Van: De Paardenkrant
Aan: Willem Greve (springruiter), Piet Raijmakers sr. (springcoach en voormalig springruiter), Karin Retera (jurylid KWPN en KNHS)
Leon Thijssen schreef onlangs in zijn aflevering van ‘De Kettingbrief’ dat hij de hengstencompetitie geen goed middel vindt voor fokkers om zich op de sportpaardenfokkerij te oriënteren. Wie echt goede sportpaarden wil fokken, kan beter naar de echte (internationale) sport kijken. Heeft Leon gelijk? Is de hengstencompetitie voor fokkers eerder een misleiding dan een goede indicatie?
Van: Willem
Ik vind dat de hengsten getoond moeten worden om een indruk te krijgen van hun kwaliteiten. Maar als je eerlijk bent, dan zijn de echte verervers de hengsten die Grand Prix lopen.
Een hengst moet wel de kans krijgen en de fokker moet zijn merrie heel goed kennen. Het is soms niet te peilen waarom de ene hengst veel dekt en de ander weinig. We moeten ons niet blind staren op de jonge paarden-competities, maar het geeft wel informatie. Fokkers volgen ook veel meer de sport dan vroeger en dat is een goede zaak.
Van: Piet
Ik denk dat het goed is om alle hengsten bij elkaar te zien in een competitie. Een vierjarige die er een meter bovenuit springt is niet natuurlijk en dat zien de fokkers ook wel. Uiteindelijk moeten ze de grote sport in, maar als je wacht tot hengsten een jaar of tien zijn, dan duurt de vooruitgang in de fokkerij helemaal lang. Een getalenteerd paard uit een goed nestje moet je durven gebruiken als fokker. Een hengst met een goed model die atletisch is en goed springt, daar komt altijd iets van.
De competitie is ook een uithangbord voor het stamboek en ik vind dat we best trots mogen zijn op het KWPN. Je moet als fokker blijven kijken, prakkiseren en lezen. En zowel de competitie volgen als de sport. Het is wel jammer dat veel ‘modefokkers’ achter de verrichtingskampioen aanhollen. Het is helemaal niet nodig dat zo’n paard zoveel merries dekt de eerste jaren.

Van: Karin
Ik snap het standpunt van Leon wel. We willen fokken voor de topsport en waar is dat beter vast te stellen dan daar waar het te doen is? Ik wil er toch een aantal kanttekeningen bij maken.
Ten eerste: er gaan heel wat jaartjes overheen eer een paard zover is opgeleid dat hij op het hoogste niveau mee kan doen. Voor een dressuurpaard vaak niet eerder dan dat ‘ie tien jaar is. Het zou niet bevorderlijk zijn voor de voortgang van de fokkerij om daar op te gaan zitten wachten.
Ten tweede is het voor een fokker heel interessant om hengsten van dezelfde leeftijd tegen elkaar te zien strijden. In een hengstencompetitie kun je mooi de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen om tot een goede keuze voor je merrie te komen. Bovendien is het ondoenlijk voor fokkers om al die wedstrijden af te schuimen om één hengst een proefje te zien lopen (als ‘ie al niet afgemeld is).
Los van alle genoemde overwegingen zou ik toch graag meer fokkers – maar ook juryleden – aan de Grand Prix-ring willen zien. Want alleen op zulke momenten is te constateren waar je uiteindelijk voor wilt fokken.
Deze [email protected] verscheen woensdag 27 november 2013 in De Paardenkrant.
Poll

Denk dat we de laatste jaren sowieso een ander springen kennen dan 20 jaar terug.
Er zullen niet of geen betere paarden zijn gekomen,wel meer bloed.
Het hengsten springen of competitie s is toch een verkoop plaatje,als je goed kijkt dan staan de afstanden precies op afstand in meervoud van een galop sprong,er mag niet teveel getrokken worden ,en voor het oog moet het goed uitzien.Wat mij nog meer opvalt is dat alleen de beste springruiters de hengsten rijden,waarom zijn de hengsten niet altijd makkelijk qua karakter,of kan een gewone ruiter hier niet meer mee overweg.Dan valt steeds meer op dat de paarden bij grote stallen en hengsten steeds meer op dezelfde manier openen(dus gemaakt).
Wat Willem aangeeft klopt mijn inziens wel,we ontvangen steeds meer informatie,en dat is goed.Maar feit is dat iedere fokker zijn hart volgt,de een kiest voor een jonge hengst ,de ander voor een bewezen hengst.Ik als fokker doe beiden,en soms heb je geluk dat een jonge hengst zich ook opwaardeert,en dan zegt men je hebt het goed gezien,over de andere kant praat dan niemand meer als het fout gaat.Maar als de stelling zou kloppen ,wie fokt ,moet naar de internationale sport kijken,en daar meer info uit halen of die hengsten gebruiken,dan hadden we dat allang al allemaal gedaan.Maar kijk waarom willen we nu graag met hengsten dekken die olympiade hebben gelopen ,en zelf niet helemaal gezond waren of gezonde produkten voort brachten,omdat er goede paarden van zijn gekomen,en ze op veilingen goed verkocht worden. Ik kijk in mijn fokkerij naar de merrie,en al kan een hengst nog zo springen of zo hoog het moet wel passen met de merrie.
En gelukkig kunnen we nog zeggen ik gebruik die hengst en zo word mijn veulen,want dan was het eenvoudig,maar was de lol ervan af.Bij mij is het nog altijd hengsten kijken en vergelijken,en passen de merries erbij,en dan volg ik mijn ingeving,en hopen we op een goede afloop.Maar als we moeten wachten tot een hengst 10 jaar oud,en ik fok er een veulen mee,en moet dan nog 10 jaar wachten om te weten of het een goeie is ,ja dan ben jezelf oud.En of hij uit een bewezen nest moet komen,betwijfel ik,want er zijn voorbeelden genoeg dat ,dit niet hoeft,maar voor de fokkerij zien we het wel graag,maar voor mij geen garantie.
De hengstencompetitie is een hulpmiddel, niet het enige criterium waarop fokkers een hengst uitzoeken.
Iedereen heeft zelf hersens gekregen en kan zelf beslissen welke hengst hij gebruikt en waarom. Niemand wordt verplicht om een hengst uit de competitie te gebruiken. Het is gewoon een etalage voor (meestal jongere) hengsten. En fokkers zijn niet onnozel (de meeste dan).
De hengstencompetitie dressuur roept in ieder geval vragen op. In Enschede was een van de grote winnaars de hengst El Capone met maar liefst een 10 voor de stap .Mijn merrie met Jazz bloed heeft een matige stap en ik kon mezelf dan ook wel om de oren slaan dat ik El Capone met zijn fantastische stap helemaal over het hoofd heb gezien! Toch maar eens zijn verrichtingscijfers bekeken en wat blijkt: El Capone kreeg vorig jaar slechts een 7.5 voor zijn stap. In één jaar van een 7,5 naar een tien? Dat lijkt me toch wat onwaarschijnlijk…