Ga naar hoofdinhoud

Bevordert centralisatie van hengstenshows het welzijn van jonge hengsten?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Angèle Toonen, Joop van Uytert, Diederik van Silfhout

De eerste grote Duitse hengstenshows zijn achter de rug, ook in Nederland is de aftrap inmiddels gegeven. Bijna elk weekend zijn er op meerdere plekken in het land hengsten actief om zich te laten zien aan de fokkers. Is het nog wel van deze tijd dat een jonge hengst in een tijdsbestek van een paar weken op zoveel verschillende plekken het beste van zichzelf moet laten zien? Zou het niet veel handiger zijn om de hengsten op een paar centrale plekken te presenteren? Beter voor het welzijn van de jonge hengsten en prettiger voor de ruiters die actief zijn met de hengsten in de sport.


Van: Angèle

Angèle Toonen, fokster

Het is een goed idee. Het is beter voor de jonge hengsten als ze minder vaak op hoeven te treden op een show en daar telkens alles uit de kast moeten halen. En het zal zeker ook makkelijker zijn voor de ruiters en het publiek. Ik weet alleen niet of de hengstenhouders erop zitten te wachten om al hun hengsten naar één locatie te brengen. Het is dus de vraag of dat te organiseren is met zoveel verschillende partijen. De hengstenshow van De Dalhoeve is een aantal keer in Ermelo gehouden. Ik vond dat goed omdat er veel meer plek was. Je kon makkelijk zitten door de grote tribune en twee bijgeplaatste tribunes op de kopse kanten en dan bleef er evengoed genoeg ruimte over voor de paarden om zich te presenteren. Bij de hengstenhouder moet dat allemaal in een rijbak gepropt worden. Aan de andere kant is het altijd gezellig om bij de hengstenhouder thuis te zijn. Ik denk alleen niet dat je bij een hengstenhouder meer krijgt te zien van de hengsten. Op een andere locatie kun je een hengst namelijk ook bekijken op stal of tijdens het losrijden. Ik ga ook weleens naar hengstencompetities toe, alleen lopen daar geen oudere hengsten rond. Mijn voorkeur gaat er eigenlijk naar uit om het hele aanbod te zien om een goed beeld te krijgen van een groot aantal hengsten in Nederland en hun vorderingen in de dressuur.


Van: Joop

Joop van Uytert, hengstenhouder

Voor een jonge hengst is het inderdaad zwaar belastend als hij op meerdere plaatsen een hengstenshow moet lopen in combinatie met de hengstencompetitie en de sport. Daarom lopen onze hengsten maximaal twee tot drie hengstenshows. Ze lopen geen hengstenshows in Duitsland, behalve de hengsten die ik samen heb met Paul Schockemöhle. Een aantal hengsten neemt ook deel aan de hengstencompetities, dus ik probeer dat zo goed mogelijk te managen. Op de reguliere wedstrijden zie ik altijd maar relatief weinig fokkers langs de kant staan. Kijk maar eens naar de KNHSIndoorkampioenschappen, daar liepen een aantal toppaarden waaronder KWPN-goedgekeurde hengsten, maar er zat maar tweehonderd man op de tribune. Vorige week waren we met een tiental hengsten op de hengstenshow van gebroeders Brouwer en daar was wel tweeduizend man aanwezig. Veel fokkers vinden een hengstenshow toch veel interessanter vanwege een bepaalde gezelligheid en zien veel hengsten in een kort tijdsbestek. Volgens mij is het niet mogelijk om alle hengsten van Nederland op één plek te showen. In Vechta heb je in februari elk weekend wel drie shows, maar met zoveel hengsten bij elkaar maakt het er niet interessanter op. Vorig jaar heb ik bij mij thuis een hengstenshow gegeven in de vorm van een sportgerichte clinic omdat je de fokkers hierdoor kunt voorzien van de meeste informatie over de training en de fase van de opleiding van de hengsten. Voor iedereen was dit een groot succes.


Van: Diederik

Diederik van Silfhout, dressuurruiter Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het is maar net voor welke hengstenhouder je rijdt. Ik heb hengsten op stal staan die niet zoveel hengstenshows lopen. Expression loopt alleen bij Van Norel één hengstenshow. De hengsten van Joop van Uytert lopen ook maar twee of drie. Daarbij gebeurt dit niet in een heel kort tijdsbestek. Het hangt trouwens ook erg af van hoe je rijdt. Als je elke hengstenshow vol gas rondjakkert, is dat niet goed voor een hengst. Het scheelt een hoop als je er oplet hoeveel je hengst aankan. Het is wel een punt van aandacht dat jonge hengsten het momenteel druk hebben. Ze beginnen nu te dekken, worden in training gezet vanwege de hengstencompetitie en lopen overal hengstenshows. Het is overigens wel begrijpelijk dat een hengstenhouder een jonge hengst wil laten zien als hij net is goedgekeurd. Het heeft weinig nut om met oudere sporthengsten alle hengstenshows af te gaan, tenzij je hengst niet zoveel merries dekt. Populaire hengsten die op Lichte Tour of Grand Prix-niveau alles winnen, dekken toch veel merries. Of ze nou wel of geen hengstenshow lopen.

Deze Info@ verscheen woensdag 21 maart in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Centralisatie hengstenshows bevordert welzijn jonge hengstenLees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Bevordert centralisatie van hengstenshows het welzijn van jonge hengsten?

  • jos wouters

    Mijn inziens mogen de jonge hengsten wel vaker van huisweg,hoef niet gecentraliseerd te worden,of men ze dan in volle actie moet tonen keer op keer ,betwijfel ik.
    Wat Joop aankaart,is zeker waarheid de gezelligheid die er heerst op een hengtenshow ,kijk maar bij Joop op de shows steeds volle bak.
    Het ergste ligt vaak achter de rug ,het klaarmaken voor de keuring,dan de keuring op 2 plaatsen in Nederlands ze door zijn verwezen,en dan nog de test.Daarna volgt toch meestal een korte rust pauze.,zeker voor de net 3 jarigen zal de vraag niet zo groot zijn om te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.