Ga naar hoofdinhoud

Is de verkorte GP-proef een goed idee?

Van: De Paardenkrant
Aan: Gerrit-Jan Swinkels (concoursorganisator), Laurens van Lieren (dressuurruiter en tv-commentator), Isabell Werth (dressuuramazone)
De FEI heeft vorige week donderdag in Warendorf in stilte (pottenkijkers werden geweerd) geëxperimenteerd met een kortere versie van de Grand Prix-proef. Omdat de dressuursport daardoor aantrekkelijker zou worden. Op het EK in Aken staat de verkorte GP al gepland. Goed idee?


Gerrit-Jan Swinkels
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Gerrit-Jan
De dressuursport móet aantrekkelijker worden voor het publiek en de media. Dat is voor mij het uitgangspunt. Er gebeurt veel in de wereld van topsport, sponsoring en media-aandacht. Dat moeten ook de mensen die tegen veranderingen in de dressuursport zijn zich goed realiseren. Het staat voor mij vast dat de dressuur nu al geen Olympische status meer zou hebben als de Kür op muziek er niet gekomen was.
Als het inkorten van de Grand Prix een middel is om de dressuur aantrekkelijker te maken voor het publiek, moeten we dat zeker doen. Maar dat is niet genoeg. Op grote wedstrijden en kampioenschappen moeten de hoogstgeplaatste combinaties ook aan het eind van de wedstrijd rijden. Daarmee wordt de sport spannender en aantrekkelijker voor de media.
Het liefst zou ik de Grand Prix willen vervangen door een verplichte Kür, zoals je dat in andere sporten ook ziet. Dan zouden we dus een verplichte en een vrije Kür krijgen. Maar tegen het verkorten van de Grand Prix is al het nodige verzet. Toch moet de dressuur zich realiseren dat de sport moet innoveren. De inner circle van de dressuur moet niet alleen met zichzelf, maar ook eens met de buitenwereld praten.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Laurens
Om te beginnen moet ik zeggen dat ik in dit geval verschillende petten op heb. Vanuit de media gezien – als tv-commentator – vind ik dit een goed initiatief. Voor televisie is het een must dat dressuur aantrekkelijker wordt. Een kortere Grand Prix kan daar absoluut een rol in spelen. Dit jaar loten op het aankomende EK de beste landen in de laatste helft. Maar nog steeds passeren dan – over het gehele programma gezien – alle landen de revue. Wat mij betreft zouden alle vier ruiters van de beste landen aan het eind van de landenwedstrijd moeten rijden, daar zou het kampioenschap naar mijn idee spannender van worden. Maar enfin dit is al beter, nu start Bella Rose in elk geval niet om acht uur ’s ochtends.
Als dressuurorganisator van CHIO Rotterdam zou ik meer landen aan de start willen laten komen. Nu zijn dat er zeven of acht, dat zou ik graag uitbreiden naar tien of twaalf. Dat zou kunnen dankzij een kortere Grand Prix.
Het is een goede ontwikkeling dat ook de Grand Prix Spécial voor het landenklassement meetelt. Daardoor spitst de echte, zwaardere selectie zich toe op de beste landen. Om deze reden is de verkorte Grand Prix ook een goede zaak. Meerdere landen kunnen aan de wedstrijd beginnen, maar de focus komt op de beste landen te liggen.
Als ruiter vind ik het wel heel belangrijk hoe de GP-proef eruit gaat zien. De combinaties moeten goed en eerlijk getest worden. Zodat je wel de besten bovenaan krijgt.


Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Van: Isabel
Het plan om de Grand Prix te verkorten vind ik compleet onzinnig. We gaan toch niet meemaken dat we niet meer alle aspecten van de training en alle kwaliteiten van onze paarden kunnen laten zien? Ik heb tot nu toe nog niemand gesproken of gehoord die dit een goed idee vindt. Iedereen is fel tegen. Inclusief de Duitse televisie die gelijk heeft gezegd dat ze geen minuut méér gaan uitzenden als de proef korter wordt.
We moeten eerst vaststellen wat eigenlijk het probleem is. Zestig combinaties achter elkaar in de Grand Prix bekijken is net zo min aantrekkelijk als 120 springpaarden achter elkaar over hetzelfde parcours te zien gaan. In 2006 hebben op de Wereldruiterspelen in Aken 50.000 mensen ademloos naar ‘lange’ Grand Prix-proeven zitten kijken. Het probleem is niet de lengte van de proef, maar de duur en de kwaliteit van de wedstrijd.
Zoals gezegd: iedereen is hier tegen. Ik ga ervan uit dat we dit jaar op het EK in Aken de ‘gewone’, bestaande Grand Prix-proef zullen rijden.

Deze [email protected] verscheen woensdag 25 februari 2015 in De Paardenkrant.


Poll

Verkorte Grand Prix is nodig voor dressuur als olympische sport Lees meer

Laden ... Laden ...

6 reacties op “Is de verkorte GP-proef een goed idee?

  • Silvia van der Horst

    Het zou al helpen als de uitslag niet al van tevoren vaststond.

  • Brekelmans

    Dat er iets moet gebeuren staat buiten kijf. Maar ik ben het helemaal met Isabel eens.
    Ik zou de deelnemrs in groepen indelen. Een groep die boven de 70% scoort en een groep die onder de 70% scoort. De groep boven de 70% rijdt dan op prime time en de andere in de vroege uren.
    Het voegt ook een nieuw wedstrijd-element toe. Goed of minder goed rijden kan ook degradatie of promotie betekenen. En nog een belangrijk voordeel is dat de juryleden een langere pauze hebben.
    En waarschijnlijk is dit zowel voor het publiek als de tv interessant omdat het hierdoor mogelijk is alleen naar de top te kijken. Uiteraard kan over het percentage gediscussieerd worden. Dat moeten de technici bepalen. Ik bedoel het als voorbeeld. Ook m.b.t. de promotie en degradatie zijn er diverse interessante mogelijkheden te bedenken. Kun je na 1 wedstrijd met mindere of beter score degraderen of promoveren of na 3 wedstrijden. Kortom een voorstel wat vele mogelijkheden biedt om de dressuur aantrekkelijker en minder langdradig te maken.

  • eddy crul

    Gelukkig loopt er daar ergens nog een Duitse dame amazone rond met gezond verstand.Die haar mening zegt van uit haar puur dressuurhart.Zonder zich te laten leiden door commerciële en of andere belangen.
    PS; We krijgen deze vraag tweemaal voorgeschoteld op korte tijd.Mijn mening blijft dezelfde,twee maal neen dus.Trouwens heb ik van de voorstaanders nog geen enkel waardevol argument gelezen.
    vr gr EC

  • Jacqueline Overdevest

    Idee om stil te staan wat te gevolgen zijn voor de paarden? Waarschijnlijk worden de “spectaculaire” onderdelen verplicht met alle gevolgen van dien. Kan het nu al uit tekenen….

  • Maarten

    Misschien nog een goal aan de A en de C zetten, 22 paarden in de piste en een grote bal… kwestie van iets te maken wat het publiek graag ziet, niet?

    Nondiscussie imo, GP moet net alles tonen, niet alleen de verzameling. Al krijgen GP ruiters voor een achteruitgaan een 7, waar een Z-ruiter een 4 voor zou krijgen…

    Laat op kampioenschappen alleen deelnemers toe die bewezen hebben boven de 70% te kunnen scoren! Mss zonde voor sommige landen (en ja, daaronder ook mijn landje België), maar dat zet dan misschien aan tot nog harder werken?

  • Snijders

    Ik denk dat het verkorten van de GP-proef op zichzelf geen slecht idee is mits deze gepaard gaat met andere punten. Of een proef nou 4 of 6 minuten duurd, wanneer het grote publiek niet weet waar het op moet letten tijdens de proef bereik je er weinig mee naar mijn mening. Bij het springen hebben ze deze stap al wel gemaakt, gisteren op eurosport had je voor aanvang van de rubriek een animatie van het parcour met de bijbehorende uitleg (wat de moeilijke lijnen waren, aantal galopsprongen etc.). Ik zou voorstellen om een dergelijk iets ook voor aanvang van een dressuurrubriek te doen, waarbij je bijvoorbeeld uitlegt waar een goede passage-piaff aan moet voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.