Ga naar hoofdinhoud

Bitloos rijden in reguliere sport verstandige keuze?

Van: De Paardenkrant
Aan: Willem Luiten (manager wedstrijdsport van de KNHS), Madeleine Calkoen (voorzitter van de Nederlandse Vereniging Bitloos Paardrijden), Johan Hamminga (instructeur en jurylid)
Vanaf 1 april 2014 verdwijnen de aparte rubrieken voor bitloze combinaties. In de klassen B, L1 en L2 nemen vanaf deze datum de paarden mét en zonder bit in hun mond het tegen elkaar op. Is dit eigenlijk wel een correct besluit van de KNHS? De dressuursport vindt dan immers onder verschillende omstandigheden plaats. Bovendien: is dit wel een goed signaal met het oog op de veiligheid?


Willem LuitenVan: Willem
Er zijn bij de KNHS zo’n dertig combinaties die bitloos aan dressuurwedstrijden deelnemen. Sinds 2010 zijn hier speciale rubrieken voor uitgeschreven. Om de startmogelijkheden voor deze combinaties te vergroten, is het voorstel om bitloos rijden te integreren in de reguliere dressuurrubrieken. Dit voorstel moet overigens nog voorgelegd worden aan het wedstrijdplatform en de Ledenraad.
We zijn ervan overtuigd dat tot en met de klasse L2, beide groepen (met en zonder bit) met elkaar vergeleken kunnen worden. Alle deelnemers worden getoetst volgens de criteria van het scala van africhting, of je nu wel of geen bit gebruikt. Een bit is immers maar een klein onderdeel van de totale hulpen die een ruiter tot zijn beschikking heeft.
Wij krijgen geen signalen dat bitloos rijden onveiliger is. Bitloos rijden voorziet in een behoefte bij een kleine groep die de komende periode wel eens kan groeien nu de KNHS eraan werkt meer startmogelijkheden te creëren voor deze groep.


Madeleine CalkoenVan: Madeleine
Kan een paard zonder bit dezelfde sportieve prestatie leveren als met een bit? De omstandigheden zijn voor beide hetzelfde. In de dressuur gaat het om het ongedwongen beeld dat een paard geeft als happy athlete in de dressuur. Een paard dat de achterhand goed onderbrengt, nageeflijk is, de aanleuning zoekt op de ruiterhand. Of dat beeld nu bereikt wordt met of zonder bit, kan en mag een jurylid niet beïnvloeden. In het Skala der Ausbildung wordt aanleuning gekoppeld aan het bit, maar in de originele Franse handleiding voor de FEI werd alleen maar gesproken over het ‘in de hand gesteld staan van het paard’. En dat is nu precies wat een dressuurruiter bitloos doet. Bitloos africhten is een langere weg, maar geeft zo veel meer voldoening als je ervaart hoe ontspannen en over de rug je paard kan en wil lopen, indien je dat met een bit niet voor elkaar krijgt. De ruiters die de afgelopen jaren bitloos zijn gestart, hebben dat bewezen. Net zoals diverse internationale Grand Prix-ruiters.
In 2009 constateerde de KNHS reeds bij de eerste pilotwedstrijd dressuur bitloos, dat de veiligheid net zo groot was als met paarden die een bit droegen.


Johan HammingaVan: Johan
Ik ben er een voorstander van dat de mogelijkheid bestaat om bitloos te rijden. Dat doe ik zelf ook wel eens, met name als een paard een probleem heeft in de mond. Alleen: als je het reglement erop naleest, wordt het voor de juryleden wel heel lastig om in één rubriek bitloze en met bit rijdende combinaties te beoordelen. Er staan enkele passages in het reglement die rechtstreeks verwijzen naar het bit. Bij aanleuning horen het accepteren van het bit, het afkauwen op het bit (smakelijkheid) en het gelijkmatig in de mond liggen van het bit. Hoe kun je als jurylid tot een eerlijke uitslag komen als er niet onder gelijke omstandigheden wordt gereden? Als sportorganisatie doe je toch alles om eerlijk tot een uitslag te komen? Hoe kun je dan bitloze en met bit rijdende combinaties door elkaar gaan beoordelen?
Tegen aparte bitloze rubrieken heb ik geen enkel bezwaar omdat de omstandigheden dan gelijk zijn. Ik wil nog wel een kanttekening plaatsen bij het bitloos rijden. Op grond van wat ik ervan heb gezien, rijden nogal wat combinaties zonder bit omdat er lichamelijk iets met zo’n paard aan de hand is. Om dat te omzeilen rijdt men zonder bit. Als een paard een probleem heeft, hoort hij niet op een wedstrijd.

Deze [email protected] verscheen woensdag 23 oktober 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Bitloze combinaties moeten eigen rubrieken houden. Lees meer

Laden ... Laden ...

12 reacties op “Bitloos rijden in reguliere sport verstandige keuze?

  • eddy crul

    Lang geleden dat ik in de rubriek info’s drie antwoorden lees die volgens mij echt oprecht, eerlijk,professioneel,neutraal,met kennis van zaken en zonder achtergrond belangen zijn geformuleerd.(mijn superlatieven waren op)
    In alles zit een evolutie ook in de paardensport (dressuur) en ik ben er van overtuigd dat het zal evolueren naar één gezamelijke rubriek met één aangepast reglement dat kan dienen voor bitloos en met bit.(Dit reglement aanpassen lijkt mij niet zo moeilijk,enkel bit gerelateerde artikels.) Misschien kunnen ze dan ter zelf der tijd nog een paar zaken in het reglement rechtzetten wat betreft sporen en stang.
    Op de vraag “Bitloos rijden in reguliere sport verstandige keuze?”zou ik ja antwoorden,maar nu is het te vroeg.Eerst moet het reglement aangepast zijn en moet het jurycorps goed geinformeerd zijn en op één lijn geplaatst worden.Ik vrees dat er bij het samen rijden zonder aangepast reglement(waar naar het bit verwezen wordt)veel extra discussie zal ontstaan naar de jury toe. En dat hebben we al genoeg.Ook zal men strikt de bitloze hoofdstellen die toegelaten zijn goed moeten beschrijven in het reglement. bvb een Hackamore moet volgens mij verboden zijn.Ik wens jullie veel succes in Nederland en hopelijk waait het over naar Belgie nadat het reglement is aangepast. Vr Gr Eddy crul

  • MJ Kochx

    Tja, bij een bitloos hoofdstel moet je toch ook kunnen constateren of e.e.a. niet scheefgetrokken wordt en mijn merrie liep rustig te kauwen en te schuimen toen ik haar een tijdje zonder bit gereden heb vanwege een probleem met een haaktand (jawel bij een merrie) die verwijderd moest worden. Dus op zich moet dat deel van het reglement ook voor bitlozen op kunnen gaan. Het gaat er tenslotte om dat de aanleuning smakelijk en vloeiend is zonder blokkades.
    Eigenlijk liep mijn merrie net iets fijner zonder dan met bit, maar ja, je moest zo’n ding in voor de wedstrijden. Naar het bos reed ik standaard bitloos, kon ze ook nog ’s een hapje gras zonder problemen nemen als dat zo uitkwam.
    Eens dat een paard met lichamelijke problemen in principe niet thuishoort op wedstrijden, maar wat te zeggen van een paard wat ooit bijv. een breuk heeft opgelopen in de kaak/op de lagen door een of andere oorzaak, waardoor een bit niet echt lekker meer in de mond ligt maar het paard zonder prima functioneert en dus eigenlijk geen beperking heeft? Dan is dit toch een uitkomst als je je paard graag op wedstrijden voor wilt stellen. Zou dan ook verder dan de L moeten kunnen want het Skala der Ausbildung blijft gewoon van toepassing

  • Abbie

    Ik ken meerdere mensen die bitloos rijden. Met de paarden van deze mensen is helemaal niets mis, maar die rijden bitloos omdat ze dat vriendelijker vinden t.o.v. het paard. Ik verbaas me daarom ook wel een beetje over de reactie van Johan Hamminga. Er zullen vast mensen bitloos rijden met paarden die lichamelijke problemen hebben, maar er rijden minstens zoveel mensen mèt bit met paarden die lichamelijke problemen hebben ….. Ik vind de reactie daarom ook een beetje vooringenomen en laat zien dat er nog ontzettend veel vooroordelen leven over mensen die er voor kiezen bitloos te rijden. Hoog tijd de dat mensen die graag wedstrijden rijden ’s wat vaker ruiters tegen te komen die er bewust voor kiezen het bit thuis te laten. Misschien worden we dan ’s wat minder als een soort “freaks” gezien…..

  • Laura Ginsel

    Ben het helemaal met Johan Hamminga eens….ik heb het idee dat er naar bitloos wordt gegrepen als de ruiter of amazone zelf niet de goede nageeflijke hand heeft die je nodig hebt om een paard zelf het bit op te leren zoeken en zo aan het van achter naar voren rijden te komen…Johan heeft het over paarden waar iets mee aan de hand is, ik denk meer aan mensen waar iets mee aan de hand is: gebrek aan gevoel….

  • Marian Raven

    Tja, je kunt natuurlijk direct een oordeel klaar hebben over paarden die wat zouden mankeren of ruiters die te weinig gevoel zouden hebben, maar het gaat er toch om dat zowel ruiter als paard met plezier hun ding doen?
    Als bitloos rijden hieraan bijdraagt, wàt de motivatie dan ook mag zijn, dan is het toch goed? Zeker als de prestaties als goed beoordeeld worden.
    En slecht rijden blijft slecht rijden, een niet gezond paard blijft een niet gezond paard, met of zonder bit. Dit geldt echter ook voor goed rijden en een gezond paard, met of zonder bit.
    Ik verbaas mij dus ook over de negatieve reacties.
    Bovendien is één van mijn paarden ook altijd wat ‘vreemd’ in de mond geweest. Meerdere bitten geprobeerd, röntgenfoto gemaakt van het hoofd, twee keer per jaar tandarts er bij. Geen oorzaak gevonden.
    Dit paard is erg gelukkig met een extra teugel aan de (hannoveraanse, hoog genoeg bevestigde) neusriem. Ik rijd hem op de neusriem, met het bit erbij als hij eens wat sterk wordt (vergelijkbaar met stang en trens). Ik heb geen martingale meer nodig bij het springen en zou graag op deze manier ook dressuurwedstrijden willen rijden met dit paard.

  • H. Hegeman

    Bitloos rijden, prima. Bitloos onderbrengen in gewone rubrieken, dat kan mits de juryleden hierop worden bijgeschoold. En dan allemaal, alle juryleden breedtesport die hier mee te maken kunnen krijgen.
    Ik sluit me daarom helemaal aan bij de mening van mijnheer Crul! KNHS eerst alles goed regelen zodat het jurycorps hiervoor klaar is!

  • danielle croonenberg

    Ik ben een van de 23 bitloze juryleden. En ik ben voorstander van het samen in een rubriek rijden. De combinaties met bit zullen nog een zware dobber krijen. Bitloze combinaties rijden over het algemeen beter met zit en been en dat maakt het beeld alleen maar beter.

  • barbara Lancel

    Hoera voor Danielle, die weet waar ze het over heeft (sorry Johan).

  • Rixt Veurman

    Ik ben een van de mensen die afgelopen jaar enkele keren bitloos is gestart. Ik rij bitloos van uit de overtuiging dat paardrijden een grote verantwoordelijkheid voor een dier met zich mee brengt. Voor mij betekent dit dat ik het maximale doe om hem geestelijk en lichamelijk gezond te krijgen en te houden. Om die reden staan mijn paarden 24 uur per dag in een weide met inloopstal, rij ik zonder bit en zonder sporen. Na 20 jaar op klassiek stijl gereden te hebben probeer ik nu vanuit het systeem van parelli/ natural dressage meer speels en precies te communiceren. Mijn grootste eye openers zijn dat een paard dermate sensitief is dat hier echt geen hulpmiddelen voor nodig zijn als ook dat paarden het extreem graag goed willen doen. Mijn ervaring van `mede bitloos rijders` is dat zij veelal ook vanuit overtuiging bitloos rijden en niet vanwege een beperking van het paard.

    De weg die ik bewandel is misschien anders maar ik denk dat de `tussenstand` prima beoordeelt kan worden in een reguliere rubriek door een reguliere jury. Omdat het erg moeilijk is om bitloze rubrieken uit te laten schrijven start ik nu vaak HC. De meeste jury leden geven naderhand aan positief verrast te zijn als ook dat dit prima in de rubriek had gepast. Ik juich de beweging die het KNHS inzet dan ook van harte toe. Want inderdaad alles ontwikkeld zich door.

    Voor alle bitrijders: daag jezelf eens uit. Gooi je teugels eens los en ervaar eens hoeveel je eigenlijk doet met je handen en hoeveel met je houding/zit. Kun je sturen en kun je tempo wisselingen maken? en hoe gedoseerd en hoe precies kun je dat?

  • H. de Groot

    Bitloos..Op zich prima,maar dan wel met de kanttekening dat net als met een bit er grenzen zijn,dat wil zeggen echt bitloos,en dan niet met de hefboom van een hackamore.

  • Lotje Moerdijk

    Ik vind het een goed besluit om ruiters met of zonder bit gelijk te stellen. Of rijden zonder bit hetzelfde beeld oplevert als met bit is de vraag, want een bit is bedoeld om met aanleuning te rijden en een neusriem (of alternatief) niet. Ik vind de meeste bitloze optomingen niet echt geschikt om dressuur mee te rijden en ben voor een doeltreffend reglement, net als met de bitten.
    Maar ik ben blij met de vrijheid die de ruiter krijgt en aan hem dan de keus of hij wil laten zien of hij hetzelfde kan bereiken. Bitloos zien we al jaren in de endurance en TREC, ook de hackemore komen we wel eens tegen in de hogere springrubrieken. De ruiter moet gewoon de vrijheid krijgen om met of zonder bit te rijden, dat vind ik het belangrijkste!
    Ik wil nog wel opmerken dat ik rijden met bit niet standaard slechter vind en dat de hand van de ruiter altijd nog de beperkende factor blijft, met of zonder bit….

  • maarten dijkerman

    KNHS: nu nog even politiek correct het bitloos mennen er door drukken (met op elke hoek van de wei een ambulance).
    Bitloos,boomloos,zaadloos (vermoed ik als ik sommige ruiters zie rond hobbelen) het zal mij allemaal worst wezen maar we zijn weer aanbeland bij Geronimo en Ben Hur.
    Nu nog het laatste stapje: paardloos rijden kunnen we met zn allen in het cafe pochen hoe diervriendelijk en verantwoord we wel niet bezig zijn.
    Verder wil ik graag iedereen veel plezier toewensen met de paardensport op wat voor manier je die dan ook maar mag beleven.
    Vriendelijke ruiter groet Maarten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.