Ga naar hoofdinhoud

Controle op het harnachement moet in de breedtesport structureler?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Bart Veeze, Jan Peeters, Annemarie Rietman-Koopman

Op de Bundeschampionate in Warendorf haalden de stewards meerdere combinaties naar de kant om de neusriem losser te maken. Daar werd, volgens het Duitse blad St. Georg, tijdens het WK Jonge Paarden in Ermelo niet voldoende op gelet. Op basis- en nationaal niveau is er nog minder controle, want de jury mag niet ingrijpen en die ene federatievertegenwoordiger kan onmogelijk alle deelnemers controleren. Kortom: er moeten veel meer stewards opgeleid en ingezet worden. Of de jury krijgt het mandaat om in te grijpen. Wat is het beste?


Van: Bart

Bart Veeze , Grand Prix-dressuurruiter

Ik heb op zowel het WK Jonge Dressuurpaarden gereden als op de Pavo Cup. Ik ben iedere keer gecontroleerd op mijn sporen, de neusriem en het bit. Zowel op het WK als bij de Pavo Cup reed je in een losrijbaan waar altijd stewards aanwezig waren. Het is raar dat er in het Duitse blad St. Georg wordt gesuggereerd dat de Nederlandse stewards niet streng genoeg waren. De stewards die op het WK waren, staan daar namens de FEI. Deze stewards hanteren allemaal dezelfde regels. Het is jammer dat zo’n Duits blad naderhand met foto’s komt aanzetten waarop te zien is dat paarden hun mond open hebben. Waarom wordt onze sport na ieder concours steeds in zo’n kwaad daglicht gesteld? Je kunt van ieder paard dat tot de beste van de wereld behoort, lelijke foto’s maken. Ik begrijp dat het twee kanten heeft. Wij hebben verantwoordelijkheid naar de buitenwereld toe. Op de landelijke concoursen is het voor de jury onmogelijk om ook de neusriem te controleren. Als het de sport ten goede komt, mogen er van mij meer stewards aanwezig zijn om daarop te controleren.


Van: Jan

Jan Peeters, voorzitter Appeal, jurylid Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In Ermelo bij het WK Jonge dressuurpaarden was ik voorzitter Appeal. Er is wel degelijk controle uitgeoefend op het bit, de neusriem of op paarden die doorgeprikt waren en dergelijke. Dit werd zelfs dubbel gecheckt. De stewards die bij de losrijbaan aanwezig waren hebben voor de proef alles in de gaten gehouden. Na de proef werd een combinatie direct vanaf de ring door de steward begeleid tot de plek waar de bittencontrole was. Er was geen mogelijkheid voor de ruiters om in de tussentijd de neusriem losser te maken. Deze controles zijn nodig zodat men zich realiseert wat wel of niet mag. Een stuk verantwoording ligt bij de ruiter zelf, maar ook bij de instructeur. Met rijden moet er naar iets anders worden gezocht dan het probleem op te lossen in het materiaal. In de basissport wordt er ook hard aan gewerkt. Per regio draait er een pilot met een toezichthouder die op het losrijterrein alles in de gaten houdt. Daar is budget voor. Op de kleinere Subtopwedstrijden is het minder gebruikelijk dat een KNHS-afgevaardigde aanwezig is. Vooral vanwege het welzijn van het paard mag de jury dan ingrijpen en is daar bevoegd voor. Als je het vermoeden hebt dat een neusriem een beetje strak zit, loop je aan het eind van de proef naar de combinatie toe om dat te controleren. Zo zijn er nog wel meer factoren die je kunt aanhalen waarop je kunt controleren.


Van: Annemarie

Annemarie Rietman-Koopman, KNHS disciplinespecialist dressuur
© DigiShots

Internationale wedstrijden in Nederland vallen onder de vlag van de FEI en hiervoor worden de richtlijnen van de ‘FEI Stewards Manual’ gehanteerd. Een te strak aangesnoerde neusriem wordt ook volgens het wedstrijdreglement van de KNHS als wreedheid aangemerkt. Bij een onjuiste optoming heeft een jurylid al het mandaat om in te grijpen. Sportbeoefening met paarden wordt steeds kritischer door de samenleving gevolgd. We hebben allemaal een grote verantwoordelijkheid om het paardenwelzijn binnen de sport goed te borgen. Dat gaat verder dan een strak aangesnoerde neusriem, het gaat om de algehele gesteldheid van het paard. Op KNHS-kampioenschappen worden op het voorterrein al extra toezichthouders ingezet. Voor de overige basis- en nationale dressuurwedstrijden loopt momenteel een pilot met toezichthouders. Tijdens de pilot wordt op vier wedstrijden per regio een toezichthouder aangesteld. Eind dit jaar wordt deze pilot geëvalueerd door het KNHS Dressuurforum en bepaald hoe we in de toekomst omgaan met extra toezicht op concoursterreinen. Alle deelnemers op KNHS-wedstrijden laten controleren door een toezichthouder is geen reële oplossing. Daarom is er niet alleen extra aandacht voor extra controles op wedstrijden. Ook binnen de opleidingen van de KNHS voor instructeurs en officials wordt extra voorlichting gegeven over de correcte optoming van paarden. Uiteindelijk zijn we samen – ruiters, instructeurs en officials – verantwoordelijk voor het welzijn van onze paarden en de toekomst van de paardensport.

Deze [email protected] verscheen woensdag 12 september in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Controle harnachement breedtesport moet structureler Lees meer »

Laden ... Laden ...

2 reacties op “Controle op het harnachement moet in de breedtesport structureler?

  • MJ Kochx

    Ik heb in een ver-ver-verleden nog meegemaakt dat je in de basisrubrieken (dus vanaf de B) na afloop van je proefje bij de jury afsteeg, en dat de jury je harnachement controleerde (ook of het schoon was bijvoorbeeld) … toch maar weer invoeren? En dan gelijk weer het mondelinge commentaar van de jury aanhoren?

  • Irene

    Helemaal mee eens MJ Kochx.

    Wat jammer dat er altijd weer geschermd wordt met de opleiding van de instructeurs. Er zijn er genoeg die tijdens de opleiding en het examen zich keurig aan de regels houden, maar thuis is het andere koek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.