Ga naar hoofdinhoud

Btw-tarief sportpaarden omhoog

van: De Paardenkrant
aan: Wilfred Franken, Jan Broek, Matty Marissink
De Sectorraad Paarden heeft bedongen dat slachtpaarden, paarden tot vier jaar en fokpaarden worden gevrijwaard van het hoge btw-tarief (19%). Maar wanneer het Vijfpartijenakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie van kracht wordt, zal het btw-tarief voor sportpaarden vanaf 1 oktober zelfs naar 21% stijgen. Betaalt de paardenhandel nu de prijs voor de rest van de paardensector? Was een eerlijker verdeling van de lasten niet beter geweest?


 

Van: Wilfred
Aan: allen
Niet alleen de handelaren krijgen met het verhoogde BTW-tarief te maken, maar vroeger of later alle paardeneigenaren. Iedereen die een paard koopt zal vanaf 1 juli merken dat zijn paard of pony 13% duurder is geworden, na 1 oktober komt er nogmaals 2% bij. Een rekenvoorbeeld: je koopt nu een paard voor 5.000 euro via een handelaar, dat is incl.6% BTW. Vanaf 1 juli zal je voor ditzelfde paard 5.600 euro ( incl.19% BTW) moeten gaan betalen. Vanaf 1 oktober 2012 zelfs 5.700 euro (incl.21% BTW). Deze prijsverhoging heeft niet alleen gevolgen voor de aanschaf. Neem bijvoorbeeld degene die zijn of haar paard wil verzekeren na 1 juli. In ons rekenvoorbeeld gaat straks de premie betaald worden over 5.600 euro in plaats van 5.000 euro.
De handel tussen bedrijven onderling (handelsstallen, maneges etc.) ondervindt niet direct nadelen. Bedrijven kunnen de BTW immers verrekenen. Uitsluitend de eindgebruiker (lees de consument) zal de nadelen ondervinden. Dit mits de verkopende partijen de BTW-verhoging meteen vanaf de eerste dag en in gezamenlijkheid één op één (durven) doorbelasten. Het is voor onze gehele branche een slechte zaak, vooral omdat we nu ook nog in een tijd zitten waarin we al te maken hebben met economisch zwaar weer.

Van: Jan
Aan: allen
Ik denk niet dat de handel de prijs betaalt voor de rest van de paardensector, dat zou een onmogelijke taak zijn. Ook anderen binnen de sector zullen de gevolgen van de BTW-verhoging naar 21% gaan voelen. De politiek heeft deze beslissing genomen, dus we kunnen er niet onderuit. Iedereen betaalt er aan mee, maar gemakkelijk zal het niet worden. Nederland is een exportland bij uitstek, dus het is te hopen dat andere Europese landen ook meegaan in de BTW-verhoging. Zo niet, dan worden onze paarden maar liefst 15% duurder ten opzichte van andere Europese landen en zullen we het heel moeilijk krijgen. Voor handel naar buiten de EU geldt 0% BTW-tarief, dus wat dat betreft zal er niet veel veranderen. Het zou dus goed zijn als de andere landen binnen Europa meegaan met de BTW-stijging, dan zit iedereen in hetzelfde schuitje.

Van: Matty
Aan: allen
Zoals het nu lijkt gaat de paardenhandel inderdaad een forse prijs betalen voor de rest van de paardensector. De Sectorraad Paarden gaat helaas volledig voorbij aan het volgende probleem dat voor mijn type bedrijf veel meer van toepassing en bedreigender kan zijn. Het merendeel van de paarden (jong en oud) kopen wij in van particulieren, dus wij moeten deze in de boekhouding plaatsen in de margeregeling.
Tot op heden is inkopen van particulieren keurig geregeld door de Nederlandse overheid, maar door mogelijke wijzigingen conform de belastingwetgeving wordt dat zeer waarschijnlijk moeilijker. Een particulier kan en mag geen BTW in rekening brengen. Dus veel paarden die wij inkopen moeten wij boeken in de margereling, en ook weer op deze manier verkopen. Of de klant ondernemer is of particulier, maakt geen verschil. Deze paarden kunnen niet met 0 % BTW over de grens verkocht worden. Tot op heden is helaas in geen enkel schrijven dit probleem vermeld, laat staan de oplossing. Maar als ik de wetgeving op dit moment goed interpreteer zal, zoals het er nu naar uitziet, de export van gewone Nederlandse paarden binnen de EU heel moeilijk worden. Natuurlijk blijft er voor de duurdere, talentvolle paarden altijd handel, aangezien deze zeer schaars zijn en de betere klanten op dat niveau zullen blijven investeren.

Deze [email protected] verscheen woensdag 30 mei 2012 in De Paardenkrant.
Reageren kan hieronder of via mailto: [email protected]

Door het verhoogde btw-tarief voor sportpaarden betaalt de paardenhandel straks de prijs voor de rest van de paardensector.

Laden ... Laden ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.