Ga naar hoofdinhoud

Moet er een controleerbaar sterrensysteem voor opfokbedrijven komen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Koen Brinkman, Irma Sieling, Gertjan van Olst
In de serie ‘Trainen en heel houden’ stelden paardenartsen Jan Greve en Jacques Maree dat de opfokperiode grote gevolgen kan hebben voor de gezondheidsstatus van jonge sportpaarden. Een verkeerde opfok geeft een vergroot risico op soms levenslange blessures en aandoeningen, terwijl een goede opfok het jonge paard juist uitstekend voorbereidt op een sportcarrière. Als de opfok zó belangrijk is, waarom bestaat er dan geen objectief meet- en controleerbaar sterrensysteem, waardoor klanten van opfokbedrijven in één oogopslag kunnen zien hóe gezond hun jonge paarden opgroeien?


Koen Brinkman Van: Koen
De waarde van goede opfok wordt vaak onderschat. Juist in deze periode wordt, onder invloed van groepsgenoten ook in sociaal opzicht, de basis gelegd. Mijns inziens wordt gemiste jeugdgroei niet ingelopen op latere leeftijd. Andere veehouderijsectoren hebben die ervaring, vaak met minder duur uitgangsmateriaal, opgedaan. Melkveehouders geven ook al lang niet meer het minste ruwvoer aan hun jongvee.
Controle is goed, maar niet zaligmakend. Opfok van jonge paarden blijft een risicovolle aangelegenheid. Externe negatieve invloeden zijn niet uit te sluiten, zoals ziektes, paarden die elkaar verwonden of lange droogte in de zomer. Toch is het goed om opfokstallen te controleren en te certificeren zodat ze in de basis aan de gestelde eisen voldoen. Van mij hoeft dit geen sterrensysteem te zijn. Fokkers en eigenaren vertrouwen hun jonge paarden slechts toe aan vakmensen en laten zich niet leiden door ‘een ster’ meer of minder op de gevel. De markt is hard maar eerlijk, kwaliteit onderscheidt zich vanzelf.


Irma SielingVan: Irma
Ik denk dat het niet meevalt dit in de benen te krijgen. Bij een keurmerk voor opfokbedrijven zou er naar meetbare prestaties moeten worden gekeken. Uitslagen van röntgenkeuringen moeten meegenomen worden in de beoordeling en ook het gewicht en de bespiering zouden op een paar ijkmomenten moeten worden gemeten. Tot slot zou je ook de latere sportprestaties willen meewegen. Dat wordt met elkaar een zaak van lange adem; niet alle paarden zijn immers vergelijkbaar.
Dat er geen keurmerk is betekent niet dat je als klant alleen maar in het donker tast. Met kijken en boerenverstand kom je een heel eind. Bezoek een opfokbedrijf op een gewone werkdag in het stalseizoen. Let op hoe de paarden naar een paddock kunnen gaan. Duidt dat op dagelijkse uitloop? Kijk of er brok wordt gevoerd, paarden knoeien altijd, dus er moet brok liggen. Tot slot, let op de paarden. Zien ze er goed uit? Zijn ze in het voorjaar tijdig door het winterhaar? Een keurmerk zou mooi zijn, maar tot die tijd moeten we vooral zelf opletten.


Gertjan van OlstVan: Gertjan
In de loop van tijd hebben wij op verschillende manieren , en in verschillende landen , onze jonge paarden opgefokt. Uiteindelijk brachten al deze ervaringen, zowel positief als negatief, ons tot het punt om de opfok op eigen locatie onder eigen beheer te houden. Vooral omdat een goede opfok tot in details essentieel is voor een verdere carrière van een sportpaard/hengst.
Er zijn natuurlijk een aantal van oudsher gerenommeerde opfokbedrijven, waarbij ik geen moment aan de kwaliteit en kundigheid twijfel. Voor dit soort bedrijven is een soort van keurmerk niet noodzakelijk .
Wat je echter wel steeds meer ziet, zijn bijvoorbeeld veebedrijven die stoppen met melken en vervolgens hun bedrijf gaan inrichten voor de opfok van paarden, en dit veelal zonder de nodige ‘know how’.
Voor dit soort bedrijven lijkt mij een bepaald kwaliteitsmerk, dat garant staat voor de nodige kennis en benodigde inrichting, een goede garantie voor paardeneigenaren die hun jonge paarden voor de opfok toevertrouwen aan deze bedrijven.

Deze Info@ verscheen woensdag 8 mei 2013 in De Paardenkrant.


Poll

Er moet een controleerbaar sterrensysteem voor opfokbedrijven komen. Lees meer

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Moet er een controleerbaar sterrensysteem voor opfokbedrijven komen?

  • Jenny Overmars-Smeenk

    Mijn motto is:
    Als je kwaliteit levert, dan heb je het altijd druk in de opfok wereld!!

    Geeft voor mij geen meerwaarde een sterren systeem.
    Wie heeft dit eigenlijk weer bedacht?
    Graag zou ik met de persoon in kwestie een goede discussie willen aangaan, maar dan face to face!
    Dank U

  • Han Coolen

    Ik heb de laatste 20 jaar mijn veulens naar de Burd gebracht..
    Het is geen 5 sterren restaurant maar wel een adres waar de dieren leren voor zich zelf op te komen..en een echte weerstand opbouwen !!
    Ik heb daar in al die jaren duizende dieren gezien en wat me dan op valt dat er een groot aantal eigenaren veulens brengen die vanaf hun geboorte tot 5 maanden, thuis zeer slecht opgepast zijn.
    Deze dieren zullen daarom ook altijd t/m 3 jaar een achterstand hebben en later ook rontgelogisch gebreken vertonen.. Zorg dat je als fokker de eerste 5 maanden je veulens optimaal oppast..dan heb je daar over 3 jaar dubbel en dik plezier van..ook rontgelogisch. En een sterrensysteem voor opfokbedrijven, onzin. Je dient dan eerst een sterrensysteem van fokkers te organiseren, daar hebben fokkers en opfokbedrijven baat bij.

  • jos wouters

    Weer zo n onzinnig iets,hoe kun je nu veulens van verschillende vader dieren en andere moeders gaan vergelijken zoals Irma schrijft via Rontgen keuringen.We weten toch toch bepaalde hengsten wel iets meegeven waar een risico aan zit en anderen niet.
    Opfokbedrijven:Dit regelt zich zelf wel voorbeelden genoeg.
    Goede bedrijven hebben het druk ,mindere is veelal plek.
    Welk voordeel is er met een sterrensysteem,word het dan beter ,denk het niet,eerder omdat men een ster heeft , misschien gemakkelijker denken en wellicht minder inspanning doen,dus kwalitief achteruit hollen.
    Ik laat ze thuis en bij een bedrijf lopen ,waar toezicht is ,en genoeg plek,en daadwereklijk gevoerd wordt wat afgesproken is.Maar thuis of in de buurt is het mooiste eigen controle .Veel mensen gooien ze in de opfok ,en dan zien ze niet meer dan een keer per om naar hun dier.Volkomen met Han Coolen eens

  • Folkert Frans

    @ Coolen

    Op dit forum werd u de vraag gesteld “Waar uw paard de ongelijke voeten vandaan heeft” en dan antwoordt u “Van de opfok”.

    Dus zo denderend is die opfok ook weer niet.

    http://www.fokt.nl/phpbb3/viewtopic.php?f=26&t=10300&p=493112&hilit=ongelijke+voeten#p493112

  • Han Coolen

    Ongelijke voeten..
    Inderdaad dat moet ik beamen..Is ook duidelijk te zien in de opstelling, foto genomen 3 weken nadat hij thuis was.
    Het corrigeren heeft dan ook ff tijd nodig..Hij is vertrokken met de klasse 0-1..
    Ook hier leer je van dat je opfokbedrijven met of zonder ster moet kontroleren..
    Je heb ook weer bedrijven waarbij de dieren een half jaar op een verharde uitloop lopen..
    De hoeven zijn zo kort dat er weinig te corrigeren is.

  • Folkert Frans

    @ Coolen

    Ongelijke voeten is meer een erfelijk fokkerijprobleem en zeker, zo blijkt uit het topic, met de bloedlijnen die u gebruikt. Ongelijke voeten hebben verder niks met foto’s van doen. Die hebben betrekking op de kwaliteit en niet op de stand van de voeten. Uiteindelijk leiden de meeste ongelijke voeten tot ongeneeslijke kreupelheid. Daarom moest ook dit paard worden afgemaakt.
    http://www.horses.nl/algemeen/lichtetourpaard-popeye-ingeslapen/

  • Han Coolen

    Wat heeft dit met dit artikel van doen..??

    Ik zie/lees iemand zichzelf herhalen..ter promotie van een “forum” van een of ander roepende in de woestijn.;-)

  • amanda rijkeboer

    ik zeg ja! na mijn ervaring met een groot opfokbedrijf en wel met 6 paarden daar te hebben gestaan en achteraf te moeten concluderen dat ik er 3 terugkreeg met wormen, 2 met ataxie en 2 met een gebroken kaak en de laatste met een fikse ontsteking in de kaak en vandaar geen halster om te doen was. En dat terwijl ze het enige opfokbedrijf in Nederland zijn, dat individuele voeding toepast. hoe doe je dat dan als je het paard niet eens een halster om kan doen. En als je de “vakmensen” eropaan spreekt dan is het” ja we hebben overleg met Utrecht over ons ontwormbeleid maar ja ze kunnen toch een x resistent worden van alle ontwommiddelen” of we hebben niets gemerkt aan uw paard we zagen wel proppen rond de voerbak liggen. zou je dan niet iets ondernemen een paard eens beter bekijken????

    je vraagt jezelf af het kan een x misgaan maar het motto niet ophokken maar opfokken sluit niet bij alle bedrijven naadloos aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.