Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ton Lautenschutz (voorzitter Bond van KWPN-Hengstenhouders), Nol Gerritsen (hengstenhouder en eigenaar De Dalhoeve), Hendrika Florijn (fokster)
Op het discussieforum ‘Paard 2025’ in Dronten pleitte KWPN-directeur Johan Knaap voor een overeenkomst tussen fokker en hengstenhouder om de betaling van het dekgeld bij ICSI te regelen. Enkele dagen later tekenden honderden Franse fokkers contracten met de hengstenhouder van hun keuze om alle zaken rond de aanstaande inseminatie van hun merries vast te leggen. Vraagt deze tijd inderdaad om een verdere verzakelijking van de relatie tussen merrie- en hengstenhouder? Is het een goed idee om vooraf alle details rond de dekking van een merrie in een contract te regelen?
Van: Ton
Dit is voor de Bond van Hengstenhouders nu ook een hot en belangrijk item. Kijk, je hebt een paar systemen. Bijvoorbeeld: een merriehouder koopt een rietje met sperma of een dekking van een bepaalde hengst. In het verleden is er al veel handel geweest in rietjes en daar zijn geen enkele afspraken bij gemaakt. Heel veel van die rietjes met diepvriessperma zitten nu nog in opslag. Anderzijds heb je te maken met een bepaalde cultuur die er heerst bij fokkers en hengstenhouders, daar gaat het om vertrouwen en staat er niets op papier. Voor de hengstenhouders lijkt een systeem met een contract per drachtigheid nu de beste optie. De merriehouder koopt denk ik het liefst een rietje en kan dan via diverse technieken, met name ICSI, meerdere drachtigheden daaruit halen. Die technieken zijn nu nog voor een beperkt aantal merries interessant, maar als er meer routine in die techniek komt, wordt dat waarschijnlijk ook goedkoper.
Dan is er natuurlijk nog het systeem dat er betaald wordt per geboren veulen, dat willen de hengstenhouders graag. Maar daarvoor is de medewerking van alle stamboeken nodig. Parallel hieraan loopt de internationale registratie. Ze zijn bezig dit beter te regelen via de WBFSH maar daar is net mee begonnen en er is nog een lange weg te gaan voordat dat rond is
Van: Nol
Dat is moeilijk te zeggen. De techniek gaat zo snel vooruit. Ik weet ook niet waar het met ICSI naartoe gaat en waar het op uitdraait. Het is al een verschil of je hengsteneigenaar bent of hengstenhouder. Het eerlijkste lijkt mij dat er betaald wordt per dracht of zelfs per geboren veulen, maar in dat laatste geval zal je met veel stamboeken afspraken moeten maken of het zou centraal geregeld moeten zijn, maar zover is het nog niet.
Naast een aantal populaire hengsten zijn er ook hengsten die weinig tot niets dekken. Wij sturen overal sperma van onze hengsten naartoe en dan hoop je maar dat het een keer wat oplevert.
Uiteindelijk denk ik wel dat het belangrijk is dat het afgeven van sperma zakelijk geregeld wordt en dat goed op papier wordt gezet hoe het gaat als er meerdere veulens van komen. Dat begint nu al met ET waarvoor ook al contracten zouden moeten worden opgesteld. Gebeurt dat niet, dan schieten wij er als hengstenhouders straks wel bij in.
Van: Hendrika
Wij hebben tot nu toe nog niet gebruik gemaakt van ICSI. In principe vind ik het meest eerlijke richting de hengstenhouders dat je een geslaagd embryo als dekking ziet en net als nu meestal het geval is bij ET: eerst een basisbedrag per rietje betalen en als de dracht is aangeslagen de rest van het bedrag aan dekgeld. Ik denk wel dat je deze regels moet vastleggen op papier. Je moet duidelijkheid geven. Of zo’n contract drie kantjes moet zijn betwijfel ik, het liefst goede afspraken kort en duidelijk op papier. Maar het is ook een kwestie van vertrouwen.
Ook nu al vragen de hengstenhouders soms als ze sperma afgeven of je het gebruikt voor ET. Af en toe kun je meerdere eitjes spoelen en twee veulens krijgen uit één dekking. Ook hiervoor geldt dan basisbedrag en rest per dracht. Bij ICSI gebruik je daarnaast vaak hengsten waar weinig sperma van is, daardoor is dat nu nog goed te controleren.
Deze [email protected] verscheen donderdag 25 februari 2016 in de Paardenkrant-Horses.nl.
Poll

De bond van hengsten houders: dat is een grote op geld beluste kliek !!!
Dit is weer een typisch verhaal waarbij het verhaal 2 kanten kent.
Ik begrijp heel goed dat de hengstenhouders zich tekort gedaan voelen wanneer er meerdere veulens geboren worden uit 1 dekking of uit 1 spermalevering.
Maar het zou de hengstenhouders ook sieren wanneer zij begrip hebben voor de lange, risicovolle, en vaak kostbare procedures, die enkele fokkers aan gaan om maar meer nakomelingen van hun goed fokkende, interessante merrie/ merrielijn te kunnen krijgen.
Terwijl de kosten voor de hengstenhouders in deze procedure niet direct omhoog gaan,( zij leveren bij een normale procedure vaak op dezelfde manier) wegen de extra kosten die daarmee door de fokker gemaakt worden, niet altijd op tegen de opbrengst van de nakomelingen. Wanneer je het echt netjes wil doen, dan denk ik dat beide partijen evenredig tevreden moeten kunnen zijn.
Misschien direct een goed idee om de fokkers, net zoals in de voetbal, mee te belonen, wanneer hun fok producten presteren en daardoor duur verkocht worden.
Dan is en blijft het voor iedereen leuk om te blijven fokken. Nu is de fokker nog steeds de grootste sponsor van de paardensport.
ik kocht twee jaar terug 15 rietjes diepvries sperma .
het risico om van deze rietjes ook een levend veulen te krijgen heb ik zelf moeten dragen
wat als ik geen veulen had , kreeg ik dan van de hengsthouder sperma extra .
De merriehouder investeert heel veel geld in zijn fokkerij dat mag toch beloond .