Ga naar hoofdinhoud

Brengen KNHS-fora beleid en paardensporters bij elkaar?

Van: De Paardenkrant
Aan: Marcel de Boer, Marian Raven, Claartje van Andel

Na een complete herstructurering van de vereniging heeft de KNHS in de loop van 2014 vorm gegeven aan een aantal disciplinefora. Ieder forum kwam al meermalen bijeen, het springforum en eventingforum al drie keer. Een fiks aantal besluiten is genomen. De KNHS wilde met de instelling van de fora de paardensporters en het beleid dichter bij elkaar brengen. Is de bond in haar opzet geslaagd? Is de aansturing van de paardensport in Nederland nu transparanter, democratischer en slagvaardiger?


opi1-info@-foto 1 Marcel de BoerVan: Marcel
Ja, ik denk van wel. Op deze manier worden de vragen van landelijke ruiters toch beter beantwoord. Ik zit in het forum van Drenthe en als ik dan onderweg dingen vaak hoor of zie, dan neem ik dat mee binnen het forum. Toen ze me er net bij vroegen, dacht ik: ik wil het wel een jaar proberen, maar het moet wel wat gebeuren! Nu zijn we pas vier maanden bezig en is het landelijk forum toch al drie keer bij elkaar geweest en zijn er zeker op de laatste twee avonden wel dingen besloten. Ik geloof dat voorzitter Joffra Schaap-Greve daar ook wel fanatiek in is, zij brengt toch wel wat teweeg.
Bijvoorbeeld met BB nieuwe stijl, wat we naar aanleiding van de Kettingbrief van Johan Heins in Drenthe hebben geïntroduceerd, geven we antwoord op de vraag van de landelijke sport. Men vond dat het niveau van de B omlaag moest, maar alle sport gaat juist omhoog en zodoende vonden wij dat je juist de norm hoger moet leggen. Ook met het oog op veiligheid en dierenwelzijn. Dit soort initiatieven kun je in zo’n forum kwijt. De volgende stap zal waarschijnlijk bestaan uit hoe juryleden de lastig te jureren klasse B op punten kunnen beoordelen. Zo zijn de fora nog maar kort bezig, maar zijn er toch al een aantal dingen die ter tafel zijn gebracht. Voorlopig is het denk ik dus goed.


opi1-info@-foto 2 Marian RavenVan: Marian
Allereerst mijn waardering voor de mensen die zitting hebben genomen in de fora, in hun vrije tijd. In eerste instantie was ik wel wat sceptisch. In mijn ogen heeft de KNHS vorig jaar wel een wake-up-call gehad, toen er een nieuwe sportbond opgezet dreigde te worden. Ik heb serieus nagedacht of ik daar lid van zou worden.
Het is natuurlijk nog moeilijk om een oordeel te geven of deze structuur goed werkt, omdat ze nog maar kort bezig zijn. Het springforum heeft al wel heel snel een aantal knopen doorgehakt; een goede zaak. Nu kijken of de andere fora net zo besluitvaardig zijn en of het op de lange termijn blijft werken.
Hopelijk blijft het makkelijk om de verslagen van de bijeenkomsten te vinden. De samenstelling van de fora lijkt goed, een mix van actieve sporters, juryleden en bestuurders. Ik hoop dat het aandeel actieve sporters groot blijft, aangezien zij daadwerkelijk te maken hebben met de regelgeving waar zij invloed op hebben. Ook hebben zij het meeste contact met de medesporters, op gelijke voet, waardoor ze het beste weten wat er leeft.
Naar mijn idee is dit wel de manier waarop democratie zou moeten werken: Van onderaf, vanaf ‘de werkvloer’.


opi1-info@-foto 3 Claartje van Andel (Large)Van: Claartje
Zeker! Met de volgende kanttekening. De structuur is één ding, maar de mensen die in de structuren functioneren is een tweede en veel belangrijker! De KNHS heeft het meest succesvolle hippische jaar ooit achter de rug. We zijn daar allemaal terecht enorm trots op. Maar één van de pijlers achter het succes zijn de mensen. Ze deden het allemaal samen. Bondscoach dressuur Wim Ernes was honderd kilometer verderop bij de eventers toen er dressuur werd gereden, Rob Ehrens liet Jeroen Dubbeldam op het scherpst van de snede mede begeleiden door Gerco Schröder. Samen kan je meer. Dat getuigt van respect voor ieders kwaliteit. De ontworpen structuur voor de topsport was goed, maar de functionerende mensen maakten het uniek.
Ik geloof nooit zo heel erg in ‘instituten’ vanwege het instituut. Het instituut KNHS is van ons allemaal en het is helemaal wat je er zelf van maakt. Als je ergens iets mist, moet je niet mopperen, klagen en weglopen. Je moet je realiseren dat je zelf een onderdeel bent van het geheel en dat je iets kan helpen veranderen. Dat is precies wat er nu gebeurt. Iedereen kan met goede ideeën de sport verder brengen. Ik verwacht heel veel positieve inbreng en energie!”

Deze [email protected] verscheen woensdag 17 december 2014 in De Paardenkrant.


Poll

KNHS-fora brengen beleid en paardensporters bij elkaar. Lees meer

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Brengen KNHS-fora beleid en paardensporters bij elkaar?

 • jos wouters

  Nee zeker niet geslaagd, de bemoei zucht van een grote bond is alleen maar groter geworden, ik zie het meer als wij delen toch de lakens uit.
  Er is wel wat vooruitgang geboekt ,maar wat je 10 jaar kapot hebt gemaakt is in 1 jaar niet goedgemaakt.
  2015 zal ons moeten laten zien dat ze hun afspraken na komen,want wat we in 2013-2014 hebben willen doen een 2 de sportbond oprichten,hebben we nog steeds op tafel liggen.

 • Albert

  Goedemiddag,

  Dit kan alleen een succes worden als men echt gaat praten met de achterban! En niet alleen met een paar bekenden.
  Ik rijd in Overijssel op welke manier krijgt meneer Brinkman zijn informatie van de achterban. Als daar niet goed over nagedacht gaat worden is dit gedoemd te mislukken.

  Anders is het vriendenkringetje waar mee gesproken wordt en klaar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.