Ga naar hoofdinhoud

Discipline eventing opofferen

Van: Info@
Aan: Ed van den Bent, Laurens van Lieren, Maarten van der Heijden

Na een vlekkeloze cross in Hong Kong, was het in Londen weer raak. De wedstrijd moest regelmatig worden stilgelegd, schermen benamen het zicht, ambulances reden heen en weer, de BBC ging snel wat interviewtjes doen. Ook al is er in Greenwich Park weinig ernstigs gebeurd, toch komt weer ter sprake of eventing wel onderdeel van de Olympische Spelen kan blijven. Moeten wij als paardenwereld deze discipline dan toch maar opofferen om het springen en de dressuur ‘olympisch’ te houden?


opi-Ed van den Bent
Ed van den Bent, NOS paardensportverslaggever

Van: Ed
Aan: allen

Ik heb in het radioverslag van de cross country inderdaad de vraag aan de orde gesteld of eventing wel onderdeel uit zal maken van de volgende Olympische Spelen. Het grote publiek en sponsors zijn erg gevoelig voor beelden van valpartijen en het IOC wil de sfeer op de Spelen nu eenmaal zoveel mogelijk positief houden. Het leek overigens allemaal veel erger dan het was. Om het minste of geringste werd de cross stilgelegd en zag je weer een ambulance rijden. Ik begrijp heel goed dat de organisatie het zekere voor het onzekere wilde nemen, men zat eigenlijk in een spagaat. Want tegelijkertijd geeft het een verkeerde indruk als de cross telkens stil komt te liggen vanwege ‘ongelukken’ die die naam niet waard zijn. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot de Canadese amazone die een nachtje in het ziekenhuis heeft doorgebracht. Als je mij op de man af vraagt: moeten we eventing dan maar opofferen om het olympische blazoen van de hippische sporten schoon te houden, dan zeg ik uiteindelijk: nee. Maar wat wel echt moet veranderen is de slechte informatievoorziening. Ik had graag snel geweten wat er werkelijk aan de hand was, dan had ik ook kunnen vertellen dat het allemaal wel meeviel.

 

 


Laurens van Lieren
Laurens van Lieren, dressuurruiter

Van: Laurens
Aan: allen

Ik vind de eventing een prachtige sport en ben het er niet mee eens om deze op te moeten offeren. Het is de enige discipline waarin de paardensport allround getoetst wordt. We moeten er alles aan doen om de sport in ere te houden. Maar, het zou goed zijn om naar mogelijkheden te kijken om de sport veiliger te maken. Er vinden nu eenmaal soms ongelukken plaats die dermate ernstig zijn dat het aan de bedoeling van de sport voorbij gaat. Een cross kan misschien op een andere manier dan door de hoogte van de obstakels, selectief gemaakt worden.

 

 

 

 


Maarten van der Heijden
Maarten van der Heijden, KNHS Technisch directeur, Internationale Zaken

Van: Maarten
Aan: allen
Hier in Londen zijn daar geen opmerkingen over gemaakt, iedereen was juist heel lovend over de cross. Deze was selectief en op olympisch niveau, maar wel heel fair voor de paarden. Ook de ruiters die valpartijen meemaakten dachten daar zo over. In de cross konden de ruiters zelf afgewogen risico’s nemen. Het parcours bood genoeg alternatieven om iedereen veilig te laten finishen. De KNHS pleit voor het behouden van de eventing op de Olympische Spelen. Dit het toppunt van allround paardensport, waarbij de opleiding van ruiter en paard in meerdere disciplines centraal staat. Juist in een wereld van vroegtijdige specialisatie is dit een belangrijk onderdeel van de paardensport. Ook de media spelen hierin een belangrijke rol. Deze kunnen zich meer focussen op het uitzenden van de prachtige beelden die van de cross zijn gemaakt, in plaats van het eindeloos herhalen van valpartijen.

Deze Info@ verscheen dinsdag 7 augustus 2012 in De Paardenkrant


Poll

De discipline eventing moet worden afgeschaft als olympische sport. Lees meer

Laden ... Laden ...

8 reacties op “Discipline eventing opofferen

 • AC

  Als er in discipline in samenhang met paardensport moet worden afgeschaft, neem als je belieft de vijfkamp. Hier zijn vaak zo slechte beelden te zien wat de discpipline springen betreft, ben benieuwd hoe het dit olympische speelen afloopt. Voor ons soms grappig te zien maar voor de paarden echt niet leuk…

 • Marion Snel- de Bruijn

  Eventing mag van mij wel blijven; prachtig toch zoals de paarden helemaal voluit kunnen gaan. Hulde aan de medaillewinnaars, zij hebben prachtige paardensport laten zien!
  Mogelijk moet er kritischer geselecteerd worden op deelnemers die nét wel aan de kwalificatie voldoen.

 • Emiele

  Eventing moet gehandhaafd blijven op het hoogste niveau. Alle onderdelen zijn magnifiek. Blijf er wel voor waken dat de toegang tot dit spel hoge eisen stelt aan paard en ruiter en blijf het bouwen van een cross super bewaken en zo veilig mogelijk maken voor ruiter en paard. Informatie aan de negatievelingen en beterweters alsmede media dient zeer goed te verlopen.

  Leve de eventing. Leve deze geweldige mooie sport. Het is genieten, genieten en nog eens genieten en ook in de natuur.

  Emiele

 • Wim J. Grens

  Natuurlijk moet de Eventing niet van het Olympische programma verdwijnen. Argumenten daarvoor te over !! Helaas wordt het imago geschaad door tv-beelden die vele malen vaker de mislukte sprongen laten zien dan de goede. Ook is bij een val het gebrek aan snelle informatie een probleem. Wanneer je als verslaggever snel kunt melden dat er met ruiter en paard niets ernstigs aan de hand is, voorkom je veel speculatie.
  Het is flauw om de pers de schuld te geven, maar in het drastisch verbeteren van de berichtgeving, zowel vooraf, tijdens, als na afloop van het evenement (Welke tv-commentator heeft ons, bijvoorbeeld een dag later, verteld hoe het met de gevallen paarden is afgelopen ? Geen één, schat ik) en de keuze van beelden die de werkelijke situatie objectief weergeven, schuilt een groot deel van de oplossing.
  Tot slot moet ik opmerken dat het in deze discussie helemaal niet gaat om de veiligheid van onze sport. Het I.O.C. is kritisch omwille van het imago van de spelen. Daarover maakt zij zich zorgen. Er is dus volop werk aan de winkel voor de P.R-mensen van de nationale paardensportbonden.

 • Linda

  De eventing opofferen??? wat is dat nou voor iets?!! belachelijk!!
  Als er en tak van sport is waar er enorm aan de veiligheid wordt gewerkt is het de eventing wel! De aarden worden zeer goed en veelzijdig getraind, en mijn inziens was het vooral de gladde bodem die voor wat ‘problemen’ zorgde.
  Dit is zeker geen sport waar je iets in bereikt met een paard die er niet zelf ook van geniet!!

 • ETM

  Ik ben het er mee eens dat het in de eventing er aardig hard aan toe gaat, zowel in snelheid als in hindernissen, maar ik vind tegelijk dat dit toch het mooiste onderdeel van de OS is.
  Naar mijn idee kunnen ze beter de lat wat lager leggen in deze tak, dan hem helemaal af te schaffen.

  Verder ben ik van mening dat de dressuursport een grotere ellende met zich mee brengt voor de paarden, omdat het tegenwoordig meer op een circus lijkt of meer op RUITERsport, dan op PAARDENsport.
  De paarden worden zo ‘ingehouden’ en beperkt in hun bewegingsvrijheid dat het niet verwonderlijk is dat hier dergelijke ongelukken bijna niet voorkomen.
  Dit is puur mijn mening, maar om op het onderwerp terug te komen: de eventing moet erin blijven.

 • H.Korsten

  De eventing hoeft men helemaal niet af te schaffen als Olypische sport,wel denk ik dat de eventers moeten nadenken over de paarden die voor hun sport uitzoeken,ik bedoel dat ze betere springpaarden moeten kopen.Wanneer men beter sprigpaard koopt zullen de ongelukken minder worden.

 • Bauwens Hilaire

  Respect paard en ruiter is zoek.Wat ie er niet allemaal gebeurd waar we geen weet van hebben???????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.