Ga naar hoofdinhoud

Degradeert de verplaatsing van de landenwedstrijd naar zondag de Grote Prijs?

Van: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Rob Ehrens, Aniek Poels, Jan de Mooij

De FEI heeft bepaald: de 5* landenwedstrijd springen in West-Europa móet op zondag verreden worden. Dat heeft nogal wat gevolgen, qua wedstrijdopbouw voor de ruiters maar ook organisatorisch. Is het een verbetering?


Van: Rob

Rob Ehrens, bondscoach Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ja. Dit is niet alleen voor mezelf een verbetering, wij moeten op alle mogelijke wijze proberen om de vijfsterren-landenwedstrijden weer in een goed jasje te steken. Zeker als je bedenkt hoe belangrijk onze landenwedstrijden zijn. Wij moeten daarin absoluut nog een inhaalslag maken. Wij mogen niet, ten opzichte van alle andere vijfsterrenwedstrijden, achterblijven met de vijfsterren-landenwedstrijden. Dus wij hebben er hard over nagedacht welke dag daar het beste voor zou zijn. Naar ons idee hoort de landenwedstrijd niet op een vrijdagnamiddag plaats te vinden. De landenwedstrijd moet de belangrijkste proef zijn van het concours. Logischerwijs moeten alle toeschouwers en de organisatie een klein beetje wennen aan dit idee want normaal gesproken wordt de Grote Prijs op zondag verreden. Het spreekt voor zich dat iedereen altijd even moet wennen aan alle wijzigingen of veranderingen die worden doorgevoerd. Ik heb nu zelf twee landenwedstrijden op zondag mogen meemaken in La Baule en Rotterdam. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ik het een geweldige mooie wedstrijd vind voor de zondag.


Van: Aniek

Aniek Poels, springamazone Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Deze verandering is zeker even wennen, het doorbreekt een bepaalde traditie. Gezien het toegenomen aantal wedstrijden op de kalender en de opkomst van verschillende tours (GCT, Rolex Grand Slam,…) heeft de Nations Cup de laatste jaren wat aan populariteit verloren. Al blijft de Nations Cup iets heel speciaals, de trots om te mogen strijden voor de overwinning van je eigen land. Ik voel me dan ook vereerd dat ik het afgelopen jaar verschillende keren deze kans succesvol voltooid heb. Om het belang van de Nations Cup te versterken, is het een goede keuze
van de FEI om deze op zondag te plaatsen. Alle ogen zijn nu meer gericht op de Nations Cup in plaats van de Grote Prijs, meer toeschouwers. Sportief zijn er nog vraagtekens, alsook financieel. Organisatoren zullen moeilijker hun Grote Prijs kunnen commercialiseren. Een sportief nadeel is het programma voor ruiters die dat weekend maar één paard voor de hoogste rubrieken aan de start brengen. Een ruiter die zijn toppaard op vrijdag inzet voor de Grote Prijs, zal mogelijk minder fit aan de start verschijnen in de Nations Cup.


Van: Jan

Jan de Mooij, Algemeen directeur CHIO Rotterdam

Onze geslaagde jubileumeditie, zeventig jaar CHIO Rotterdam, is afgesloten met de meest prestigieuze serie; de Longines FEI Nations Cup Jumping The Netherlands. Een uitverkocht Rotterdam stadion, meer media aandacht, meer live tv met de NOS waren het gevolg van de verplaatsing naar de zondag. Veel teamruiters zijn echter niet gestart in de Grand Prix op vrijdag. Alle zware rubrieken werden meer gebruikt als trainingsrondes, werkend naar de Nations Cup op zondag. Dit systeem levert een minder mooi sportbeeld op bij alle grote rubrieken dan bij de oude formule en minder publiek bij de Grand Prix. Willen wij in de toekomst blijvend onderscheidend zijn, dan zal het prijzengeld van de NC springen en de Grand Prix significant omhoog moeten gaan om te wedijveren met Rolex Grand Slam en Longines Global Champions Tour. In de komende weken zullen wij alle voor- en nadelen van het nieuwe NC springen format goed tegen elkaar afwegen en evalueren ook in nauw overleg met alle betrokkenen waaronder de FEI. CHIO Rotterdam wil blijvend investeren om in de wereldwijde top van Nations Cup qualifiers te blijven. Mede ook met het oog op de organisatie van de FEI European Championships (springen, dressuur en para-dresuur) in Rotterdam van 1925 augustus 2019.

Deze [email protected] verscheen woensdag 4 juli in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.


Poll

Verplaatsing landenwedstrijd naar zondag degradeert Grote Prijs Lees meer »

Laden ... Laden ...

Eén reactie op “Degradeert de verplaatsing van de landenwedstrijd naar zondag de Grote Prijs?

 • Frans Berings

  Voor mijn vrouwen en mij is het antwoord ééns.
  Wij gaan al jaren op de vrijdag naar het CHIO Rotterdam.
  Allereerst was in tegenstelling tot voorgaande jaren het losrijterrein niet toegankelijk voor publiek.
  Na het slaapverwekkende middagprogramma hebben we de grote prijs niet meer afgewacht en zijn
  teleurgesteld naar huis gegaan, €100,- tickets + reiskosten (Zwolle) lichter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.