Ga naar hoofdinhoud

Is de Grand Prix Spécial een aanslag op de paardenbenen?

Van: De Paardenkrant
Aan: Joyce Lenaerts (dressuuramazone), Jacques Maree (paardenveterinair en hengsteneigenaar), Monique Peutz (dressuuramazone en jurylid)
Volgens de Britse Grand Prix-dressuurruiter Richard Davison vormen de Grand Prix Spécial en de FEI-proeven voor zesjarige dressuurpaarden een aanslag op de paardenbenen. In tegenstelling toto de ‘Olympische’ versie, bevat de huidige Spécial te veel repeterende afwisselingen van passage en uitgestrekte draf. Voor zesjarige dressuurpaarden zouden de galopwissels te veel gevraagd zijn. Zijn jullie het eens met Davison? Dragen deze proeven onnodig bij aan slijtage en blessures?


opi1-info@ foto 1 JOyce LenaertsVan: Joyce
Ik ben het er totaal niet mee eens dat deze proeven te zwaar of te belastend zijn. Een zesjarige mag van mij echt al wel beginnen met het springen van een wissel. In de FEI-proeven wordt de wissel gevraagd aan de lange zijde vanuit de contragalop en een keer op een korte diagonaal en bijvoorbeeld niet na een uitgestrekte galop. Als ruiter weet je zelf wel of je paard sterk genoeg is om iets aan te leren en dat geldt ook voor de wissels. Het enige wat ik jammer vind is dat je op internationale wedstrijden al snel puntenaftrek krijgt als een wissel wel goed gesprongen is, maar ietsje scheef. Van mij mag dat nog op die leeftijd.
Wat betreft de Spécial, ook die vind ik niet te zwaar. Ik schakel zelf veel met mijn paarden in de trainnig en ik vind het juist positief om in de ring te kunnen laten zien dat je paard dat op een goeie manier kan. Als ruiter werk je er jaren naartoe om je paard daar sterk genoeg voor te krijgen.


opi1-info@ foto 2 jacques maree (Large)Van: Jacques
Persoonlijk vind ik het niet te belastend voor een zesjarige om een wissel te springen. Er zijn genoeg getalenteerde paarden die dat met veel gemak doen. Ik denk niet dat de belasting in één oefening zit, want andere paarden vinden misschien een appuyement moeilijk, maar ik denk dat de zwaarte zit in het voorgaande traject. Hoe wordt door ruiters, trainers en juryleden om gegaan met hun paarden om tot die proeven te komen. Het is belangrijker om die weg eens kritisch te bekijken. Ik denk dat we veel meer bereiken als we bijvoorbeeld de beste tien meest talentvolle paarden uitselecteren en die gericht trainen en heel houden voor Verden, in plaats van ze in ieder selectiemoment voorafgaand aan het WK weer vol de strijd aan te moeten laten gaan. Bij de Grand Prix-paarden is die tijdsdruk niet aanwezig. Ook hier gaat het om de weg er naartoe, maar het moment dat het moet gebeuren is niet leeftijdsgebonden. Hier betreft het over het algemeen professionals die voor de langere termijn kiezen en pas starten als hun paard er echt klaar voor is. Het wordt pas zwaar voor een paard als hij er nog niet aan toe is en er heel veel werk ingestoken moet worden om het toch voor elkaar te krijgen.


opi1- Info@ foto 3 Monique Peutz (Large)Van: Monique
De paarden die Grand Prix lopen kunnen naar mijn mening ook zonder problemen de Grand Prix Spécial aan, ook met de herhalingen die er in voorkomen. Op die leeftijd zijn ze al voldoende ontwikkeld en uitgegroeid. Ze zijn er beetje bij beetje naartoe getraind en als je ziet wat voor moeilijke oefeningen ze vaak doen in de Kür, dat is vaak ingewikkelder dan de Grand Prix Spécial. Ik ben het er wel mee eens dat de wissels zwaar kunnen zijn voor zesjarigen. Sommige jonge paarden hebben al zoveel balans dat het springen van een wissel totaal geen probleem is. Andere paarden hebben meer tijd nodig en dat wil helemaal niet zeggen dat het een minder paard is. De kans bestaat dat het bij zulke paarden een moeten wordt en dan is het wel zeker een belasting. Ik vind dat we veel meer naar de kwaliteit en de aanleg van een paard moeten kijken. Ik vind dat de Wereldkampioen in Verden het paard moet zijn dat de meeste kwaliteit en aanleg heeft en niet het paard dat het mooist zijn wissel springt of het meest nette proefje loopt.

Deze Info@ verscheen woensdag 15 januari 2014 in De Paardenkrant.


Poll

Grand Prix Spécial is een aanslag op de paardenbenen. Lees meer</

Laden ... Laden ...

3 reacties op “Is de Grand Prix Spécial een aanslag op de paardenbenen?

  • tes

    Ik denk niet dat het aan die 10 minuutjes in de ring zal liggen. Veel belangrijker is de opbouw daar naartoe, de ruiter maakt door een goede training de pezen, spieren en botten belastbaar. Overbelasting vind al plaats in dat hele proces er naartoe mits het paard niet met de juiste belasting/belastbaarheid getraind word.

  • Frans Berings

    Om deze stelling te kunnen beoordelen moet je zelf thuis zijn in het africhten tot grand prix niveau, en dat ben ik niet. Waar ik wel wat over wil zeggen is de galopwissel. Iedereen weet wel dat de wissel gemaakt word tijdens het zweefmoment, en de ervaring heeft mij geleerd dat paarden met van nature een makkelijke galop de wissel soms al aanbieden als ze nog maar amper zadelmak zijn. Bij het paard wat ik nu heb heeft het 3 jaar geduurd voordat de balans en kwaliteit van de galop zover was dat hij de wissel aanbood. De kwaliteit van de wissel is dus afhankelijk van de kwaliteit van de galop, en is op zich zelf dus niet belastend omdat dit in het zweefmoment gebeurt, de wissel wordt dus niet gesprongen, maar gemaakt!

  • Maria vd Berg

    quote Jacques ; Ik denk dat we veel meer bereiken als we bijvoorbeeld de beste tien meest talentvolle paarden uitselecteren en die gericht trainen en heel houden voor Verden, in plaats van ze in ieder selectiemoment voorafgaand aan het WK weer vol de strijd aan te moeten laten gaan.

    Juist; eerst op talent selecteren, dan pas er vol voor gaan! Tijdens de daaropvolgende trainingsperiode op gezette tijden een fysieke check voor het paard/talent inplannen. Dit zal niet alleen veel minder geblesseerde (en/of gefrustreerde) paarden en ruiters opleveren, maar ook heel veel informatie over het hele trainingstraject naar het gestelde doel. Dat kan dan weer elk jaar geevalueerd worden en indien nodig in het daaropvolgende jaar bijgesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.