar het dierenwelzijn waaruit bleek dat onze hulpmiddelen absoluut geen negatieve werking hebben op ons tuigpaard. Een compromis sluiten was zeker op korte termijn een goede oplossing geweest. Maar ik vind dat we als tuigpaardrijders verder dan dat moeten kijken. De KNHS wil reglementen in de paardensport graag gelijktrekken maar het tuigpaard is daarin absoluut niet te vergelijken met een andere discipline. De afsplitsing van de KNHS vind ik de beste optie, waarbij het belangrijkste is dat alles dan wordt aangestuurd door mensen die verstand hebben van ons tuigpaard. Waardoor onze mooie tuigpaardensport nog een lang bestaansrecht heeft. Alles zal natuurlijk goed geregeld moeten worden maar ik ben ervan overtuigd dat we hier de juiste mensen voor hebben die ook allemaal hetzelfde uitgangspunt hebben: het voortzetten van de tuigpaardensport.

Deze Info@ verscheen woensdag 3 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Afsplitsing van KNHS betekent einde aangespannen sport Lees meer »

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Betekent afsplitsing van de KNHS het einde van de aangespannen sport?

 • VTN / KNHS leden op eigen gelegenheid heeft geen nadelige gevolgen voor de ametuurrijders maar mogelijk wel iets nadelig voor de beroepsrijders ook is het nadelig voor de concoursen van springruiters en dressuurreiders daar we met ze alle verandwordelijk zijn voor een mooi hipiesevenement waar het publiek een mooie afwisselende dag kan en mag beleven ik ben van mening dat het KNHS zig niet zo mag op stellen daar om ben ik voor splitsing, zins de geld prijs in het leven van de Tuigpaarden sport verplicht werd veranderde er veel en niet alle maal ten goede van de zaamhorigheid en respect voor elkaar.
  Met vriendelijke groet,
  Stichting Tuigpaarde Promotie Nederland / Mac Foundation Bemiddeling en Recht van de Mens

 • Charlotte

  Aangezien nog niet, per stemming, naar het standpunt van ALLE LEDEN betreffende de afschaffing van de opzet per 2021 is gevraagd, lijkt me deze vraag meer voor de hand vanavond, dan “willen we weg bij de KNHS”. En nog beter is eerst het onderzoek af te wachten. Dan kan je daarop je standpunt baseren. Ik begrijp zo wie zo niet waarom dat onderzoek niet direct in het najaar is uitgevoerd, want als je zo zeker bent, dat de hulpmiddelen niet schadelijk zijn voor het welzijn van het paard en het bewijs wordt ook in het goed onderbouwd onderzoek aangetoond, dan ga je veel beter voorbereid de discussie aan met de KNHS. Er wordt nu namelijk steeds verwezen naar een onderzoek uit het verleden, maar dat was echt niet goed onderbouwd. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan kan je nog wat tijd trekken want de KNHS heeft ook aangegeven dat de VTN met een plan van aanpak rondom de afschaffing van de opzet kan komen. Bijvoorbeeld 2021 alleen voor lage limiet… Onlangs is tijdens het jury-overleg afgesproken dat er heel streng gelet gaat worden op het gebruik van de opzet en dit wordt meegenomen in de plaatsing. Hopelijk lost het eigenlijke probleem (het misbruik van de opzet) zich zo vanzelf op. Want, better the devil you know than the devil you don’t……

 • Charlotte

  Aangezien nog niet, per stemming, naar het standpunt van ALLE LEDEN betreffende de afschaffing van de opzet per 2021 is gevraagd, lijkt me deze vraag meer voor de hand vanavond, dan “willen we weg bij de KNHS”. En nog beter is eerst het onderzoek af te wachten. Dan kan je daarop je standpunt baseren. Ik begrijp zo wie zo niet waarom dat onderzoek niet direct in het najaar is uitgevoerd, want als je zo zeker bent, dat de hulpmiddelen niet schadelijk zijn voor het welzijn van het paard en het bewijs wordt ook in het goed onderbouwd onderzoek aangetoond, dan ga je veel beter voorbereid de discussie aan met de KNHS. Er wordt nu namelijk steeds verwezen naar een onderzoek uit het verleden, maar dat was echt niet goed onderbouwd. Mocht je er dan nog niet uitkomen, dan kan je nog wat tijd trekken want de KNHS heeft ook aangegeven dat de VTN met een plan van aanpak rondom de afschaffing van de opzet kan komen. Bijvoorbeeld 2021 alleen voor lage limiet… Onlangs is tijdens het jury-overleg afgesproken dat er heel streng gelet gaat worden op het gebruik van de opzet en dit wordt meegenomen in de plaatsing. Hopelijk lost het eigenlijke probleem (het misbruik van de opzet) zich zo vanzelf op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.