Ga naar hoofdinhoud

Betuttelt de KNHS haar leden met de ‘Deel je wei’-campagne?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Jacques Marée, Machteld van Dierendonck, Irene de Wolf

De KNHS trekt op met de Dierenbescherming, Stichting Dier&Recht en de FNRS om het belang van sociaal contact voor paarden onder de aandacht te brengen. Dat doen ze met de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’. Is het een goed idee dat de sportbond zijn verantwoordelijkheid neemt als het gaat om paardenwelzijn, en zo in dialoog blijft met dierenrechtenorganisaties?


Van: Jacques

Jacques Marée, dierenarts, hengsteneigenaar

De KNHS zal als paardensportbond altijd voorop moeten lopen op het gebied van dierenwelzijn in al zijn facetten. Een probleem waar de sportbond mee te maken krijgt is dat ze zowel de professionele als de amateurtak vertegenwoordigen. De sportbond zal altijd met dierenwelzijn- en dierenrechtenorganisaties in contact moeten blijven. Ik vind echter wel dat dit gebaseerd moet zijn op onderzoek en wetenschap en niet op basis van emotie. Als er dingen op basis van emotie gebeuren, leidt dat vaak tot minder verstandige beslissingen. Ik vind het een beetje een onzinnige slogan. Ik ben geen voorstander van deel je wei, iedereen blij waarbij het lijkt alsof je zonder na te denken paarden in de wei kunt doen, en dan maar hopen dat het goed gaat. Zo simpel werkt dat natuurlijk niet. Als je een groep paarden bij elkaar doet in de wei die elkaar niet of onvoldoende kennen, vechten ze elkaar waarschijnlijk de wei uit. Het zijn kuddedieren, en die gaan eerst de rangorde bepalen en dat kan met het nodige geweld gepaard gaan, waarbij verwondingen, soms zelfs forse, geen uitzondering zijn. Het is veel verstandiger om de wei op te delen in afgescheiden stukjes land waar paarden apart in veiligheid en toch met elkaar kunnen lopen. Of je doet een aantal paarden bij elkaar in de wei die elkaar goed kennen. Dat is ook prima.


Machteld van Dierendonck, etholoog en deskundige en opleider KPW

Van: Machteld

Deze organisaties zijn allemaal bezig met paardenwelzijn, zij het op verschillende manieren en/of uitgangspunten: de KNHS is ook betrokken bij het Keurmerk Paardenwelzijn (KPW). Ik heb wel kanttekeningen: ook in het wild kan het lang duren voor nieuwkomers geaccepteerd worden in een familiegroep. Dat werkt tegen. Relatief stabiele groepen zijn een voorwaarde; paarden die veel reizen en te weinig vrije beweging hebben kunnen meestal alleen onder voorwaarden in een groep; volwassen hengsten kunnen meestal alleen in een groep als onder andere merries ver weg zijn. Maar er kunnen meer paarden bij elkaar dan we nu zien. Essentieel is dat er veel tijd genomen wordt (vaak weken) om paarden stapjevoor-stapje te introduceren, door een bewezen protocol echt te volgen. Hopelijk is de campagne een opstap om ook volledig sociaal contact in het winterseizoen te bereiken voor alle paarden (in KPW moeten alle paarden 24 uur per dag minimaal een ander paard kunnen zien/horen/ruiken). Veel mensen denken dat huidige paarden helemaal geen behoefte aan sociaal con
tact hebben. Dat is wetenschappelijk onzin: sociaal gedrag is een gedrag dat essentieel is voor ieder individu, want het wordt gestuurd door het beloningssysteem in het brein. Wel moeten veel paarden (opnieuw) leren communiceren omdat ze dat bijvoorbeeld niet goed geleerd hebben in hun opgroeiperiode of omdat ze te lang solitair gehouden zijn.


Van: Irene

Irene de Wolf, voorzitter KNHS regio Utrecht en lid KNHS Ledenraad

Het is zeker een goed idee dat de KNHS in dialoog is en blijft met de dierenrechtenorganisaties. Het paard brengt ons als paardensporters veel plezier. De paardensector heeft de verplichting om zo goed mogelijk met paarden om te gaan en ze goed te verzorgen. Daarnaast vervult het paard een belangrijke maatschappelijke rol voor het welzijn van mensen, we kunnen niet zonder ze. Vanuit de KNHS hebben we een voorbeeldfunctie en volgen we de maatschappelijke normen over het houden van paarden. De leden van de KNHS zijn goed bereikbaar voor kennisoverdracht, maar buiten deze achterban en de FNRS-ondernemers zijn er in Nederland nog veel meer mensen die paarden en pony’s houden. Door vanuit de KNHS en FNRS samenwerking te zoeken met diverse dierenrechtenorganisaties wordt de boodschap naar een veel bredere doelgroep uitgedragen. Bijvoorbeeld om meer bewustzijn te krijgen voor het feit dat het niet prettig is voor een paard om alleen te staan via de campagne ‘Deel je wei, iedereen blij’. Onderdeel van deze campagne is voorlichting over het samen zetten van paarden, inclusief een stappenplan. Het is de allereerste keer dat de KNHS en FNRS een campagne voeren met de Dierenbescherming en Dier&Recht. Ondanks dat deze partijen het inhoudelijk niet over alle onderwerpen eens zijn, staan de neuzen bij de opvattingen over sociaal contact voor paarden dezelfde kant uit. Binnen de paardensector kan toch niemand bezwaar hebben dat er wordt samengewerkt met dierenrechtenorganisaties om het welzijn van het paard te verbeteren?

Deze [email protected] verscheen woensdag 27 februari in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

KNHS betuttelt leden met ‘Deel je wei’-campagne Lees meer »

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Betuttelt de KNHS haar leden met de ‘Deel je wei’-campagne?

 • Sanne

  Allemaal leuk en aardig maar de theorie en de praktijk liggen hier toch ver uit elkaar, daarbij zijn er genoeg ruiters/amazone’s die deze tak van sport beoefenen zónder lid te zijn van de KNHS…. hoe worden deze dan bereikt ?

  Wederom een reden om een organisatie naast de KNHS op te zetten
  “Een probleem waar de sportbond mee te maken krijgt is dat ze zowel de professionele als de amateurtak vertegenwoordigen (Jacques Marée)”.

 • Conrad Beck

  Paardenmensen wéten dat je paarden niet zo maar in een groep in de wei gooit. Niet Paardemensen, die wél een paard hebben weten dat vaak niet… Deze mensen moeten bereikt worden, niet dat deze slogan contraproductief gaat werken.

 • Jo

  Hieruit blijkt ook weer dat de KNHS vooral een sportbond is.

  Laten ze zich eerst eens verdiepen in de niet paardensport mensen, (die wsl niet eens lid zijn), en dan met tips en adviezen komen waar die groep ook iets aan heeft.

 • Wilma Doppenberg

  De KNHS moet naar mijn mening samen werken met andere organisaties en welzijn van paarden onder de aandacht blijven brengen. Laat zien dat het een aandachtspunt is. Dat is ook goed voor de paardensport. Ik krijg van mensen die geen paarden hebben of aan paardensport doen positieve reacties op deze campagne.

 • Frans Berings

  Een dierenarts vertelde mij dat de meeste blessures in de wei worden opgelopen.

 • A. van Duinen

  Ik lees alleen maar tegen geluiden op deze campagne. Dat is zo zo jammer want dat is echt helemaal niet nodig. Paarden zijn nou eenmaal van nature kuddedieren en vinden het tussen en bij andere paarden het fijnst. Natuurlijk wordt het als je een nieuw paard in een kudde zet spannend maar vaak neemt de laagst in rangorde het paard mee de kudde in en zal het snel een hechte groep worden als ze maar de ruimte krijgen om dat te doen en niet van die postzegel stukjes waar ze geen kant op kunnen. Er zijn zelfs mensen die juist hun paard vakantie geven en zo kunnen herstellen van blessures in een kudde en vaak zelfs nog blijer en hersteld van de blessure thuis komen. Nee hoor er kan mij niemand meer zeggen dat paarden liever niet in een kudde staan. Eindelijk is een campagne die in 98% van de gevallen voor de paarden spreekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook